8.5.2012 10:27

Η λίστα αποδυναμώνει κι άλλο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

• ΝΕΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΝ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Με δυο ισχυρούς πονοκεφάλους θα βρεθούν αντιμέτωπα τα κομματικά επιτελεία των άλλοτε ισχυρών πόλων του δικομματισμού στη Χίο, αν οι διεργασίες συγκρότησης κυβέρνησης αποβούν άκαρπες.
Το ανοιχτό ενδεχόμενο η Χίος να μετατραπεί σε μονοεδρική εκλογική περιφέρεια απειλεί τη μία από τις δυο έδρες αλλά αυτό είναι κάτι που θα διευκρινιστεί συν τω χρόνω, αφού ούτε να προεξοφλείται είναι δυνατόν, ούτε όμως εκ των προτέρων να απορρίπτεται.
Το κυρίως πρόβλημα εστιάζεται στην εκλογή με λίστα, χωρίς σταυρό προτίμησης, αν η νέα εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται πολύ κοντά σ’ αυτή της 6ης Μαϊου. Οι καθαρά προσωπικοί ψήφοι των δυο κομμάτων από τους υποψηφίους που βρέθηκαν στη δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη θέση δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βαθμό συσπείρωσης τους. Στην ουσία τη μάχη θα κληθούν να δώσουν μόνο οι δυο πρώτοι των ψηφοδελτίων, δηλαδή ο Κ. Μουσουρούλης από τη Ν.Δ. κι ο Κ. Τριαντάφυλλος από το ΠΑΣΟΚ, αν δεν υπάρξει κάποια αυτοκτονική απόφαση ανατροπής της πρωτοκαθεδρίας στα ψηφοδέλτια από τους αρχηγούς των κομμάτων.
Μεγαλύτερο φαντάζει το πρόβλημα για τη Ν.Δ., αφού οι προσωπικοί στο Στ. Κάρμαντζη ψήφοι υπερτερούν αριθμητικά εκείνων της Ελ. Τσουρή, Μ. Γιαννάρα και Κ. Τομάζου στο ΠΑΣΟΚ. Η πικρία δε για τη διαφορά που χάθηκε η εκλογή του φαντάζει δικαιολογημένη.  
Μια παράμετρος που οφείλει να συνεκτιμάται από όσους κομματικούς θεωρούν ότι τυχόν μια νέα εκλογική αναμέτρηση, υπό την αδυναμία συγκρότησης σταθερής κυβέρνησης της Αριστεράς, θα επαναφέρει πεπλανημένους ψηφοφόρους στο κομματικό μαντρί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ