19.9.2014 14:30

Η απόλυτη πρόκληση

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία ο κρίκος... επικοινωνίας των αρχών του τόπου κάπου έδειχνε να είναι σπασμένος. Η Περιφέρεια δεν είχε επαφή με το Δήμο, ο Δήμος δεν είχε επαφή με τους βουλευτές, με αποτέλεσμα ένα απίστευτο κομφούζιο μονόπλευρων ενεργειών που ο τόπος δεν το έβλεπε να κεφαλαιοποιείται πουθενά, διαιωνίζοντας τα προβλήματα εν μέσω διαφορετικών αντιλήψεων.

Για πρώτη φορά όμως τα τελευταία χρόνια ο κρίκος αυτός δείχνει να μπορεί να δέσει, εξαιτίας της ετερόκλητης προέλευσης των αντιπροσώπων του. Ο Δήμος Χίου λειτουργεί χωρίς παρωπίδες διατηρώντας ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Περιφέρεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τους βουλευτές που επίσης αντλούν ιδέες για κοινοβουλευτικό έλεγχο από το Δήμο και την Περιφέρεια.

Η συνταγή για πρώτη φορά μετά από χρόνια μοιάζει δεμένη σε βαθμό που να μπορεί να αποδώσει. Εξάλλου, δεν είναι πολλά εκείνα τα πεδία ενδιαφέροντος που απαιτούν ευρύτερο συντονισμό. Τουρισμός. Ανάπτυξη, Καθημερινότητα, Εκσυγχρονισμός υποδομών είναι έννοιες που μπορούν να βρουν κοινό πεδίο δράσης και κάτω από συστηματική συνεργασία να αποδώσουν προς όφελος του τόπου.

Σε επίπεδο προσώπων,  Στ. Κάρμαντζης απέδειξε στο μεσοδιάστημα ότι το μέλλον του τόπου είναι σε απόλυτη προτεραιότητα, μακριά και πέρα από τις όποιες λογικές προσωπικές φιλοδοξίες μπορούν να υπάρχουν.

Ο Μαν. Βουρνούς, με την ευρεία νωπή λαϊκή εντολή που διαθέτει, δείχνει διαθέσιμος να προκαλέσει εξελίξεις χωρίς ο ίδιος, σώνει και καλά, να πιστώνεται και το αποτέλεσμά τους.

Από την άλλη, ο Κ. Τριαντάφυλλος έχει αποδειχθεί μια σταθερή κοινοβουλευτική δύναμη με μεγάλη αναγνώριση και αποτελεσματικότητα σε όσα καταπιάνεται και με ευρεία αντίληψη των αναγκών του τόπου. Εξάλλου, η κοινωνία ήδη αναγνωρίζει στον βουλευτή μαχητικότητα και αποφασιστικότητα σε τομείς πρωτοβουλιών, τα οποία ο ίδιος ουδέποτε δημόσια έθιξε. Αν συνυπολογίσουμε και την σημαντική διάθεση της Μαρίας Σταυρινούδη να εμπλακεί ενεργά στις προσπάθειες για λύσεις, τότε η συνταγή δείχνει επιτυχημένη.

Θα ήτανλάθος να παραλείψουμε στην παραπάνω αλυσίδα το ρόλο του ΝότηΜηταράκη, του υφυπουργού Ανάπτυξης με εκπεφρασμένη ήδη την διάθεσή του να συμμετάσχει ως υποψήφιος βουλευτής Χίου στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν προκληθούν, και με δεδομένη την διάθεσή του να εμπλακεί ενεργά με τις εξελίξεις στο νησί σε βαθμό που μπορεί να προκαλέσει θετικά αποτελέσματα. 

Δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν από κοινού να κάνουν οι παραπάνω.

Το νησί έχει από μόνο του ορίσει τις προτεραιότητες για την επόμενη μέρα.

Λιμάνι, αεροδρόμιο, τουρισμός, πύλες εισόδου, θέσεις εργασίας και στρατηγικός σχεδιασμός πορείας των επόμενων ετών,  είναι ένας βασικός μπούσουλας προσανατολισμού. Από κει και πέρα οι φορείς του τόπου και ιδιαίτερα η αναγκαία κινητικότητα του Επιμελητηρίου και των άλλων φορέων μπορούν να πιστώσουν ένα αποτέλεσμα απόλυτο θετικό.

Σπάνια στην ιστορία επιτυγχάνεται μια τέτοια συνεννόηση. Οι προκλήσεις λοιπόν είναι μπροστά μας. Να βάλουμε στο στόχαστρο τη Χίο, τον τόπο μας, το μέλλον μας και να το προκαλέσουμε. Μπορούμε; 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ