8.8.2014 12:18

Η επόμενη μέρα στον συνδυασμό Καλογήρου

Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια

Κεραυνός εν αιθρία ήταν για τα μέλη του συνδυασμού «Εμείς για το Αιγαίο» η ακυρωτική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (Β’ Τμήμα)  για την εκλογή της  Χρ. Καλογήρου ως περιφερειάρχη  Β. Αιγαίου.

Την ένσταση κατά της εκλογής της Χριστιάνας Καλογήρου  και του Ευστρατίου Κύτελλη ως Αντιπεριφερειάρχη. ως γνωστόν, είχαν καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής καθώς και οι Δημήτρης Μάντζαρης Παναγιώτης Λαμπρόπουλος και Βασίλης Τεντόμας και η απόφαση παρότι αποτελούσε ενδεχόμενο έσκασε σαν βόμβα στο στρατόπεδο Καλογήρου.

Το πρώτο μούδιασμα

Στη Χίο η απόφασή του δικαστηρίου ανακοινώθηκε πρωτίστως στον Στ. Κάρμαντη.  Η Χρ. Καλογήρου παρότι επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τους επικεφαλής των κατά τόπους ψηφοδελτίων της, προχώρησε σε μια λιτή δήλωση με την οποία από τη ανέφερε ότι σέβεται την απόφαση κι από την άλλη ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ. Αμέσως όμως ξεκίνησε η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι και για το τι σενάρια επιφυλάσσει το μέλλον στον συνδυασμό μετά από αυτή  την εξέλιξη.

Πρώτο σενάριο

Το ΣτΕ ακυρώνει την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά και η Χρ. Καλογήρου ορκίζεται περιφερειάρχης Β. Αιγαίου.

Αυτό το σενάριο ευελπιστούν  ότι θα γίνει πραγματικότητα τα  μέλη του συνδυασμού Καλογήρου. «Κανένας δε σκέφτεται αυτό το σενάριο. Οι εκλογές κερδίζονται στην κάλπη κι όχι στις δικαστικές αίθουσες» δήλωσε στον «π»  ο Γ. Ξενάκης ο οποίος ως παθών γνωρίζει από πρώτο χέρι το θα πει να χάνεις την εκλογή μέσα από τα χέρια σου γι αυτό και συμπληρώνει «Όταν καταθέσαμε τα χαρτιά μας στο Πρωτοδικείο υποτίθεται ότι ελέγχθηκαν όλα. Τότε εγκρίθηκε η υποψηφιότητα και τώρα θεωρείται άκυρη; Αν δε γινόταν ένταση δηλαδή δεν θα υπήρχε θέμα νομιμότητας; Εκείνοι που θέλουν να βγάλουν έκθετη την Καλογήρου είναι κείνοι που επί της ουσίας βγάζουν έκθετη τη Δημοκρατία γιατί ο λαός μίλησε και η κάλπη έβγαλε αποτέλεσμα».

Το δεύτερο σενάριο

Το ΣτΕ επικυρώνει την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά καθιστώντας άκυρη την εκλογή Καλογήρου.

Σε αυτή την περίπτωση όπως ορίζει ο Καλλικράτης ο συνδυασμός σε πλήρη σύνθεση με όλους τους συμβούλους από τα νησιά συνεδριάζει  και μέσα σε δεκαπέντε μέρες αποφασίζει ποιος από τους συμβούλους που εκλέγονται στη Μυτιλήνη θα είναι ο Περιφερειάρχης. Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν και οι 11 σύμβουλοι που εκλέγει η Μυτιλήνη.

Οι εν δυνάμει υποψήφιοι    

Η επιλογή θα γίνει λοιπόν ανάμεσα στους: Στρ. Κύτελλη, Θεόδωρο Βαλσαμίδη, Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, Γιώργο Βογιατζή, Παναγιώτη Καλλονιάτη, Κυριάκο Πετρέλλη, Αλέξανδρο Ροδίτη, Δημοσθένη Χατζηγιάννης Αγγελική Σαραντινού, Χρύσανθο Αργυρίου, Απόστολο Αλατζά και Γεώργιο Νικολόπουλο.

Απίθανη η επαναπροκήρυξη

Ο Γ. Ξενάκης αντικρούει και τις αιτιάσεις  του Β. Τεντόμα περί επανάληψης των εκλογών υποστηρίζοντας ότι «Η καταγγελία δεν ήταν επί του συνδυασμού αλλά επί της συμμετοχής της Χρ. Καλογήρου. »

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ