16.4.2015 12:30

«Η κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο»

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Η "ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ"

Το ξεκίνημα μιας σειράς εκδηλώσεων σηματοδοτούσε η χθεσινή προβολή του ντοκιμαντέρ «Ποιος σώζει ποιον» από τη Χιακή Συμπολιτεία στην «Οδύσσεια», με καλεσμένη τη δημοσιογράφο Ευρυδίκη Μπερσή που είχε συμμετάσχει στα γυρίσματα της ταινίας αυτής, με θέμα την κρίση και τον ρόλο των τραπεζών, στην Ισλανδία.

Η ταινία (που προβάλλεται κατά μέσο όρο κάθε βράδυ σε 11 διαφορετικά σημεία της Ευρώπης) αποτέλεσε μια καλή υπενθύμιση πως η κρίση δεν ήταν «φυσικό φαινόμενο», αλλά ακριβώς συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, που επηρέασαν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και - σε παράλληλους δρόμους – την Ισπανία, την Ισλανδία, την Πορτογαλία κ.ο.κ.

Η δημιουργία χρέους αποτελεί ηθελημένη πρακτική των τραπεζών, ιδίως μετά την «ανακάλυψη» των «παραγώγων» και την απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των τραπεζών, στο μηχανισμό παγίδευσης κρατών και ιδιωτών στον υπερδανεισμό και στο γεγονός πως κάθε φορά τα χρηματοπιστωτικά παιχνίδια δισεκατομμυρίων καλούνται να πληρώσουν τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ