2.6.2015 10:51

Η διπλή φύση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου και για το νησιωτικό Φ.Π.Α.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ … ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ Ο Μ. ΚΡΙΜΙΖΗΣ, ΤΗΣ … ΥΠΟΜΟΝΗΣ Ο ΦΡ. ΣΕΡΓΗΣ

Ρήγμα ως προς τον επικοινωνιακό χειρισμό της επικείμενης εξομοίωσης του νησιωτικού Φόρου Πριστιθέμενης Αξίας έχει προκληθεί και τοπικά μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διιστάμενες απόψεις δεν αφορούν την ουσία, όλοι πια αποδέχονται πως τη μοναδική έμπρακτη αναγνώριση της νησιωτικότητας από την ελληνική πολιτεία πρέπει να … την κλαις, αλλά τον τρόπο επικοινωνιακής της διαχείρισης. Στην πιο δυσμενή θέση για να αιτιολογήσουν την επικείμενη απώλεια για τις νησιωτικές οικονομίες παραμένουν όσα στελέχη, πέρα από την κομματική ιδιότητα, καταλαμβάνουν και πόστα σε συνδικαλιστικούς φορείς της αγοράς, εν προκειμένω κυρίως οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χίου. Οι επιπτώσεις για τους ίδιους μοιάζουν σε προσωπικό επίπεδο ακόμα πιο οδυνηρές, καθώς θα κληθούν να εξηγήσουν στους συναδέλφους τους πως η σημαντικότερη κατάκτηση της νησιωτικής οικονομίας καταρρέει στα χέρια της για πρώτη φορά Αριστερής κυβέρνησης.

Οι δρόμοι των Μ. Κριμιζή (υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) και Φρ. Σέργη (αναπληρωτή συντονιστή της Ν.Ε.) έχουν ήδη χωρίσει ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος και σε αδρές γραμμές περιγράφουν την διπλή ανάγνωση που γίνεται γενικότερα μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο.

 

Ο … δραχμολάγνος

Με πρόταση του Μ. Κριμιζή στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου εκδόθηκε τελικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας και προειδοποίησης σε κυβέρνηση και δανειστές να μην διανοηθούν να πειράξουν τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές των νησιών.

Με την αντίδραση του αυτή ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επιχειρεί να φανεί συνεπής ως προς τη στάση του και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν, σε περιόδους πιο περιορισμένης πίεσης εκ μέρους των δανειστών, έθετε προ των ευθυνών τους τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις. Προτού εισηγηθεί τη συγκεκριμένη προειδοποιητική ανακοίνωση ο κ. Κριμιζής είχε λάβει τη γνώμη προκατόχων του και σημαντικού αριθμού μελών του Εμπορικού Συλλόγου. Ωστόσο η υποκίνηση από έναν υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του θέματος εκλαμβάνεται από πολλούς συντρόφους του ως επιχείρηση ατομικής διάσωσης, καθώς ήδη ο κ. Κριμιζής έχει σταμπαριστεί ως θιασώτης της επιστροφής στη δραχμή, με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο να τον κατηγορούν ευθέως ως δραχμολάγνο.

 

Ο υπομονετικός

Αντίθετα πρόταση με την οποία συνέστηνε υπομονή έως ότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και κατασταλάξει η τελική διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής στα νησιά κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Ο κ. Σέργης ελπίζει ακόμα ότι θα προβλεφθούν αντισταθμιστικές ρήτρες, τουλάχιστον για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, οπότε η εμβέλεια του χτυπήματος θα είναι σαφώς μικρότερη. Θεωρεί μάλιστα ότι μια επιθετική γραμμή προς την κυβέρνηση αυτές τις δύσκολες ώρες των κρίσιμων διαπραγματεύσεων δεν διευκολύνει το έργο της, κάτι που όφειλε να είναι μέριμνα όλων. Ο αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι από τη στιγμή που για το θέμα έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο από τα συλλογικά όργανα εμπόρων και επαγγελματιών καλύπτεται και ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος και μια επιπλέον δική του παρέμβαση είναι εκ του περισσού.

 

Η διπλή φύση

Το δίπολο στην αντιμετώπιση του θέματος ουσιαστικά αποτυπώνει και τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ δυο διαφορετικών αντιλήψεων για το σύνολο των θεμάτων ανάμεσα στα κορυφαία κομματικά στελέχη της Χίου. Μια σημαντική μερίδα στελεχών, που διατηρεί ακόμα το πάνω χέρι σε αριθμητικό επίπεδο, δείχνει να εμπιστεύεται τους κυβερνητικούς χειρισμούς και ελπίζει στην επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού μέσα στις προσεχείς μέρες. Υπάρχει ωστόσο και η τάση των απαισιόδοξων, όσων φρονούν ότι η δική τους έγκαιρη αντίδραση θα φρενάρει την κυβέρνηση Τσίπρα να διολισθήσει σε μέτρα μη αποδεκτά από την κομματική βάση και ασυνεπή ως προς τις προεκλογικές εξαγγελίες. Η αναμέτρηση των δυο απόψεων, πιστό αντίγραφο φυσικά της κατάστασης που επικρατεί ανά την Ελλάδα, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο για τη δυνατότητα ψήφισης από τη Βουλή των τελικών συμφωνιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα προκύψουν, όσο και των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων που αναμένεται να καθορίσουν.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ