5.5.2015 17:08

«Χωροταξία και Κρίση»: Ημερίδα της Χιακής Συμπολιτείας στις 28 Μαΐου

Ημερίδα με τίτλο «Χωροταξία και Κρίση» διοργανώνει η Χιακή Συμπολιτεία την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο (18:00-21:30). Με την εκδήλωση αυτή, η δημοτική παράταξη επιδιώκει να ανοίξει τον διάλογο για δύο σημαντικά ζητήματα:

  • την κρίση και τις επιπτώσεις της στην ιδιοκτησία γης, καθώς οι πολιτικές της τελευταίας πενταετίας έχουν αλλάξει δραστικά και σε αυτό το επίπεδο τα δεδομένα,
  • τον χωροταξικό σχεδιασμό της Χίου, με ό,τι αυτός σημαίνει για το μέλλον του νησιού, την ανάπτυξή του, τον τουρισμό, συνολικά τις ζωές μας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας αξιοποιεί την παρουσία ενός σημαντικού προσκεκλημένου, του ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Κωστή Χατζημιχάλη. Στο βιβλίο του περιγράφει την υφαρπαγή του δημόσιου πλούτου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών, των εξορύξεων, της επέλασης στις ακτές και τα δάση, των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του realestate, την επίθεση μέσω φορολογίας στην ιδιωτική γη και τους πλειστηριασμούς κατοικιών. Το βιβλίο αναλύει και τεκμηριώνει τα παραπάνω, περιγράφει τις αντιστάσεις των πολιτών και αναζητά απαντήσεις στο ερώτημα «τι κάνουμε με τη γη».

"Ταυτόχρονα, στη Χίο, η κατάρτιση του χωροταξικού θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία ώστε να αποφευχθεί μια υφαρπαγή γης (εκτάσεων, οικοπέδων, σπιτιών) σαν αυτή που περιγράφεται παραπάνω,  και να χαραχθεί μια πορεία βιώσιμης και ποιοτικής ανάπτυξης που να βασίζεται στον εν μέρει άθικτο φυσικό πλούτο του νησιού, που αποτελεί και το μεγάλο του πλεονέκτημα, αντίβαρο στην καταστροφική προώθηση του μαζικού τουρισμού.

Η ημερίδα απευθύνεται σε κάθε πολίτη, στους επαγγελματίες του τουρισμού, σε εκείνους που η περιουσία τους απειλείται λόγω κρίσης, σε κινήματα και κινήσεις πολιτών που ασχολούνται με τη χωροταξία, στις τοπικές αρχές, σε κάθε κάτοικο της Χίου που αγωνιά για το μέλλον του νησιού και των ανθρώπων του", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χιακή Συμπολιτεία. 

Τι περιλαμβάνει η ημερίδα της Χιακής Συμπολιτείας

Η ημερίδα θα περιλαμβάνει δύο συνεδρίες. Στην πρώτη θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το πρόσφατο βιβλίο του Κ. Χατζημιχάλη με τίτλο «Κρίση Χρέους και Υφαρπαγή Γης», παρουσία του συγγραφέα, ενώ στη δεύτερη θα παρουσιαστεί και συζητηθεί το έργο της ομάδας της Χιακής Συμπολιτείας για ζητήματα χωροταξίας στη Χίο.

Το τελικό πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Το προσωρινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Χωροταξία και Κρίση

Ημερίδα της Δημοτικής Παράταξης ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

 

Έναρξη Εργασιών Ημερίδας (18:00-18:05)

ΤέληςΤύμπας

 

«Κρίση Χρέους και Υφαρπαγή Γης»: Συζήτηση για το βιβλίο του Κωστή Χατζημιχάλη (18:05-19:35)

Εισηγήσεις (18:05-18:45):

Ερμιόνη Φρεζούλη

Κώστας Βαττές

Παρέμβαση (18:45-19:00):

Κωστής Χατζημιχάλης

Τοποθετήσεις-Συζήτηση (19:00-19:35)

Προεδρείο:

Κώστας Ζαφείρης

 

Διάλειμμα (19:35-19:45)

Χίος και Χωροταξικός Σχεδιασμός στην Κρίση (19:45-20:50)

Παρουσίαση εκ μέρους της ομάδας εργασίας της Χιακής Συμπολιτείας (19:45-20:15)

Σχολιασμός (20:15-20:45):

Κωστής Χατζημιχάλης

Συζήτηση (20:45-21:15)

ΠροεδρείοΔημήτρης Αντωνόγλου

Σύνοψη Εργασιών Ημερίδας (21:15-21:30):

Δημήτρης Αθανασόπουλος

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ