10.10.2012 17:10

Χωρίς έργα υποδομής η Χίος μέχρι το 2020

"ΕΧΕΤΕ ΥΨΗΛΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ", ΛΕΕΙ Η Ε.Ε. ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 5Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

 
Χωρίς έργα υποδομής και ανάπτυξης κινδυνεύει να μείνει ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο, αφού το υψηλό, σύμφωνα με τα στοιχεία, βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Χίου, της Σάμου και της Λέσβου, θα αφαιρέσει σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο στους αιρετούς των νησιών, το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν αντίστοιχα έργα.
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για την 5η προγραμματική περίοδο που ξεκινάει από το 2013 και τελειώνει το 2020, όλα τα προαναφερόμενα νησιά δεν δικαιούνται να εκτελέσουν έργα υποδομών παρά μόνο ορισμένες παρεμβάσεις που θα ενταχθούν σε χρηματοδοτήσεις δεύτερης προτεραιότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται. 
 
Όπως εξήγησε μιλώντας στον «π» ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης που σήμερα συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αθήνα, αυτό συμβαίνει επειδή το Βόρειο Αιγαίο δεν αποτελεί για την Ε.Ε. στόχο 1 για την επόμενη 7ετία, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του είναι υψηλό, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.
 
Σε αυτά τα πλαίσια, σήμερα η εκτελεστική γραμματεία της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου συναντήθηκε στην Αθήνα με την Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χ. Καλογήρου, ζητώντας της να επανεξεταστούν και να ισχύσουν τα νεότερα στοιχεία, και όχι του 2009.
 
Τα στοιχεία
 
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Eurostat, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, για την 7ετία 2013-2020 συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των περιφερειών που χρήζουν μεταβατικής στήριξης, καθώς βρίσκεται μεταξύ της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.
Έτσι με βάση τον διαχωρισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης οι περιφέρειες πλέον χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές κλίμακες και πρόκειται για τις εξής:
Α. Λιγότερο αναπτυγμένες: Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα.
Β. Μεταβατικής στήριξης: Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη.
Γ. Περισσότερο αναπτυγμένες: Αττική και Νότιο Αιγαίο.
 
«Είναι τραγικό»
 
«Αυτό αντιμετώπισε και το Νότιο Αιγαίο στην προγραμματική περίοδο που διανύουμε και δεν έγινε κανένα έργο. Είναι όμως τραγικό να συμβεί κάτι τέτοιο αφού τα στοιχεία δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.
Ήδη αποφασίσαμε με έγγραφό μας να ισχύσουν οι νεότερες στατιστικές μελέτες και όχι οι προηγούμενες αφού σε περίοδο κρίσης έχουν πληγεί τρομερά οι κάτοικοι των νησιών μας.
Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αν μας αφήσουν έξω από την επόμενη προγραμματική περίοδο, τα ακριτικά νησιά θα καταρρεύσουν. Το Αιγαίο και ειδικότερα το βόρειο τμήμα του, χρειάζεται στήριξη», είπε ο ίδιος, προαναγγέλοντας παράλληλα σειρά επαφών της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου με υπηρεσιακούς παράγοντες της Κυβέρνησης. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ