19.11.2012 18:18

Χωρίς κοστούμι στα ειδικά μέτρα του αεροδρομίου μας

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Δέκα είναι τα βασικά σημεία στα οποία στοχεύει γενικά η παραχώρηση των περιφερειακών αερολιμένων σε ιδιώτες, χωρίς να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για το αεροδρόμιο της Χίου,  σύμφωνα με τα όσα απάντησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε ερώτηση του βουλευτή Χίου, Κώστα Τριαντάφυλλου.
Στην απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου αναφέρεται ότι τα θέματα παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να έχει θέσει δέκα αρχές, ενόψει της παρουσίασης του σχετικού νομοσχεδίου, χωρίς να υπάρχει ειδική και συγκεκριμένη αναφορά στον Κρατικό Αερολιμένα Χίου, σύμφωνα με την κατατεθείσα Ερώτηση.
Πρώτον, «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για την μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης ενός σημαντικού αριθμού αεροδρομίων σε ιδιώτες επενδυτές…..με το ελληνικό Δημόσιο να διατηρεί την ιδιοκτησία των αεροδρομίων, καθώς, επίσης, την εποπτεία και τον έλεγχο».
Ακολουθεί «η επιδίωξη μίας ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων. Τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια που δεν θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, θα τα αναλάβει ένα αρμόδιο κρατικό νομικό πρόσωπο που είτε θα τα διαχειρίζεται το ίδιο, είτε κατόπιν διαγωνισμού, θα εκχωρεί το μάνατζμεντ σε τρίτο φορέα».
Τρίτη αρχή αποτελεί «ο συνδυασμός υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών με διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές….Με τη μέθοδο dualtill….θα οριστεί ένα συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, ειδικά για τα αεροπορικά έσοδα του παραχωρησιούχου. Σε περίπτωση που το επιτρεπόμενο αυτό περιθώριο υπερβαίνει τον μέσο όρο των χρεώσεων αντίστοιχων αεροδρομίων, τότε θα αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω».
Τέταρτος στόχος είναι «η αξιολόγηση των παραχωρησιούχων βάσει και των προτάσεών τους για επενδύσεις και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών». «Πέμπτη βασική αρχή είναι η απρόσκοπτη αεροπορική μεταφορά των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών. Διατηρούμε όλα τα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους». «Έκτον, ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών και της χρήσης των υποδομών». Ακολουθεί «η αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα γίνει φυσικά διαβούλευση με τους εργαζόμενούς της. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί μέχρι τέλους του έτους και συμπληρώνει το πλαίσιο αναδιοργάνωσης που είχε θέσει ο Ν. 3913/2011». «Όγδοη βασική αρχή, η τήρηση των κανόνων εθνικής ασφάλειας».
Η δέκατη αρχή αφορά την επανεξέταση του θέματος της τιμολογιακής πολιτικής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο εναπόκειται στη διαπραγμάτευση που θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με το μέλλον της σύμβασης παραχώρησης του παραπάνω αερολιμένα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ