23.3.2012 10:01

Η πολιτεία υστέρησε, οι γονείς έδωσαν τη λύση

ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ

 
Η άνοιξη μπήκε στο νησί για τους ενήλικες με νοητική στέρηση και για 16 εργαζόμενους, οι οποίοι μπορούν να βρουν δουλειά στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που θα λειτουργεί από 1η Ιουνίου στο νησί μας.
Η δημιουργία της Στέγης δεν προήλθε από παρθενογέννηση, ούτε ήρθε ως αποτέλεσμα της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Είναι καρπός του αγώνα και των συντονισμένων προσπαθειών της Εταιρείας Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων, που κατάφερε, συγκεντρώνοντας όλες τις αδειοδοτήσεις και πληρώνοντας ειδικό σύμβουλο, να καταθέσουν πλήρες φάκελο και να ενταχθούν κι εγκριθούν στη συγκεκριμένη δράση που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» 2007-2013.
 
Τι είναι οι Σ.Υ.Δ
Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) αποτελούν χώρους μόνιμης κατοικίας ατόμων, κυρίως με νοητική υστέρηση, με δευτερεύουσες κινητικές, αισθητηριακές ή ψυχικές παθήσεις, που αδυνατούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη από το υφιστάμενο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον ή σε περίπτωση απουσίας αυτού.
Στόχος της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι:

  • η υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαμονή των ατόμων με αναπηρία,
  • η μέριμνα για παροχή εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας,
  • η ψυχαγωγία και συμμετοχή τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

 
Η χρηματοδότηση
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 24 μήνες και προβλέπει χρηματοδότηση των δράσεων του κατά 100%, γι αυτό κι έχει προβλεφθεί κι εγκριθεί ο προϋπολογισμός των 540.000 ευρώ. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, έχει δημοσιευθεί η πρόσκληση για την πρόσληψη ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού και στα μέσα Μαΐου θα δημοσιευθεί και η πρόσκληση για το υπόλοιπο προσωπικό.
 
Δεν είναι ίδρυμα
Στο κτίριο του Οίκου Αγάπης, εκεί όπου η Εταιρεία χρόνια τώρα στεγάζεται, από την 1η Ιουνίου θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη δομή για 9 ενήλικα άτομα, η επιλογή των οποίων θα γίνει από επιστημονική επιτροπή. Τα 9 ενήλικα άτομα θα μένουν μόνιμα στους χώρους του κτιρίου και θα βρουν σε αυτό το δικό τους σπιτικό, απολαμβάνοντας τις υπηρεσίες επιστημονικού και άλλου προσωπικού, που αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, επιμελητές, μάγειρα, συντηρητές.
 «Η Στέγη έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα το οποίο πάντα απασχολούσε του γονείς παιδιών με νοητική στέρηση. Τι θα γίνουν τα παιδιά μας όταν εμείς δε θα είμαστε πια στη ζωή; Πώς θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν; Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», εξηγεί η πρόεδρος της Εταιρείας,  Άννα Κώσταλου.
Η ίδια υποστήριξε στον «π» ότι η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που θα λειτουργήσει στο νησί, θα αποτελέσει πρότυπο για όλο το Β. Αιγαίο, γιατί δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στα υπόλοιπα νησιά.
 
Λεφτά … υπάρχουν
Στο μεσοδιάστημα των δυο χρόνων, στα οποία η Εταιρεία δε θα αγχώνεται για τη χρηματοδότηση, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για το πώς θα διασφαλίσει τη λειτουργία της Στέγης μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη υπάρχουν σκέψεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.
 «Σκεφτόμαστε πως μπορεί να λειτουργήσει σαν πολιτιστικό κέντρο για την περιοχή, με τους τροφίμους να είναι οικοδεσπότες, μιας και γενικότερα είναι πολύ δεκτικά αυτά τα άτομα σε τέτοιες εκδηλώσεις. Υπάρχει και η πιθανότητα να χρησιμοποιεί για την κάλυψη των εξόδων του τις συντάξεις ή τα επιδόματα από τους τροφίμους, σκέψεις υπάρχουν διάφορες», τονίζουν οι Αν. Κώσταλου και Χρ. Σεράφη.
Εκείνο πάντως που ίσως για πρώτη φορά ήταν τόσο εμφανές στις δυο συνομιλήτριες μας ήταν η αισιοδοξία με την οποία βλέπουν το μέλλον και η βεβαιότητα ότι … λεφτά υπάρχουν τελικά, φτάνει να ξέρεις να τα διεκδικείς. «Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα στην Ε.Ε., τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να προχωρήσουμε, φτάνει να έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις. Αυτό το ανακαλύψαμε το τελευταίο διάστημα που ασχοληθήκαμε με το πρόγραμμα και πάνω σε αυτόν τον άξονα θα κινηθούμε και στη συνέχεια», κατέληξαν, και ήδη έχουν ζητήσει από την Περιφέρεια την ενεργοποίηση της, προκειμένου να εκμεταλλευτούν ένα επισκευαστικό πρόγραμμα με το οποίο σκέφτονται να αναμορφώσουν το χώρο του Διονυσιείου Οικοτροφείου που χρησιμοποιούν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ