6.7.2012 15:08

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για το ωράριο της Κυριακής

 
Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά καταγγέλλει την απαράδεκτη και αντεργατική πρωτοβουλία της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου να καταργήσει στην πράξη αυθαίρετα και παράνομα την κυριακάτικη αργία των υπαλλήλων των εμπορικών καταστημάτων του Βαθέος Σάμου.
Στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του την Τρίτη 26/7 το Συμβούλιο συζήτησε το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου για αδειοδότηση όσων μελών του επιθυμούν να ανοίγουν τα καταστήματά τους Κυριακές κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου (δηλαδή πρακτικά τη μισή χρονιά), με πρόφαση τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βαθέος. Το αίτημα μάλιστα δεν αφορούσε μόνο τα τουριστικά, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων της πόλης έχει λάβει αντίθετη απόφαση, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των εμποροϋπαλλήλων στην κυριακάτικη αργία, ένα κεκτημένο με αγώνες δικαίωμα δεκαετιών.
Ενάντια στα δικαιώματα των υπαλλήλων το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε το αίτημα, κρίνοντας προφανώς ότι η "ανάπτυξη" που επιθυμούν πρέπει να οδηγεί σε αβίωτα ωράρια–“λάστιχα” στην πλάτη των εργαζομένων. Οι υπερψηφίσαντες σύμβουλοι των παρατάξεων Ν. Γιακαλή (ΠΑΣΟΚ) και Π. Βογιατζή (ΝΔ-ΛΑΟΣ) παρείχαν μάλιστα και “διαβεβαιώσεις” ότι το άνοιγμα θα ισχύει μόνο για τους ιδιοκτήτες και όχι για τους υπαλλήλους, τη στιγμή που είναι πασίδηλο ότι δεν μπορούν όχι μόνο να ελέγξουν, αλλά ούτε καν να… μάθουν υπό ποιους όρους και σε βάρος ποιων θα εφαρμοστεί η ρύθμιση. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της εργασίας ΣΕΠΕ και ΙΚΑ έχουν σκόπιμα αποδυναμωθεί με πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Απαράδεκτη ήταν η στάση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε όψιμος υποστηρικτής της κατάργησης της αργίας. Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Τεντόμας υπερψήφισε την έγκριση του αιτήματος παρά τις συνεχείς διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εργαζομένων. Ανάλογη στάση σε βάρος των εργαζόμενων είχε και η παράταξη των Οικολόγων Πράσινων, καθώς ο σύμβουλος Η. Γιαννίρης ψήφισε λευκό και όχι υπέρ των δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων.
Η πρακτική της μαύρης απλήρωτης εργασίας στο όνομα της κρίσης εφαρμόζεται πλέον και με την σφραγίδα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου. Καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη επιλογή και απαιτούμε την άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών για την απαγόρευση της εφαρμογής της. Καλούμε τους εργαζόμενους να αρνηθούν μαζικά και οργανωμένα να εργαστούν την Κυριακή, και να συσπειρωθούν γύρω από το μαχόμενο εργατικό κίνημα για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλες και όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Την κρίση να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία που την προκάλεσε μέσα από την ανατροπή του Μνημονίου, τη διαγραφή του χρέους και την αποδέσμευση από ΕΕ-ευρώ. Είναι η μόνη ελπίδα για να σωθούν τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ