21.7.2015 12:01

Η Λυσιστράτη από το ΔΗΠΕΘΕ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ 2ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Η αντιπολεμική σατυρική κωμωδία του Αριστοφάνη, «Λυσιστράτη» παρουσιάζεται ως παράσταση εφαρμογής από τα θεατρικά εργαστήρια του Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου, με περιοδείες σε όλη σχεδόν τη Χίο, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Μαστίχας.

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν από το Πυργί στις24 Ιουλίου, 27 Ιουλίου  στη Βολισσό, 28 Ιουλίου  στα Νένητα, 30 Ιουλίου στην Καλαμωτή της Χίου και 31 Ιουλίου στο θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης". Ώρα έναρξης: 21:00 - Είσοδος Ελεύθερη.

Το έργο

Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, αποτελεί μια σπαρταριστή κωμωδία και -ίσως- τη μεγαλοφυέστερη σύλληψη αντιπολεμικής κωμωδίας του παγκόσμιου θεάτρου.

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος και οι συνέπειές του στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πνευματική υγεία της Αθήνας, αποτελεί το υπόβαθρο του έργου του Αριστοφάνη.

Η Λυσιστράτη, εκκινά παρουσιάζοντας το κωμικό σύμπαν σε βαθιά κρίση: οι άντρες απουσιάζουν από το σπίτι εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα ο οίκος να χάσει την ισορροπία του. Οι γυναίκες ειδικά υποφέρουν από μοναξιά, καθώς από την πόλη λείπουν όχι μόνο οι σύζυγοι αλλά και όλα τα υποκατάστατά τους. Η πόλη έχει περιέλθει στον έλεγχο μιας ομάδας συντηρητικών γεροντίων.

Στο έργο, ο σοβαρός προβληματισμός για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρη η Ελλάδα λόγω του Πελοποννησιακού Πολέμου, συνδυάζεται με τη δηκτική σάτιρα κατά των ανθρώπων που ο Αριστοφάνης θεωρεί υπευθύνους, ειδικά όμως κατά των πρεσβυτέρων, που αποδεικνύονται και οι πιο ανθεκτικοί στους "εκβιασμούς" της Λυσιστράτης. Η επίτευξη της ειρήνης τελικώς επιτυγχάνεται με την αποχή των γυναικών από τον έρωτα με τους συντρόφους τους.

Η «Λυσιστράτη» υπήρξε μια από τις καλύτερες εμπνεύσεις του Αριστοφάνη. Είναι η τελευταία προσπάθειά του να επικρατήσει η ειρήνη, μετά τους Αχαρνής (425 π.Χ.) και την Ειρήνη (421 π.Χ.).

Οι συντελεστές

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ/ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ/ΔΙΑΣΚΕΥΗ & ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Γιάννης Ζαφείρης – Γιώργος Παυλιδάκης, ΣΚΗΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ/ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Σπουδαστές Θεατρικών Εργαστηρίων, ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ:  Βασίλης Παχουνδάκης - Μιχάλης Ξύδας, ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ:  Μάριος Νεαμονιτάκης , ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΧΟΡΟΥ ΤΕΛΟΥΣ:  Μαργαρίτα Καμαράτου "DAP" , ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ:  Μιχάλης Ξύδας, ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Δημήτρης Μπαχάς, ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ/ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Ανδρέας Απέσσος  "Studio Focus". ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ  ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ:  Μαρία Κόβα & Ελένη Κωστάλα (Τµήµα Τουρισµού. ΠΕ Χίου).

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Δήμητρα Μασούρα (Λυσιστράτη), Μίτση Λεγάτου (Κλεονίκη), Μαρκέλλα Γιοβανάκη (Λαμπιτώ), Μαρία Ζαννίκου (Μυρρίνη), Δημήτρης Μπαχάς (Κινησίας), Κώστας Κυπαρίσσης (Πρόβουλος), Κώστας Πούλος (Κήρυκας), Βασίλης Παχουνδάκης (Κορυφαίος Α), Μάριος Νεαμονιτάκης (Κορυφαίος Β), Μαρία Αυγουστίδη & Ιφιγένεια Σωτηράκη (Κορυφαία Α)

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ. Β.Α: Μαρκέλλα Καραπιπέρη, Δέσποινα Αγραφιώτη, Αλεξάνδρα Ατσάλη, Ελένη Παϊδούση, Κατερίνα Κελεπούρη, Τέτα Μαρτάκη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ