2.6.2016 21:41

Χρ. Καλογήρου: "Ανησυχία από την κλιμάκωση του προσφυγικού"

Στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. με θέμα «Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι προσφυγικές ροές και το μεταναστευτικό ζήτημα- επιπτώσεις στην κοινωνία την οικονομία και τον τουρισμό», που διεξάγεται στη Σάμο, μίλησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Η κα. Καλογήρουεξέφρασε τις ανησυχίες της για τη χρονική διάρκεια και την κλιμακούμενη ένταση της προσφυγικής κρίσης και των συνεπειών της, σημειώνοντας ότι αυτή την περίοδο το βάρος πρέπει να πέσει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αναγκών διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου, στην οργάνωση των υποστηρικτικών υπηρεσιών και στην κατά το δυνατό διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς και σύμφωνης με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ανθρωπισμού διαβίωσης ιδίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών.

Αναφερόμενη στα χθεσινά γεγονότα στο hotspot της Μόριας, σημείωσε: «Βεβαίως η μακρόχρονη παραμονή ήταν αναμενόμενο και έχει τονιστεί πολλές φορές από εμένα στους αρμοδίους, ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Ήδη χθες στη Λέσβο υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια που είναι λογικό ότι δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους, που όπως τονίσαμε μέχρι σήμερα επέδειξαν αξιοθαύμαστη ωριμότητα, αντιστάθηκαν στις λίγες φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού και έδωσαν παραδείγματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Είναι ενδεχόμενο όμως να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα και να δυσκολέψουν οι προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των διεθνών οργανισμών για τη συνολική διαχείριση του ζητήματος. Καλώ και από το βήμα αυτό την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες να κινηθούν άμεσα και αποτελεσματικά».

Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, στην ασφάλεια, στην υγεία αλλά και γενικότερα στην κοινωνική συνοχή είναι ήδη εμφανείς και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε όλα τα νησιά σε συνεργασία με τους Δήμους για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που επιδεινώνονται καθημερινά και ειδικότερα στις προσπάθειες που καταβάλει για τη δημιουργία δομών όπως του Κέντρου φιλοξενίας οικογενειών και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο για την δημιουργία του οποίου έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση της τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών και των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία η κα. Καλογήρου είπε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ήδη αναθέσει σχετική μελέτη για την εξειδίκευση παρεμβάσεων μέσα από την αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων του Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου αλλά και των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014- 2020, ενώ επανέλαβε ότι απαιτείται άμεσα σχεδιασμός και υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος στήριξης της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας των νησιών μας, το οποίο πρέπει να εκπονηθεί με την ενεργό συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών της Περιφέρεις Βορείου Αιγαίου.

Επίσης, χαρακτήρισε απολύτως επιβεβλημένη την  εφαρμογή τολμηρότερων  μεταρρυθμίσεων στη δεύτερη βαθμίδα της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ασκήσει ουσιαστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη. Είπε συγκεκριμένα ότι είναι πλέον αναγκαία η ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση και η εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Διοίκησης προς την Περιφέρεια, που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα έκδοσης κανονιστικών πράξεων για την περιοχή ευθύνης της,  στους τομείς του αναπτυξιακού προγραμματισμού, της απασχόλησης, της κοινωνικής πρόνοιας, της ανταγωνιστικότητας και έξυπνης εξειδίκευσης του χωροταξικού σχεδιασμού, του πολιτισμού –τουρισμού και φυσικά τους αναγκαίους πόρους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των  αναγκαίων μέτρων προς βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση την κρίσιμη αυτή περίοδο απέδειξε ότι μπορεί να υπερβεί τις δυσκολίες και να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά ακόμη και εκεί που το κράτος αιφνιδιάζεται, καθυστερεί ή και αδυνατεί να παρέμβει.

Εμείς οφείλουμε  να συνεχίσουμε  την προσπάθεια, με συνέπεια στις διεθνείς μας υποχρεώσεις, με σθεναρή διεκδίκηση ισοκατανομής των βαρών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εθνική ενότητα με αλληλεγγύη και ανθρωπιά», επεσήμανε.

Κλείνοντας την ομιλία της, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε:

«Οι  κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου που εκτός από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης βιώνουμε και τις άμεσες συνέπειες της γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης, στεκόμαστε πάντα με ευθύνη.

Με ευθύνη απέναντι στα προβλήματα, πέρα από πολιτικές και κομματικές επιδιώξεις και θέσεις. Και με ένα και μόνο γνώμονα.

Με μόνο κριτήριο και γνώμονα τη συμβολή μας στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

Τη συμβολή μας στον αγώνα  για την ευημερία και προκοπή της χώρας και των νησιών μας».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ