17.4.2012 15:39

“Η Αριστερά πρέπει να καταθέσει κυβερνητική πρόταση”

• “ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ”

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ

Τη Χίο επέλεξε ως πρώτο σταθμό της προεκλογικής του περιοδείας ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, προκειμένου να αναπτύξει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Ο κ. Κουβέλης, πλαισιωμένος από τους υποψήφιους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., Στ. Ζουμίδη, Μ. Ζαχαριάδη και Ε. Ψαρέλλη, αναφέρθηκε στα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας με τα δύο κόμματα εξουσίας τονίζοντας ότι δεν θα δώσει πολιτικό άλλοθι σε μία τέτοιου είδους συγκυβέρνηση η οποία ευθύνεται για τα δεινά της χώρας.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενος στην πρόταση προεκλογικής συνεργασίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τη χαρακτήρισε ως επικοινωνιακό κόσμο που στόχο έχει να εκμεταλλευθεί το υπαρκτό πρόβλημα του κατακερματισμού της αριστεράς.

 

Ο ίδιος σχολιάζοντας την επικαιρότητα όπως αυτή έχει προκύψει μετά την προφυλάκιση του Α. Τσοχατζόπουλου, τόνισε ότι είναι ανάγκη να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ενώ έκανε λόγο για μείζον θέμα ηθικής στην πολιτική.

 

«Ξεκινάω την προεκλογική μου περιοδεία από την όμορφη Χίο. Η εδώ παρουσία μου και μάλιστα στην έναρξη του προεκλογικού αγώνα θέλει να συμβολίσει το έντονο ενδιαφέρον της ΔΗΜ.ΑΡ για τη νησιωτική Ελλάδα.

Υπάρχει μείζον θέμα της ηθική της πολιτικής. Το πολιτικό σύστημα είναι μέσα σε ένα κέλυφος ατιμωρησίας. Το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς που οργανώθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πρέπει να ανατραπεί.

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αποτελεί ένα τοίχος σε όσους πρόσβαλλαν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και έπρεπε αυτή τη στιγμή να απολογούνται στη δικαιοσύνη.

Ζητάμε να ελεγχθούν οι λογαριασμοί όσων διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα  τα τελευταία 20 χρόνια και όσοι βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματα να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική διαφάνεια.

Χρειαζόμαστε ένα 5ετές αναπτυξιακό πλάνο στηριζόμενο σε δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, σε συνεργασία με μέρος των χρημάτων του ΕΣΠΑ. Χρήματα που υπάρχουν και που δεν εκμεταλλεύτηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εμφανίζοντας τραγική απορροφητικότητα. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί με μία προγραμματική συμφωνία η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας. Αν δεν γίνει αυτό δεν θα σταματήσουμε ούτε την καλπάζουσα ανεργία ούτε θα υπάρξουν έσοδα για το κράτος. Λέμε όχι στην περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών.

Προσερχόμαστε στον ελληνικό λαό και του ζητάμε να μας δώσει δύναμη για να λειτουργήσουμε καταλυτικά για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Αυτή η χώρα πρέπει να μείνει ζωντανή με την κοινωνία όρθια.

Η ΔΗΜ.ΑΡ είναι πεπεισμένη ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η είσοδος του ΔΝΤ. Δεν είμαστε οι μόνοι με χρέος. Κρίση χρέους έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου αλλά και άλλες χώρες. Μία κρίση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολιτική λιτότητας.

Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές τομές.

Η ΔΗΜ.ΑΡ με ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα απευθύνεται στον λαό και του λέει ότι με αυτό το πρόγραμμα μπορούμε να εξέλθουμε από την κρίση ταυτόχρονα με πολιτική ποιοτικής μεγέθυνσης του πρωτογενούς τομέα. Η χώρα μπορεί να απαγκιστρωθεί από τις τραγικές ρυθμίσεις του δευτέρου μνημονίου.

Έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν είμαστε αδιάφοροι για το περιεχόμενο της ασκούμενης κυβερνητικής. Η αριστερά δεν πρέπει να είναι αγκιστρωμένη στον καταγγελτικό λόγο, δεν φθάνει να απαξιώνεις αλλά και να καταθέτεις κυβερνητική πρόταση.

Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε λογική μετεκλογικής συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρά τα όσα αντίθετα ισχυρίζονται για προεκλογικούς και μόνο λόγους τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Η ΔΗΜΑΡ δεν θα δώσει αριστερό δημοκρατικό άλλοθι σε μία τέτοια συγκυβέρνηση. Εμείς θα δώσουμε σε κάθε προοδευτική δύναμη το πρόγραμμά μας και πάνω σε αυτό το πρόγραμμα θα ζητήσουμε να υπάρξει συμφωνία και ταυτόχρονα αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίζει την φερεγγυότητα των προσώπων και των πολιτικών, διότι χωρίς αυτό δεν θα μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα υπέρ της κοινωνίας.

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να περιέχει ως κύριο άξονα την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ διότι αυτό θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον του τόπου και του λαού.

Δεύτερον η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές. Θα απευθύνουμε αυτή την πρόταση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις γνωρίζοντας ότι η αποδοχή της συγκεκριμένης συμφωνίας θα σημαίνει και μετακίνηση των άλλων δυνάμεων από τις θέσεις που τώρα έχουν.

Δεν αρκεί το γεγονός ότι κάποιες δυνάμεις καταψήφισαν το μνημόνιο. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα όπως η ανάγκη μεταρρυθμιστικών δομών και η ανάγκη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας», ανέφερε ο ίδιος.

 

Προεκλογική συνεργασία με τον  ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στην προεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ενώ τόνισε ότι ακόμα τα στελέχη του δεν έχουν καταλήξει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

 

«Σε ότι αφορά τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν διαφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει για παράδειγμα ότι θα πρέπει να υπάρξει 3της στάση πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ. Πολύ δε μάλιστα όταν η αντιφατικότητα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ήταν εξαιρετικά συνηθισμένη συμπεριφορά.

Μας κάλεσαν να συνεργαστούμε στις μονοεδρικές.

Αντιλαμβάνομαι το επικοινωνιακό τέχνασμα του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται σε ένα ζήτημα όπως ο πολυκερματισμός της αριστεράς, το οποίο αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα για τους ανθρώπους της. Ο ίδιος ο εκλογικός νόμος για να εξασφαλίσεις το μπόνους των 50 εδρών, δεν δίνει τη δυνατότητα προεκλογικής συνεργασίας. Έτσι η αβασιμότητα αυτού του ισχυρισμού είναι πρόδηλη και δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Αναφορικά με το τι γίνεται με δυνάμεις που μετακινούνται από το ΠΑΣΟΚ. Εμείς οργανώνουμε το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Στα ψηφοδέλτιά μας θα συμμετέχουν και άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ. Ήδη συνεργαζόμαστε με το κίνημα των 4 βουλευτών που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια, το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού θα συνεχίζουμε να τον συγκροτούμε συστηματικά. Στα ψηφοδέλτιά μας θα έχουμε και στελέχη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο πρώην βουλευτές τους».

 

Διαφθορά

Στα πλαίσια της ίδιας συνέντευξης ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαφθοράς χαρακτηρίζοντάς το ως μείζον θέμα του πολιτικού τοπίου της χώρας.

«Εκείνο που θα πράξουμε είναι η άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία γκρεμίστηκαν τα ημερομίσθια και οι κατώτατοι μισθοί. Παράλληλα θα πατάξουμε τη διαφθορά που καταπατεί το 30% του ΑΕΠ.

Αν την είχαμε μειώσει κατά 5% τότε θα κερδίζαμε περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σπάσιμο του προστατευτικού κελύφους της ατιμωρησίας είναι πολύ σημαντικό να σπάσει. Το ζήτημα της πολιτικής αδιαφάνειας είναι ένα τεράστιο ζήτημα, όπως και η ηθική της πολιτικής που μπορεί να συνέχει την πολιτική λειτουργία του τόπου.

Παράλληλα υπάρχει και το κόστος του τεράστιου κόστους του κράτους. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της βουλευτικής σύνταξης. Για εμάς είναι αδιανόητο. Όπως επίσης και το παράδειγμα της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων. Είναι το τεράστιο οικονομικό κόστος της κεντρικής διοίκησης. Σύμβουλοι, παρασύμβουλοι, ειδικοί γραμματείς, γενικοί γραμματείς, απλοί γραμματείς, όλο αυτό το σύστημα λειτουργεί σε βάρος των πολιτών».

 

Νησιωτική πολιτική

«Εμείς έχουμε επιμείνει ότι δεν μπορεί να μένει κενή περιεχομένου η συνταγματική επιταγή. Υπάρχει το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί. Σε ότι αφορά τη Χίο, πρέπει να αναβαθμιστούν αεροδρόμιο και λιμάνι, με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, της πόλης και των πολιτών.

Τα δύο κόμματα δεν αντιμετώπισαν όπως έπρεπε τα δύο αυτά ζητήματα. Από όποια θέση και αν βρεθούμε να παλέψουμε για λιμάνι και αεροδρόμια.

Έχουμε ήδη καταθέσει την κυβερνητική μας πρόταση και με την αναγκαία εξειδίκευση. Σε ότι αφορά τα τοπικά ζητήματα, υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, εξειδικευμένη πρόταση από τις τοπικές μας οργανώσεις», τόνισε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ