29.4.2015 18:20

Η Χίος του 1927 [ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ»

Μια ιστορική φωτογραφία, μια εικόνα από τη Χίο του 1927 στην οποία καταγράφονται πέντε τμήματα της ακτογραμμής και δίνουν μια χαρακτηριστική εικόνα για το πως ήταν το νησί μας εκείνη την εποχή επανατύπωσε και διανέμει με πρωτοβουλία του το «Ίδρυμα Μαρία Τσάκος».

Η φωτογραφία ανήκει στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου, ήταν στο αρχείο του, και έχει ληφθεί από τον Σ. Χαρτουλάρη.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του ιδρύματος «Μ. Τσάκος», Π. Καλογεράκης τη φωτογραφία που φαίνεται να έχει τραβηχτεί από ιστό πολεμικού πλοίου, ανατύπωσε το «Εντυπο», που υπογράφει και την επεξεργασία της, επιτυγχάνοντας να συνδέσουν πέντε διαφορετικές σε μια ενιαία στην οποία αποτυπώνεται η ακτογραμμή από το λιμάνι μέχρι το Μερσινίδη.

«Η ημέρα πρέπει να είναι η 19η Ιουνίου 1927 κατά την οποία έγιναν  τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Κανάρη στο δημοτικό κήπο. Στο αριστερό άκρο της αρχέτυπης φωτογραφίας υπάρχει αφιέρωση προς τον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, με υπογραφή «Κωστάλας» στη μνήμη του αδερφού του Μαρκέλλου Δήμου Κωστάλα», είπε ο κ. Καλογεράκης.

Ο Π. Στείρος από τον ΦΟΒ αναφέρθηκε στο πλούσιο υλικό που υπάρχει στο μουσείου του συλλόγου, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη φωτογραφία που αποτελεί ιστορικό θα παραχωρηθεί σε φορείς, συλλόγους κ.λπ. ενώ κάποιες από αυτές θα πωλούνται από τον ΦΟΒ έναντι ενός συμβολικού ποσού. «Μπορείτε να δείτε μέρη γνώριμα σε μας από το λιμάνι, τα Βρυσοδεψία, κ.λπ Σημαντική η συμβολή του ιδρύματος γιατί ανέλαβε όλα τα έξοδα της αναπαραγωγής» σχολίασε ο κ. Στείρος.

« Είναι εμφανής η διαφοροποίηση όχι μόνο  της ακτογραμμής αλλά και της ενδοχώρας ως προς τον οικοδομικό ιστό, με το πέρασμα των δεκαετιών. Χαρακτηριστική είναι  η περίπτωση του λόφου «Βουνακίου» όπου αργότερα  κτίστηκαν τα Δημοτικά Σχολεία 3ο και 8ο.

 Τέλος, να σημειωθεί ότι με έναν πολύ καλό μεγεθυντικό φακό μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στη φωτογραφία  ότι στην αρχή της οδού Κανάρη έχει φτιαχτεί μία αψίδα για τις εορταστικές εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας» κατέληξε ο κ. Καλογεράκης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ