3.6.2015 18:48

"Η προπαγάνδα έχει στρατοπεδεύσει στις ζωές μας" [ΒΙΝΤΕΟ]

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 21.15 ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ «HIMMELWEG»

Ένα έργο επίκαιρο κι ας αφορά την προπαγάνδα της ναζιστικής Γερμανίας, ένα έργο που θα προβληματίσει τους θεατές όχι μόνο για τον ναζισμό και τις θηριωδίες του αλλά κυρίως για την προπαγάνδα και πως αυτή χρησιμοποιείται από καθεστώτα, «θεσμούς» ή χώρες σε βάρος λαών και ομάδων είναι το έργο που έχει επιλεχθεί από το ΔΗΠΕΘΕ η πρεμιέρα του οποίου είναι την Πέμπτη στις 21.30 εγκαινιάζοντας την έναρξη των εκδηλώσεων του καλοκαιριού στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» .

Το έργο

Στο «Himmelweg» αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο το ναζιστικό καθεστώς έστησε μια εκπληκτική γιγαντιαία επιχείρηση «ωραιοποίησης» (Operation Embellishment). Ο βραβευμένος Ισπανός συγγραφέας του έργου αποτυπώνει με πιστή ακρίβεια μια αληθινή ιστορία που λίγοι γνωρίζουν:

Μπροστά στα μάτια του θεατή, παρουσιάζεται η άρτια «σκηνοθεσία και οι πρόβες» μιας «παράστασης» που θα είχε ως αποτέλεσμα την ωραιοποίηση και κάλυψη των όσων πραγματικά συνέβαιναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών. Αυτή ήταν η πιο φιλόδοξη θεατρική παράσταση της σύγχρονης ιστορίας. Μια προσπάθεια προπαγάνδας του καθεστώτος τόσο πετυχημένη, που λίγο αργότερα αποτυπώθηκε ακόμη και σε φιλμ προκειμένου να παραπλανήσει ακόμη περισσότερο κόσμο παγκοσμίως.

Ήδη η σκηνή στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο με τέτοιο και τόσο ρεαλιστικό τρόπο που ήδη έχει κατακτηθεί η μισή διαδρομή για τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη της παράστασης σε ότι αφορά τη μεταφορά μας ως θεατές στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Οι συντελεστές

Συγγραφή: Juan Mayorga

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Γιάννης Ζαφείρης

Βοηθός Σκηνοθέτης: Βασίλης Παχουνδάκης

Διδασκαλία χορού: Μαργαρίτα Καμαράτου

Ερμηνεύουν: Θοδωρής Προκοπίου, Γιώργος Παυλιδάκης, Ευθύμης Μπαλαγιάννης. Παίρνουν μέρος οι μουσικοί: Βέρα Μαυρίκη και Μάριος Νεαμονιτάκης.

Συμμετέχουν: Δήμητρα Μασούρα, Μίτση Λεγάτου, Βασίλης Παχουνδάκης, Ελένη Πολύζου, Μαρκέλλα Καραπιπέρη, Ιφιγένεια Σωτηράκη, Μιχάλης Μαναγούδης, Ειρήνη Τσίχλα, Δημήτρης Μπαχάς, Μαρκέλλα Γιοβανάκη, Μαρία Αυγουστίδη, Μαρία Γκλώτσου, Μαρία Ζαννίκου, Ειρήνη Κρεατσούλα, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Μαρούσα Μάμμα, Ντέπυ Αγρραφιώτη.

Παραστάσεις

Οι παραστάσεις  θα δοθούν από τις 4 – 7 και 12 – 14 Ιουνίου, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 10 ετών και υπάρχει πρόβλεψη από το ΔΗΠΕΘΕ για δωρεάν είσοδο και σε ΑμεΑ και για συμπολίτες μας που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ