23.5.2012 10:20

Η ανήμπορη ΕΛΣΤΑΤ διατηρεί τη δεύτερη έδρα

• ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Η ΧΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Δυο βουλευτές θα συνεχίσουν να εκπροσωπούν τη Χίο στο Κοινοβούλιο και μετά την 17η Ιουνίου. Τα ερωτηματικά που προκλήθηκαν από το ενδεχόμενο ο νομός μας να «εισφέρει» ένα βουλευτή υπέρ της πληθυσμιακής ανάγκης ενίσχυσης του αριθμού των βουλευτών της πρωτεύουσας, βάση των τελευταίων δεδομένων της απογραφής του 2011, τίθενται οριστικά … στο αρχείο. Μόνο που αυτή τη φορά ο κίνδυνος μετατροπής του νομού Χίου σε μονοεδρικό δεν εντάσσονταν στη λογική του αισωπικού βοσκού που δοκίμαζε τα αντανακλαστικά των συγχωριανών του με φωνές για το λύκο στο κοπάδι, αλλά αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, χάρη στην αδυναμία της Ελληνικής Στατικής Αρχής έγκαιρα να πιστοποιήσει το αποτέλεσμα της απογραφής του 2011.
Για να μεταβληθεί η κοινοβουλευτική αντιστοίχιση μεταξύ των νομών, σύμφωνα με τη Συνταγματική επιταγή, έπρεπε να είχε προηγηθεί έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Αυτό όμως θα βασίζονταν στην επικύρωση των απογραφικών αποτελεσμάτων του 2011 από την ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που ποτέ δεν συνέβη, αφού η Στατιστική Αρχή σηκώνει ψηλά τα χέρια μέχρι τις 26 Μαΐου, δηλώνοντας αδυναμία, ελλείψει προσωπικού και μεθοδολογίας.
 
Η πιθανότητα προσφυγής
Τελευταία  σε πολιτικούς κύκλους διαρρέονταν το σενάριο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με τη σημερινή ισχύουσα ανά νομό κατανομή των εδρών και μετά το αποτέλεσμα θα κατατίθονταν προσφυγές με σοβαρή την πιθανότητα η Δικαιοσύνη να κρίνει ότι οι βουλευτές θα προκύψουν με τα δεδομένα της νέας απογραφής, άρα, μετά από μεγάλο διάστημα θα είχαμε αναδιανομή των εδρών εις βάρος και του νομού μας.
Το σενάριο αυτό απαντήθηκε με το αντεπιχείρημα ότι, αν οι εκλογές διεξαχθούν με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011, αλλά χωρίς την απαραίτητη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, θα μπορούν να προσφύγουν νομικά και οι υποψήφιοι που θα χάσουν τις έδρες τους, ίσως με μεγαλύτερες πιθανότητες δικαίωσης τους.
Για αυτό, κατά πληροφορίες, τα κόμματα έχουν προχωρήσει ήδη σε άτυπη μεταξύ τους συμφωνία να μην αμφισβητήσουν τα ίδια την κατανομή των εδρών και κάπου εκεί να λήξει κάθε συζήτηση για το θέμα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ