10.3.2014 12:00

Η εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας αποτελεί μονόδρομο

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΣΠΗΛΑΝΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΊΌΝΤΑ

Στις Βρυξέλες βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Γ. Σπιλάνης, προσκεκλημένος του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη μαζί με 18 παραγωγούς από διαφορετικά νησιά του Αιγαίου. Οι παραγωγοί αυτοί, επιλεγμένοι από την Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος σαν καλές πρακτικές στο τομέα τους, είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αποτελούν επιτυχημένες προσπάθειες αξιοποίησης τοπικών πόρων (λαδιού, κρασιού, μελιού, δαμάσκηνων, αρωματικών φυτών, φιστικιών κλπ) αλλά και τουριστικών υπηρεσιών με στόχο τις εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων στα πέρατα του κόσμου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αλληλογνωριμία μεταξύ των παραγωγών για τη διευκόλυνση ανταλλαγής εμπειριών, η συνάντηση τους με ανθρώπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εύρεση νέων αγορών, καθώς και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων ώστε να τους ενημερώσουν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης και άλλων αναπτυξιακών ευκαιριών.

Ο κ. Γιάννης Σπιλάνης ανάφερε ότι τα παραδείγματα των παρευρισκόμενων παραγωγών καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για ποιότητα και καινοτομία ως προϋπόθεση για ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, αφού η προσπάθεια για φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες σκοντάφτουν στον ανταγωνισμό από χώρες χαμηλού κόστους. Υποστήριξε ότι η αξιοποίηση της τοπικής παράδοσης θα πρέπει να συμβάλλει στη παραγωγή νέων μοναδικών ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, που να καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς και απασχόληση εξειδικευμένων ανθρώπων. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η ανάδειξη της ταυτότητας του κάθε νησιού ξεχωριστά μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα κάτω από μια ενιαία ομπρέλα, αυτής της Αιγαιακής Ποιότητας, αξιοποιώντας το Αιγαίο ως το γνωστότερο brand name στη παγκόσμια αγορά, εξ αιτίας της μοναδικότητας του.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ