20.9.2012 9:28

Η απαξίωση των προσφύγων δεν λύνει το πρόβλημα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 
Οι ανακοινώσεις της διυπουργικής επιτροπής για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης και την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, πολύ σύντομα θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις στα νησιά.
Είναι σαφές ότι χωρίς συνολική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ δεν μπορεί να δοθεί λύση.
Το πρόβλημα της μετανάστευσης αφορά το σύνολο της Ευρώπης και σε αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να αναζητηθεί πολιτική λύση του θέματος.
 Επιπλέον, η μεταφορά των αδιεξόδων της μεταναστευτικής πολιτικής από τα μεγάλα αστικά κέντρα σε ακριτικά νησιά  οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε επικίνδυνες καταστάσεις τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες στενάζουν ήδη από την εφαρμογή των  μνημονιακών πολιτικών.
Είναι επικίνδυνο για την ελληνική κοινωνία συνολικά και  για την συνοχή της, να παρακάμπτεται το συγκροτημένο θεσμικό πλαίσιο και διεθνείς συμβάσεις διακριτής αντιμετώπισης  για τις μεικτές μεταναστευτικές ροές,  οικονομικών μεταναστών και προσφύγων.
Είναι παράνομο, απάνθρωπο αλλά και αδιέξοδο  και για τις τοπικές κοινωνίες σαν την δική μας. 
 Ήδη παραμένουν στοιβαγμένοι κατά δεκάδες -εδώ και ενάμιση μήνα- πρόσφυγες και μετανάστες σε κρατητήρια και αστυνομικά τμήματα σε Χίο, Λέσβο, Σάμο χωρίς καμία διοικητική ενέργεια ή οδηγίες προς τις αστυνομικές διευθύνσεις.
Ως τοπική κοινωνία οφείλουμε να μη κλείσουμε τα μάτια σε απαξιωτικές πολιτικές για την ανθρώπινη υπόσταση προσφύγων και μεταναστών.
 Ο εύκολος δρόμος έντασης της καταστολής δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για τη μετανάστευση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βαπτίζεται μεταναστευτική πολιτική.
 Η απαξίωση των προσφύγων και μεταναστών δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Απλά προσφέρει δικαιολογίες και αποδιοπομπαίους τράγους στην  πολιτική εξουσία για τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί με την πολιτική της.
Γι αυτό απαιτούμε τοπικά οι αρμόδιοι φορείς και μηχανισμοί να εφαρμόζουν τουλάχιστον τις διεθνείς συμβάσεις  χωρίς  σκόπιμες  παρερμηνείες  και αυθαιρεσίες που πέφτουν στις πλάτες όλων μας.
Και γενικά η κυβέρνηση να αναζητήσει συνολική πολιτική και όχι κατασταλτική  λύση στα πλαίσια της ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ