30.4.2012 18:50

Η ναυτιλία αρωγός των σεισμοπαθών του 1881

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Δ. ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΥΔΗ

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν τον Δημ. Μελαχρινούδη να παραθέτει στοιχεία για τη συμβολή των πλοίων, κυρίως εμπορικών, στην αρωγή των σεισμοπαθών του 1881 στη Χίο, όσοι τίμησαν την ομιλία του..                                                                                                             Ο καπετάνιος-ερευνητής, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», παρουσίασε μέρος του θεματικού υλικού που συνέλεξε, μετά από πολύχρονη και κοπιαστική έρευνα στις πολύτιμες πηγές που διαθέτει (κυρίως) η Βιβλιοθήκη Κοραή.                                                                                       
Το ακροατήριο αποκόμισε γνώση όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης της ανθρωπιστικής βοήθειας από ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα και το διαχωρισμό που επέβαλε η τουρκική διοίκηση, όσον αφορά τους Έλληνες διασώστες από τους υπόλοιπους, φοβούμενη  πιθανά αποσχιστικά κινήματα ή ενέργειες.                                    
 Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την πληροφορία της μεγάλης καταστροφής έφερε στην Ελλάδα - και συγκεκριμένα στη Σύρο-, μετά από ημέρες, πλοίο από τη Σμύρνη με προσκυνητές για την Τήνο, αφού είχε απαγορευθεί η αποστολή κάθε ιδιωτικού τηλεγραφήματος.   

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ