4.1.2016 16:47

Χρονιά υλοποίησης στόχων το 2016

- ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ «π» Ο ΜΑΝ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ, ΚΟΛΛΕΓΙΟ, ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΝΤΟΥΚΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΘΕΛΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΤΟΣ Ο ΣΤ. ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους σε Περιφέρεια και Δήμο Χίου, ο Στ. Κάρμαντζης και ο Μαν. Βουρνούς είδαν πολλά και αντιλήφθηκαν πιθανά ακόμη περισσότερα στη μάχη της αντιμετώπισης των πολλών προβλημάτων που προκύπτουν.

Σίγουρα τα δημοσιονομικά των δύο φορέων σε συνάρτηση με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν άφησαν περιθώρια για αλλαγές, άμεσα ορατές στα μάτια των πολιτών του τόπου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν και οι δύο, χρόνος για να μπορέσουν να προκύψουν εξελίξεις υπάρχει και όπως εξηγούν, το 2016 θα είναι έτος παρεμβάσεων, καθώς ο προγραμματισμός και η στοχοποίηση των έργων έχει ολοκληρωθεί τόσο για τον Α΄Βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και για το Β΄.

Μαν. Βουρνούς

«Να πιστέψουμε στις αναγκαίες αλλαγές»

Ο δήμαρχος Χίου αντιλαμβάνεται το 2016 ως σημείο εκκίνησης για την υλοποίηση του δημοτικού σχεδιασμού. Παραδέχεται ότι το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε ως μια μετάβαση από την προηγούμενη δημοτική αρχή στην τωρινή, με ότι αυτό συνεπάγεται, όμως μέσα σε 18 μήνες κατάφεραν να διαμορφώσουν τον επιθυμητό σχεδιασμό που μέσα στο χρόνο θα μπει σε υλοποίηση και θα διαρκέσει έως την λήξη της θητείας του σημερινού δημοτικού σχήματος. «Αν κάτι επιθυμούμε είναι να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση όλοι για όσα έχουμε πετύχει και να πιστέψουμε σε όσα θα έρθουν. Αδιαμφισβήτητα ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2015 σε όλους τους τομείς, όμως στο Δήμο μας βρίσκει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θέτουμε σε εκκίνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Οι άξονες των προτεραιοτήτων διαπερνούν ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων, άλλες από τις οποίες αφορούν σε έργα και άλλες που σχετίζονται με την λειτουργική υποδομή του Δήμου Χίου. «Το 2016 θα ξεκινήσουμε τις άμεσες παρεμβάσεις στην πόλη και στα χωριά. Για την πρωτεύουσα είναι δεδομένο ότι επιθυμούμε την μεταμόρφωσή της σε κάτι άλλο, αισθητικά διαφοροποιημένο από το υπάρχον. Πεζοδρομήσεις, επισκευές, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έργα αναβάθμισης και άλλα θα έχουν προτεραιότητα, καθώς οι προτάσεις μας για το ΕΣΠΑ είναι σε πολύ καλό βαθμό έτοιμες και σωστά μελετημένες βάση των αναγκών. Από κει και πέρα παρεμβάσεις θα γίνουν και στα χωριά. Δεν το κρύβω ότι επιθυμούμε να αποκτήσουν οι οικισμοί χαρακτήρα μέσω της επισκευής των δεκάδων εγκαταλειμμένων ακινήτων που βρίσκονται σε αυτά. Υπάρχει σχέδιο», υπογραμμίζει ο κ. Βουρνούς.

Να υπάρχει σαφής ρόλος

Ο κ. Βουρνούς προϊδεάζει όμως και αλλαγές σε επίπεδο Δήμου Χίου και πρωτίστως, στον ξεκάθαρο ρόλο που πρέπει να έχουν οι δομές που ανήκουν σε αυτόν. «Το στοίχημα είναι το Φεβρουάριο να έχουμε ξεκαθαρίσει με τα περισσότερα Νομικά Πρόσωπα, εμφανή και αφανή, να γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν και πως παρεμβαίνουν κάθε φορά, χωρίς να απαιτούνται διευκρινήσεις για το ρόλο τους. Να ξέρουμε ως Δήμος τι κάνει ακριβώς ο κάθε φορέας μας και ποιος το κάνει. Αυτό θα ξεκινήσει με το Νομικό Πρόσωπο, το Ομήρειο, τη ΔΗΚΕΧ, όλες δηλαδή τις εμφανής δομές μας και θα επεκταθεί και στις «αφανής» όπως είναι η Τεχνική Εταιρία του πρώην Δήμου Βροντάδου, το ΚΕΚ «Όμηρος» και άλλα που θα τα δούμε άμεσα. Αυτή η εικόνα θα ξεκαθαρίσει», δηλώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χίου.

Σταμάτης Κάρμαντζης

«Να εφαρμοστεί πλήρως το Τεχνικό μας Πρόγραμμα»

Κάθε χρονιά και κάθε ετήσιος προγραμματισμός θέτει στόχους. Για τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη, το επιθυμητό είναι η εφαρμογή όσων προβλέπονται να γίνουν μέσα στο έτος, χωρίς εκκρεμότητες.  

«Το 2015 ήταν μία χρονιά που η Περιφερειακή Αρχή έδωσε το δικό της στίγμα. Προσπαθήσαμε να ιεραρχήσουμε τα έργα και τις ανάγκες μας και να ξεκινήσουμε να τα υλοποιούμε. Ο κύριος αλλά όχι και ο μοναδικός στόχος που θέτουμε για το 2016 είναι να υλοποιηθούν κατ’ αρχήν τα σημαντικά έργα που εκτελούνται στο νησί μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, δίνοντας μάλιστα και ένα περίγραμμα των πρώτων στόχων.  «Για εμάς βασική προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση των εργασιών στο λιμάνι της Λαγκάδας, το μεγαλύτερο ίσως έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στο νησί. Συνέχεια έχει το πολυπόθητο γεφύρι του Παντουκειούς και θα συνεχίσουμε με την ανακατασκευή του Κολλεγίου, ένα έργο που θα εξοικονομήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, χρήματα που σήμερα δαπανώνται για την ενοικίαση γραφείων»,υπογραμμίζει, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως σε κάθε παρέμβαση, κυρίαρχος στόχος είναι να υπάρχει άμεσο όφελος για τους πολίτες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ