25.6.2013 16:16

Χωρίς χρηματοδοτήσεις ελάχιστα μπορούν να γίνουν

ΑΥΤΟΨΙΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΧΙΟΥ

Έντονα πρόβαλλε η δημοτική αρχή Χίου τα αιτήματα της στελέχωσης των φορέων, της οικονομικής τους αυτοτέλειας και της σωστής λειτουργίας τους καθώς και της στήριξης και παρακολούθησης των έργων από την κυβέρνηση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της νότιας Χίου και στη συνέχεια τη μετατροπή του  σε ΧΥΤΙ, κατά τη διάρκεια της 7ης Πανελλήνιας Συνόδου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που άρχισε την Παρασκευή στο Ομήρειο και ολοκληρώθηκε το Σάββατο με επίσκεψη του κλιμακίου στο χώρο του ΧΥΤΑ στην περιοχή Πόδορα της Βέσσας. Από τον  υφυπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κυριάκο Βιρβιδάκη που παραβρέθηκε στο συνέδριο, ζητήθηκε η  ένταξη της Χίου σε ειδικά προγράμματα μηχανικής διαλογής και οικιακής- δημοτικής κομποστοποίησης απορριμμάτων.

Ελπίδες

Πολλά από τα 100 στελέχη υπουργείων, οργανισμών φορέων και εκπρόσωποι εταιριών που συμμετείχαν στην διημερίδα, κατέθεσαν εξειδικευμένες εισηγήσεις, επεσήμαναν στους υπεύθυνους του Δήμου τι πρέπει να προσέξουν για την καλή λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά και πως πρέπει να καταρτίσουν και να καταθέσουν ολοκληρωμένο φάκελο για να έχουν σημαντικές ελπίδες ένταξης στα προγράμματα  υλικοτεχνικής υποστήριξης και εκροής των απαιτούμενων πιστώσεων για το έργο της μετατροπής.

Συμβολή

Χαρακτηριστικός του κλίματος από την πλευρά του Δήμου Χίου ήταν ο χαιρετισμός του δήμαρχου Π. Λαμπρινούδη. Μεταξύ των άλλων τόνισε ότι τα στελέχη των υπουργείων, των οργανισμών και των φορέων διαχείρισης έχουν μεγάλη γνώση στο αντικείμενο και η εμπειρία τους θα βοηθήσει να ληφθούν καίριες αποφάσεις, που θα συντελέσουν στην εύρυθμη λειτουργία του ευαίσθητου φορέα.

«Η συμβολή της τεχνολογίας θα υπαγορεύσει σύγχρονες πρακτικές στη διαλογή των αποβλήτων, που θα είναι συμβατές με τα νέα διεθνή δεδομένα».

Αυθτοψία τα Πόδορα

Το Σαββάτο, κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης με επικεφαλής τον υφυπουργό Κυριάκο Βιβιδάκη επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Νοτίας Χίου όπου και ενημερώθηκε για τις πρακτικές της λειτουργίας του και κατέγραψε  δεδομένα που θεωρεί απαραίτητα όχι μόνο για την μετατροπή, αλλά και για την αναγκαία καλή λειτουργία των υπαρχουσών εγκαταστάσεων. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Χίου Σταμάτη Σουρέλα, ότι η καλή συνεργασία δήμου των δύο πλευρών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και αποδοτικά.

Το μεγαλύτερο άμεσο κέρδος για τον οργανισμό, ήταν οι χρηστικές συμβουλές που παρείχαν στο υπαλληλικό προσωπικό οι εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται ήδη αντίστοιχες εγκαταστάσεις για την καλύτερη αποδοτικά και μεγαλύτερη χρονικά λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ