2.11.2012 9:57

"Η επένδυση Ρόκα έχει κοντά ποδάρια"

 
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχαμε το παράδοξο περιφερειακοί σύμβουλοι (όλοι οι Χιώτες πλην του Γιάννη Μαλαφή) να ψηφίζουν θετικά παρόλο που είχαν σοβαρότατες επιφυλάξεις για την ΜΠΕ. Οι επιφυλάξεις αυτές όπως εκφράστηκαν από όλους τους, έχουν τον χαρακτήρα προαπαιτούμενων για την τελική αποδοχή της “επένδυσης” στα νησιά.
Όσοι παρακολουθήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή το άγχος της περιφερειακής αρχής να ψηφιστεί όπως-όπως η πρόταση της Iberdrola, με κάθε τρόπο και κάθε κόστος. Γι' αυτό και η περιφερειακή αρχή δεν δίστασε να παρεκτραπεί θεσμικά αναβαθμίζοντας τους εκπροσώπους της πολυεθνικής εταιρείας σε ισότιμους συνομιλητές, οι οποίοι στρογγυλοκάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τους περιφερειακούς συμβούλους σε ρόλο υπαγορευτών  Δεν δίστασε να «καπελώσει» την κατηγορηματική αντίθεση του Δήμου Λήμνου, παρά το αίτημα του Δημάρχου να εξαιρεθεί η Λήμνος από την τελική γνωμοδότηση. Δεν δίστασε να επιτεθεί με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Γενικού Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των πρυτανικών αρχών. Δεν δίστασε να αποκρύψει και να παραποιήσει δημόσια έγγραφα. Στην αγωνία τους να υποστηρίξει η Περιφερειακή Αρχή την πολυεθνική ακούστηκαν πολλά ψεύδη,  επιχειρήματα άσχετα και αστεία.
Οι περισσότεροι περιφερειακοί  σύμβουλοι δεν γνώριζαν την ΜΠΕ και δεν μπορούν να φανούν αντίστοιχοι της ευθύνης τους απέναντι στα νησιά. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που τάχθηκαν υπέρ της επένδυσης και επέλεξαν να μιλήσουν το μόνο που κατάφεραν ήταν να εκτεθούν με αυτά τα άσχετα και εκτός θέματος επιχειρήματα. Ανεπίτρεπτη η απουσία του Δημάρχου Χίου. Η κ. Λύκου, που υποτίθεται θα μετέφερε την άποψη του Δήμου Χίου, αυτογελοιοποιήθηκε όταν προκλητικά υποστήριξε ότι ο Δήμος Χίου έχει πάρει απόφαση υπέρ της Iberdrola, ενώ ήταν γνωστό σε όλους ότι δεν έχει πάρει.
Με αυτούς τους συσχετισμούς είναι βέβαιο ότι η “επένδυση” αυτή έχει κοντά πόδια. Η εταιρεία δεν είναι καλοδεχούμενη στη Χίο. Όσο για τους περιφερειακούς συμβούλους, θα τους κρίνει η ιστορία για το ότι δέχτηκαν να τους υπαγορεύει το μέλλον του νησιού κάποια πολυεθνική που θέλει να το καταστρέψει.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ