8.10.2012 8:29

«Η ναυτική εκπαίδευση σε κατάρρευση»

«Οι σημερινές ανακοινώσεις των Υπουργών Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη και Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, κάθε άλλο παρά συγκροτούν ένα συνολικό σχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση, πολύ περισσότερο για τη δημόσια δωρεάν ναυτική εκπαίδευση.

Πρόκειται, για μία παράθεση ασύνδετων μεταξύ τους εξαγγελιών, από τις οποίες άλλες αφορούν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας θεσμικές ρυθμίσεις, άλλες εξαρτώνται από προϋποθέσεις που δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένες και άλλες, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την ανάθεση σε ιδιώτες, σημαντικών τομέων ελέγχου της ναυτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

 

Οι σπουδαστές των ναυτικών σχολών και οι εργαζόμενοι στη θάλασσα, δεν μπορούν να εφησυχάζουν από τέτοιες εξαγγελίες. Αντίθετα, πρέπει να ανησυχούν, αφού θα κληθούν να πληρώσουν αδρά τις «παροχές» των ιδιωτών, σε μια εποχή που τα ασθενέστερα στρώματα πλήττονται από τις κυβερνητικές πολιτικές.

 

Στις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν περιλαμβάνονται μέτρα που να δίνουν ουσιαστικές απαντήσεις στον τρόπο που θα καλυφθούν τα τεράστια κενά χρηματοδότησης του χώρου, αφού όσα εξαγγέλθηκαν είναι λίγα και επισφαλή, μπροστά στις πραγματικές ανάγκες. Επίσης, για το δραματικό πρόβλημα εξεύρεσης πλοίου για την πραγματοποίηση των δύο εκπαιδευτικών ταξιδιών, δεν ανακοινώθηκε καμία ουσιαστική λύση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), να παραμένουν στην αβεβαιότητα. 

 

Η Ναυτική Εκπαίδευση, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές παρεμβάσεις. Απαιτεί λύσεις που έρχονται σε ρήξη με τις μνημονιακές πολιτικές μείωσης των δημοσίων δαπανών, που δεν επιτρέπουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ΑΕΝ και στο ΚΕΣΕΝ (Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού), καθώς και την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή.

 

Όσο για τα προγράμματα της ναυτικής εκπαίδευσης, το πάγιο αίτημα για μία ναυτική χώρα σαν την Ελλάδα, δεν είναι η διασφάλιση των ελάχιστων προτύπων, αλλά ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή τους στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, που αντιστοιχεί στην παράδοση της ελληνικής ναυτοσύνης.

 

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. θα παρακολουθήσει συστηματικά την υλοποίηση αυτών που ανακοινώθηκαν και αναλυτικά και εξειδικευμένα, θα τοποθετηθεί σε κάθε μία από τις Υπουργικές εξαγγελίες».     

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ