24.2.2014 15:51

Η άγνωστη κυρία με τα κόκκινα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΛΙΠΑ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Π.Ε. ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ

Την κατακόκκινη και πανέμορφη χιώτικη τουλίπα, που σε λίγες μέρες θα κατακλύσει τους αγρούς των Νοτιοχώρων, προσπαθεί να αναδείξει το Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης.
Μπορεί να μοιάζει με το φτωχό συγγενή δίπλα στη μαστίχα και στα εσπεριδοειδή, όμως η χιώτικη Τουλίπα, η γνωστή «λαλάδα», είναι άλλο ένα μοναδικό φυτό της χιώτικης χλωρίδας.
«Θέλουμε να προβάλουμε τη μοναδικότητα της χιακής τουλίπας. Η Χίος είναι γνωστή για τη μαστίχα, τα εσπεριδοειδή, όμως και η τουλίπα πρέπει να έχει τη θέση που της αναλογεί. Το χρωστάμε αυτό στη χιώτικη χλωρίδα», δήλωσε στον «π» ο Στ. Σπυράκης από το ΚΠΕ Ομηρούπολης.

Η ημερίδα

Με τίτλο  « Οι τουλίπες της Χίου» το ΚΠΕ Ομηρούολης διοργανώνει ημερίδα που θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας της Χίου και θα υλοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Καλλιμασιάς Χίου και σε γειτονικά αγροκτήματα της περιοχής. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή  21/03/14 στις 17.00 – 21.00.
Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ορίζεται ο αριθμός των 100 ατόμων, η επιλογή των οποίων θα γίνει με την τήρηση αυστηρής σειράς προτεραιότητας.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή μη στο ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου μέχρι την Πέμπτη 27/02/14. Πληροφορίες και αιτήσεις στο ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου και στο www.kpeomiroupolischiou.gr

Οι ομιλητές

Όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα θα γνωρίσουν τις τουλίπες από όλες τις πλευρές τους, θα μάθουν για την ιστορία τους, για την καλλιέργεια τους, για τους κινδύνους που τις απειλούν κ.λπ. ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να τις δουν από κοντά, στις καλλιέργειες πέριξ της Καλλιμασιάς. Στην ημερίδα θα συμμετέχουν, μεταφέροντας τις γνώσεις τους για το θέμα, η γεωπόνος Ειρ. Αργυρούδη από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, η θεολόγος Ευαγγ. Μελαχροινούδη και ο Δ. Μελαχροινούδης, που για χρόνια έχουν ασχοληθεί με την έρευνα για την τουλίπα.


Τουλίπα, η Περσική;

Στη Χλιο φύονται τέσσερα είδη τουλίπας: ο τουρκολαλάς, ο φραγκολαλάς, η κυματόφυλλη και το πολίτικο λαλαδάκι ή βαβυλούσικο. Οι εκδοχές για την ονομασία «τουλίπα» είναι αρκετές. Μία από αυτές θέλει το φυτό να προέρχεται από την Περσική λέξη για το τουρμπάνι, «taliban».
Μια άλλη άποψη, με λιγότερους οπαδούς, είναι ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική «τολύπη». Στην αρχαία περσική η τουλίπα ονομάζεται «λάλε».
Οι τουλίπες είναι στενά συνδεδεμένες με την Ολλανδία, που, όπως λένε οι πληροφορίες, από το 17ο αιώνα έγινε τμήμα του τοπίου της χώρας. Όμως προέρχονται από την Περσία και τις ορεινές περιοχές του Καυκάσου και έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν το 1562  ένα φορτίο έφτασε στην Αμβέρσα από την Κωνπολη. Μάλιστα λέγεται  ότι στις αρχές του 17ου  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ