8.10.2013 6:20

Η δημοσκόπηση της MRB για την εκπομπή "στον ενικό"

Οριακό προβάδισμα 0,6 % της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB για την εκπομπή «στον ενικό» .

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 21,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 21,2%. Η Χρυσή Αυγή, παρά το γεγονός ότι εμφανίζει πτώση στα ποσοστά της σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, παραμένει τρίτο κόμμα με 6,9%. Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1-3 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά την σύλληψη του αρχηγού και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με  4,8% και η ΔΗΜΑΡ με 3,6%. Το 7% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα,  ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 23,5% . 

Στην εκτίμηση ψήφου εκλογών (έχει γίνει ποσοστοποίηση στο συνολικό ποσοστό των ερωτώμενων που δηλώνουν συγκεκριμένο κόμμα δηλαδή στην διευκρινισμένη ψήφο)  η «ψαλίδα» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 0,8%.

Αναλυτικά τα ποσοστά:

ΝΔ:28,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 27,7%

Χρυσή Αυγή:9%

ΠΑΣΟΚ :6,8%

ΚΚΕ: 6,5%

ΑΝ.ΕΛ. : 6,3%

ΔΗΜΑΡ:4,7%

Οικολόγοι πράσινοι:1,3%

Άλλο κόμμα:9,2%

Σημαντικό είναι το στοιχείο των συσπειρώσεων που παρουσιάζουν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων προς αυτά τα κόμματα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό συσπείρωσης της Ν.Δ. είναι στο 73,8%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ 72,1%.

 

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της έρευνας που αποτυπώνουν την δημοσκοπική πορεία της Χρυσής Αυγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση της ΜRB τον προηγούμενο Ιανουάριο το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στην πρόθεση ψήφου ήταν 9,2%, ενώ το υψηλότερο της ποσοστό καταγράφηκε σε μέτρηση στις 5-6 Ιουνίου (10,6%). Στην τελευταία μέτρηση της εταιρείας για τη Realnews που πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 24-26 Σεπτεμβρίου η Χρυσή Αυγή εμφάνισε μεγάλη πτώση στα ποσοστά της,πέφτοντας στο 6,8%. Ωστόσο, παρότι κανείς θα περίμενε νέα μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής μετά τη σύλληψη των βουλευτών της, δεν έχει περαιτέρω απώλειες, αντίθετα εμφανίζει ελαφρά άνοδο της τάξεως του 0,1% .  

 

 

 

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 76,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στην σημερινή πολιτική ζωή γιατί ακόμα και αν το κόμμα της Χρυσής Αυγής εξαφανιστεί, οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν την άνοδό του παραμένουν. Ενώ, το 63,5% θεωρεί ότι οι διώξεις εναντίον της Χρυσής Αυγής έγιναν για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα οικονομικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Σχετικά με τους λόγους που βοήθησαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής, το 48% απαντά ότι υπεύθυνη είναι η οικονομική κρίση και το αίσθημα κοινωνικού αποκλεισμού . Το 38,5% θεωρεί ότι συνέβαλε η απαίτηση της κοινωνίας να αποδοθεί δικαιοσύνη για παρελθόν, το 29,8% το θέμα των παρανόμων μεταναστών, και το 22,6% η υψηλή εγκληματικότητα.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Σαμαράς

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση εάν την επόμενη Κυριακή γίνονταν βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα τις κέρδιζε, η ΝΔ προηγείται με 42,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 29,1%.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύεται καταλληλότερος Πρωθυπουργός, με 36,6% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 25,1%, ενώ το 34,8 % απαντά «κανένας από τους δύο».  

«Κερδισμένος» σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της MRB είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα ποσοστά του αυξάνονται κατά 1,8% (από 23,3% σε 25,1%) ενώ του κ. Σαμαρά κατά 0,4% (από 36,2% σε 36,6%).

 

Η δημοσκόπηση της MRB καταγράφει για ακόμα μια φορά τη δυσφορία των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς, όπως φαίνεται στα ευρήματα για την εικόνα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρνητικές κρίσεις σε όλους τους πολιτικούς είναι περισσότερες από τις θετικές γνώμες.

 

Ενδεικτικός είναι επίσης ο δείκτης αισιοδοξίας, καθώς το 83,2% των πολιτών δηλώνει ότι τα πράγματα θα πάνε αρκετά έως πολύ άσχημα. Μόνο το 4,2% απαντά ότι τα πράγματα θα πάνε αρκετά έως πολύ καλά.

Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχήμα που μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα προβλήματα της χώρας, το 37,4% προκρίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά ενώ το 33,5% μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην ερώτηση ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου η ΝΔ προηγείται με 32,7 % με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 24,2%. Επισημαίνεται ότι το 37,4% απαντά ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχουν αυτή την ικανότητα διακυβέρνησης. Και τα δύο πάντως κόμματα εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά στην ικανότητα διακυβέρνησης σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

 

Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές

 

Αδιέξοδη θεωρούν οι πολίτες τόσο την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση η πλειοψηφία των πολιτών, όσο και την οικονομική πολιτική που επαγγέλλεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, συνολικά το 71,2% των πολιτών στην ερώτηση «αν η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση μπορεί να  βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη», απαντά «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι» . Στην αντίστοιχη ερώτηση για την οικονομική πολιτική που υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό εκείνων που απαντούν «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι» φτάνει το 69,3% .

Ωστόσο, παρά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια που καταγράφεται, το 67% δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και το 63%  δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή αναπληρωματικών εκλογών σε 15 περιφέρειες της χώρας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ