14.2.2017 14:38

Η … παιδική χαρά επισκίασε ένα λογικό αίτημα [ΒΙΝΤΕΟ]

Τα διαλυτικά συμπτώματα του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Χίο» επανήλθαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κι επισκίασαν το λογικό αίτημα η διαπαραταξιακή επιτροπή για το προσφυγικό να ενσωματώνει απόψεις και θέσεις από τα κοινωνικά στρώματα. Εκείνο που τελικά επικράτησε ήταν η αίσθηση ότι η εσωτερική δυσλειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά πια σε φάσεις προσωπικών διαφορών, ενώ το ζητούμενο της κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης του προσφυγικού αφήνεται σε δεύτερη μοίρα, με το Δήμο να εμμένει στις διακριτές αποστάσεις από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα.

Τα πάντα ξεκίνησαν όταν, αιφνιδιάζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Πολ. Λαμπρινούδης ζήτησε να υιοθετηθεί μεν η πρόταση για τη λειτουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής, όπως την είχε επεξεργαστεί ο Στ. Καμπούρης, επιπρόσθετα όμως πρότεινε να διευρυνθεί η σύνθεση της με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Επιμελητηρίου και της Παγχιακής Επιτροπή Αγώνα. Με την πρόταση του έριχνε αλάτι στην πληγή της δημοτικής αρχής, καθώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της επιχειρούν να πείσουν ότι η διαχείριση του προσφυγικού είναι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου.

Τραβούσε το χαλί

Ταυτόχρονα, βέβαια, η αξίωση Λαμπρινούδη να προστεθεί, εκτός προγράμματος, η εκπροσώπηση φορέων στη διαπαραταξιακή επιτροπή, τραβούσε το χαλί από τη συνεπή θεσμική στάση του Στ. Καμπούρη και έδειχνε να τον εκθέτει. Την ανακολουθία για κάτι που ήδη είχε συμφωνηθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο επεσήμανε ο Μαν. Βουρνούς, με τον Μ. Σκούφαλο να καταλήγει ότι το αίτημα υποβάλλεται για να αδειαστεί η δουλειά του Στ. Καμπούρη.

Αμετακίνητος στην πρόταση του έμεινε ο συντάκτης της πρότασης. «Είχα ως οδηγό μου την κουβέντα με τους συναδέλφους και τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Προσωπικά στηρίζω τη γραφή μου και τη σκέψη μου. Δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν κρύβεται τίποτα πίσω από αυτό το κείμενο, ούτε υπάρχουν δεύτερες σκέψεις», ανέφερε ο Στ. Καμπούρης.

Νωρίτερα οι Ηλ. Κλεισσάς και Παντ. Στεφάνου υπονόησαν ότι η με τη συμμετοχή στη διαπαραταξιακή επιτροπή επιχειρείται από τη δημοτική αρχή επιμερισμός του πολιτικού κόστους.

Μυριαγκός έξω από τα δόντια

Ο εμφύλιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την τοποθέτηση του Β. Μυριαγκού. Με τη σειρά του εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η κακοδαιμονία του πολιτικού συστήματος, να μην μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και στις πιο σπουδαίες υποθέσεις, μεταφέρεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Δεν μου ταιριάζει να είμαι απέναντι στους άλλους για να τους λέω τι δεν κάνουν καλά», είπε, και απευθυνόμενος στον Ηλ. Κλεισσά ανέφερε ότι εκείνος φορά παντελόνια και ό,τι έχει να πει το λέει δημόσια.

Η αντιπαράθεση των συμβούλων Λαμπρινούδη κορυφώθηκε με αλληλοκατηγορίες για κατινιές και προτροπές να λείπουν οι εξυπνάδες.

Άξιοι της μοίρας μας

Στη δευτερολογία του ο Στ. Καμπούρης ζήτησε από το Συμβούλιο να του υποδειχθεί μια επιτροπή του Κοινοβουλίου που στη σύνθεση της έχει άλλα μέλη, πλην των βουλευτών. «Αν δεν βρούμε θεσμικό τρόπο αντιμετώπισης της λαίλαπας του προσφυγικού θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Η χιώτικη κοινωνία μας θέλει όλους μαζί. Όποιος αισθάνεται κάτι διαφορετικό παίρνει την ευθύνη των αποφάσεων του», συμπλήρωσε.

Στον κίνδυνο κατά την ψηφοφορία ο συνδυασμός να διχαστεί ο Ν. Νύκτας ζήτησε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ολιγόλεπτη διακοπή. Στο ημίωρο που ακολούθησε, έπειτα από έντονο παρασκήνιο, επαναδιατυπώθηκε η τελευταία παράγραφος του άρθρου 3. Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, η οποία αμελητέα διέφερε από την προηγούμενη, η Επιτροπή καλεί υπηρεσιακούς και άλλους θεσμικούς παράγοντες και κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι θα συμβάλουν με τη γνώση τους στη διαμόρφωση των θέσεων της. Δίνοντας παραδείγματα, ο Στ. Καμπούρης προσδιόρισε κάποιους από τους φορείς των Καμποχώρων, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στην Παγχιακή Επιτροπή. Η συγκεκριμένη πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα, με τη Χιακή Συμπολιτεία να επιμένει στη μη συμμετοχή της με γραπτή δήλωση των δυο δικαιολογημένα απόντων συμβούλων της.

Το πρόβλημα δεν λύθηκε

Η σύνθεση της διαπαραταξιακής επιτροπής αποτελείται από τους Γ. Καραμανή, Γ. Γεωργιάδη, Στρ. Γδύση και Απ. Τζιώτη (με αναπληρωματικό το Γ. Ζώα), τους Β. Μυριαγκό, Ηλ. Αφενδούλη και Ν. Νύκτα (με αναπληρωματικό το Στ. Καμπούρη), τον Μ. Σκούφαλο και το Μιχ. Κοντούδη.

Η πορεία της Επιτροπής θα κρίνει αν οι πολύωρες διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση της έπιασαν τόπο. Ωστόσο η απροθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου να αγγίξει το θέμα των σχέσεων του με την Παγχιακή Επιτροπή, τις θέσεις της οποίας έχει υιοθετήσει, επιτείνει το διχαστικό κλίμα και δίνει τη δυνατότητα να πανηγυρίσουν όσοι θέλουν την έκφραση της Χίου αποδυναμωμένη και ισχνή. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ