19.7.2013 15:09

Η Αγ. Μαρκέλλα της... Ρόδου

Πάνω από 30 χρόνια οι Χιώτες της Ρόδου – μαζί με πολλούς Ροδίτες – μαζεύονται στη Μονή Παναγιάς Φανερωμένης στην Ιξιά, για να γιορτάσουν τη μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας, προστάτιδας της Χίου. Η μονή της Φανερωμένης επιλέχτηκε γιατί η θέση της μοιάζει με τη μονή της Αγίας Μαρκέλλας στη Χίο: πάνω στην παραλία.
Έτσι και εφέτος στις 21 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής της Αγίας Μαρκέλλας, στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία στη μικρή αλλά ιστορική εκκλησούλα της Φανερωμένης που οργανώνει ο Χιακός Σύλλογος Ρόδου «Ο ΟΜΗΡΟΣ».
Την ίδια ημέρα γιορτάζει και το εξωκλήσι της Αγίας Μαρκέλλας στην Παστίδα.

Μα το μεγάλο πανηγύρι γίνεται στον τόπο που μαρτύρησε η αγία, λίγα χιλιόμετρα από τη Βολισσό , κεφαλοχώρι της βορειοδυτικής Χίου με ένα υπέροχο κάστρο και ένα μικρό λιμανάκι που τη συνδέει με τα ηρωικά Ψαρά. Η Βολισσός θεωρείται πως είναι η γενέτειρα του μεγάλου ραψωδού Ομήρου.  Ακόμα τα τελευταία χρόνια γίνεται εδώ στην περιοχή της Αμανής σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης του υπέροχου κρασιού της αρχαιότητας του ‘Αριούσιου’οίνου, ενώ έχει αρχίσει δειλά-δειλά η τουριστική ανάπτυξη.

Η παράδοση θέλει την Αγία Μαρκέλλα να μαρτύρησε σε νεαρή ηλικία και μάλιστα από τα χέρια του πατέρα της που έτρεφε αμαρτωλούς πόθους για κόρη του, μετά τον θάνατο της χριστιανής μητέρας της. Μη υποκύπτοντας στις κακές ορέξεις του πατέρα της η νεαρή και όμορφη Μαρκέλλα έφυγε από το σπίτι της και κρύφτηκε σε μια βάτο. Τη βρήκε όμως ο πατέρας της και έβαλε φωτιά στη βάτο για να την εξαναγκάσει να βγει. Η Μαρκέλλα τότε άρχισε να τρέχει προς τη θάλασσα για να σωθεί. Ο πατέρας της τη σημάδεψε με το τόξο του και την πλήγωσε. Εκείνη τρέχοντας έφθασε στη θάλασσα αλλά δεν μπορούσε να ξεφύγει: από τη μια πλευρά κατέβαινε απότομα το βουνό, από την άλλη τα μυτερά βράχια και η θάλασσα. Τότε η Μαρκέλλα –μη έχοντας άλλη λύση – παρακάλεσε το Θεό να ανοίξει ο βράχος που πατούσε και να κρυφτεί μέσα του. Πράγματι ο βράχος  άνοιξε αλλά έμεινε απέξω το σώμα της από τα στήθη της και πάνω. Τότε τη φθάνει ο πατέρας της και με μίσος της κόβει με το σπαθί του τα στήθη και το κεφάλι της και τα πετάει στη θάλασσα. Στο σημείο αυτό ακόμη και σήμερα αναβλύζει ζεστό νερό «αγίασμα», που οι προσκυνητές συνηθίζουν να παίρνουν μαζί τους, περπατώντας από το μοναστήρι στο στενό μονοπάτι δίπλα στη θάλασσα για μισή περίπου ώρα. Χιλιάδες είναι οι  προσκυνητές που πηγαίνουν στην αγία  Μαρκελλα ενώ πολλοί συνηθίζουν να περπατούν για 40 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου μέχρι το μοναστήρι, αναβιώνοντας ένα παλιό έθιμο.
                                                     ---------------                                         

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ