9.3.2015 18:00

Η απουσία, η αποτίμηση και οι κόκκινες γραμμές

ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες, των συμμετεχόντων αλλά και των εκτός της αιθούσης, από πλευράς περιεχομένου, θεματολογίας διαφωνιών εντάσεων αλλά και συμφωνιών η Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη μετά τις εκλογές. Πλέον με ωριμότητα που οφείλουν να αποκτήσουν με τον καιρό οι «σύντροφοι» καλούνται να συγκεράσουν τη θεωρεία των οργανώσεων και των συνελεύσεων με την πράξη των κυβερνητικών εξαγγελιών και αποφάσεων.

Η απουσία

Στην πρώτη συνεδρίαση του κυβερνητικού πλέον ΣΥΡΙΖΑ έλαμψε δια της απουσίας του ο βουλευτής του κόμματος στη Χίο Αν δεν υπήρχε σκοπιμότητα τότε σίγουρα η απουσία του Ανδρ. Μιχαηλίδη αλλά και η απουσία εκπροσώπου του, σημειώνεται ως μεγάλη παράλειψη που δύναται να υποδηλώνει και έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ του βουλευτή και της Νομαρχιακής του κόμματος. Η απουσία του βουλευτή αιτιολογήθηκε «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων».

Τα ναι

Στην Ολομέλεια εγκρίθηκαν η εισήγηση της Νομαρχιακής και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που αναφέρονται στο εκλογικό αποτέλεσμα και τις έως τώρα εξελίξεις. Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Στέλιος Παππάς  ανέλυσε την απόφαση του οργάνου και ακολούθησε η αποτίμηση των κεντρικών και τοπικών δεδομένων με αυτοκριτική διάθεση. Σύμφωνα με τη Β. Μιχαλοπούλου η παρουσία των μελών στη διαδικασία ήταν πολύ μεγάλη, αλλά επειδή αρκετά αποχώρησαν λόγω προχωρημένης ώρας, η απόφαση εγκρίθηκε δια βοής χωρίς ψηφοφορία.                                                                          

Γλυκόπικρη χαρά;

Σε τοπικό επίπεδο αναλύθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα με τα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν πολλές και διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την αποτίμηση του αποτελέσματος. «Μπορούμε να μιλάμε για νίκη όταν είμαστε ο μόνος νομός που έβγαλε πρώτη τη ΝΔ;» αναρωτιόταν οι πιο σκεπτικιστές ενώ οι πιο αισιόδοξοι έμεναν στην εκλογή αριστερού βουλευτή «Πετύχαμε να εκλέξουμε αριστερό βουλευτή μετά από πενήντα χρόνια, αν δεν είναι αυτό επιτυχία τότε ποιο είναι;» αντέτειναν.

Κυβέρνηση και κόμμα

Οι περισσότεροι από τους 15 ομιλητές επισήμαναν ότι την προεκλογική περίοδο και τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης, το κόμμα υποβαθμίστηκε. «Αυτό πρέπει να αποκατασταθεί», είπαν, « για να κατακτηθεί η δυναμική, που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθούν οι  ρήξεις και οι τομές που θα ωφελήσουν την κοινωνία».  

Σε ότι αφορά τις μέχρι σήμερα επιλογές της κυβέρνησης, ήταν χαρακτηριστική η σύμπνοια όλων και η αποδοχή των μέχρι τώρα επιλογών με την παράλληλη σημείωση ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο αλλά σε καμιά περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βαφτίσει το κρέας ψάρι και να υπαναχωρήσει στις απόψεις του παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δέχεται από τους εταίρους.

«Πρέπει να λέμε την αλήθεια», είπαν κάποιοι, ενώ άλλοι επισήμαναν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει δικαιώματα στην αντιπολίτευση και σε μια μερίδα του κόσμου που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, να λένε οι πρώτοι και να φοβούνται οι δεύτεροι ότι απεμπολεί βασικές αρχές των εξαγγελιών της, ότι κάνει «κωλοτούμπα», όπως ειπώθηκε.                   

Ο  Στ. Παππάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, παρά τα εμπόδια που της δημιουργούν   θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά σε αυτή την προσπάθεια είναι κρίσιμη η ενεργή παρέμβαση του κόσμου.

«Δεν πρέπει να ωραιοποιήσουμε τα προβλήματα και να κρύψουμε τις όποιες υποχωρήσεις. Η περίοδος είναι κρίσιμη, γι’ αυτό οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές και  θα επιδιώκουμε το διάλογο», τόνισε η Συντονίστρια της Νομαρχιακής  Επιτροπής Βάσω Μιχαλοπούλου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ