22.4.2016 13:14

Η αόριστη τελική νομοτεχνική βελτίωση υπονομεύει την αναγκαστικότητα

• ΤΙ ΩΘΗΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ;

Σε θρίλερ, με δυσάρεστη τελικά κατάληξη, εξελίχθηκε η διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, όσον αφορά το θέμα της κατάργησης της αναγκαστικότητας.

Ο «πολίτης» δημοσιεύει σήμερα το πρωτότυπο κείμενο του νομοσχεδίου με τις χειρόγραφες (!) αλλαγές, που δείχνουν πώς τελικώς καταλήξαμε στη διάταξη, που θεσμοθετεί τη διαδικασία κατάργησης της αναγκαστικότητας. Τόσο η προχειρότητα όσο και η αντιφατικές νομοτεχνικές βελτιώσεις, είναι πρωτόγνωρες για την Κοινοβουλευτική Διαδικασία, όπως σχολίαζαν όσοι παρακολούθησαν από κοντά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Ενώ όλοι περίμεναν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, μετά την καθολική αντίδραση στο περίφημο πλέον άρθρο 32 σχετικά με την κατάργηση της αναγκαστικότητας των τεσσάρων συνεταιρισμών (Χίου, Σάμου, Κοζάνης, Σαντορίνης) θα εισήγαγε στην Ολομέλεια τροποποιημένο το άρθρο, ο ίδιος την Τετάρτη το βράδυ εμφανίσθηκε ανυποχώρητος.

Την ίδια ώρα εντάθηκαν οι αντιδράσεις από το σύνολο των κομμάτων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση αλλά και από τους δυο βουλευτές της Χίου, καθώς και άλλους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Χτες Πέμπτη και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση στη Χίο, η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με την κατάθεση από τον υπουργό σειράς νομοτεχνικών βελτιώσεων, δηλαδή τροποποιήσεων, μεταξύ των οποίων και του άρθρου 32, η οποία κατά γενική ομολογία, αν και δεν κάλυπτε απόλυτα τις θέσεις των αναγκαστικών συνεταιρισμών, ήταν προς θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, προς έκπληξη όλων, βουλευτών και εισηγητών, δύο ώρες μετά ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου κατέθεσε νέα Νομοτεχνική Βελτίωση μόνο για το άρθρο 32, στην οποία περιλαμβανόταν ως λόγος μετατροπής των αναγκαστικών συνεταιρισμών σε απλούς αγροτικούς συνεταιρισμούς η «έκδοση σχετικής αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης».

Αμέσως ξεκίνησε νέος γύρος πιέσεων και διαβουλεύσεων, καθώς η διάταξη αυτή προκάλεσε νέες αντιδράσεις, διότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται ένας απόλυτα γενικός και αόριστος τρόπος κατάργησης της αναγκαστικότητας. Η διάταξη αυτή δεν ορίζει αν η καταδικαστική απόφαση θα είναι κάποιου δικαστηρίου ή άλλης εθνικής ή ευρωπαϊκής αρχής, δεν ορίζει ποιου συγκεκριμένου δικαστηρίου ή ποιας αρχής, δεν ορίζει τι θα αφορά η καταδικαστική απόφαση και έτσι προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θέλει να λύσει.

Οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και του ΚΚΕ αμέσως ζήτησαν την απόσυρση του άρθρου, διατυπώνοντας τις πιο πάνω διαφωνίες.

Παρά τις αντιδράσεις, ο υπουργός επέμεινε μέχρι τέλους στην εκ νέου τροποποιημένη διάταξη, οπότε και αυτή ψηφίσθηκε από τους εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Έτσι είναι πλέον νόμος του Κράτους, για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η διάταξη που όχι απλά θίγει την αναγκαστικότητα αλλά ορίζει τη διαδικασία για την άρση της, εφόσον κάποιος ιδιώτης ή επιχείρηση προσφύγει ενάντια στην Ένωση.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Άμεση αντίδραση Τριαντάφυλλου

Ο πρώην βουλευτής, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν ξανά ιδιαίτερα ενεργός προκειμένου να αποφευχθεί η ψήφιση της διάταξης όπως εισήχθη, ευρισκόμενος σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία όχι μόνο με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και τους βουλευτές Χίου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, αμέσως μετά την ψήφιση του άρθρου, ανήρτησε στο facebook παρέμβαση με τίτλο “Μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία του νησιού”, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κοινοβουλευτική συμπεριφορά του υπουργού και την ανάγκη να καταργηθεί - τροποποιηθεί η διάταξη.

ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του νόμου – Επεισόδιο με Μιχαηλίδη στο τέλος

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση που συγχαίρει τον υπουργό για τον νόμο και τον βουλευτή Χίου, παρότι ο τελευταίος κατά την ψήφιση του άρθρου από τους εισηγητές, εκτός μικροφώνου, διαφώνησε με το άρθρο, χωρίς ωστόσο να καταμετρηθεί η αρνητική ψήφος του, διότι δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι εισηγητές. Βέβαια η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξηγήσει γιατί όταν αρχικά τέθηκε παρόμοιο θέμα το καλοκαίρι του 2014 είχε καταδικάσει οιαδήποτε τροποποίηση του προστατευτικού πλαισίου για τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, ενώ σήμερα συγχαίρει την κυβέρνηση.

ΝΔ κατά της διάταξης

Η Νέα Δημοκρατία, παρά τα περί αντιθέτου λεχθέντα κατά καιρούς, χτες κράτησε μια σταθερή άποψη, υπέρ της διατήρησης της αναγκαστικότητας και κατά του άρθρου 32, όπως τροποποιήθηκε από τον υπουργό. Έτσι αναμένεται σοβαρή αντίδραση και σε τοπικό επίπεδο.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Οι βουλευτές και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παρά το γεγονός ότι αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα δεν διαθέτει βουλευτή ούτε στη Χίο, ούτε στις Κυκλάδες, ούτε στη Σάμο, ούτε στην Κοζάνη, άσκησαν δριμεία κριτική για το άρθρο 32. Είναι προφανές ότι οι προσωπικές σχέσεις του Τριαντάφυλλου και άλλων πολιτικών και… πνευματικών προσώπων του τόπου, έπαιξαν ρόλο σε αυτό.

Στόχος από εδώ και πέρα

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η επίσημη αντίδραση εκ μέρους της διοίκησης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών. Πάντως από χτες το βράδυ ο Κ. Τριαντάφυλλος έκανε αναφορά για ένα νέο στόχο για τη χιακή κοινωνία. Να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί το άρθρο 32. Σε αυτό είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα συνταχθούν κόμματα και φορείς της Χίου από εδώ και πέρα, καθώς η αναγκαστικότητα της Ένωσης επηρεάζει όλους τους Χιώτες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ