21.12.2012 11:19

Χώμα αντί για νερό (ΦΩΤΟ)

 
Για άλλη μια χρονιά η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ που ψηφίστηκε από το ΔΣ  στις 20-12-2012, είναι άκρως φορομπηχτική και φοροεισπρακτική. Με γνωστές αλχημείες και επουσιώδεις μειώσεις στην περιφέρεια, αλλά με συνισταμένη το πανάκριβο και άθλιας ποιότητας νερό μέσα σε συνθήκες κρίσης για την πλειοψηφία των δημοτών μας, εξακολουθεί να βαρύνει υπέρογκα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να κάνει πιο μαύρη τη ζωή του χιώτικου λαού.
 
Αυτό που κυρίως ισχύει είναι τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τα οποία δουλεύει και που σημαίνουν γι’ αυτήν ότι το φυσικό και κοινωνικό αγαθό το νερό είναι εμπόρευμα, εμείς οι πελάτες της που πρέπει να της αποφέρουμε κέρδη.
 
Με δυο λέξεις  η ΔΕΥΑΧ της Χίου είναι μια κλασική καπιταλιστική επιχείρηση που έχει γδάρει όλα αυτά τα χρόνια τους Χιώτες του παλιού Δήμου Χίου  και τώρα γδέρνει όλους τους κατοίκους του νησιού αφού η Δημοτική Αρχή αυτό ακριβώς εκπροσωπεί και διακονεύει, τον κόσμο του καπιταλισμού και της εμπορευματοποίησης των πάντων.
 
Εδώ όμως έχουμε και μια σειρά ζητήματα που πρέπει να δούμε:
 
α)Η ΔΕΥΑΧ που εμπορεύεται το κοινωνικό αγαθό για τη μεν Χίο το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων της έχει γίνει με Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που είναι δικά μας αρπαγμένα λεφτά.
Στους πρώην Δήμους ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα δίκτυα έχουν γίνει με τους τότε ίδιους πόρους ακόμα και με προσωπική εργασία των κατοίκων πάλι δηλαδή με δικά μας λεφτά, ιδρώτα και αίμα.
 
β) Οι φερόμενες ως μειώσεις, για τη Λαϊκή Συσπείρωση αποτελούν χαράτσια της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΧ είναι σαθρές για ένα σοβαρό λόγο. Κάνουν συγκρίσεις με τιμές που ίσχυαν με άλλα εισοδήματα και πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων.
 
Σήμερα μιλάμε για σπίτια που καπνίζουνε , για οικογένειες που έχουν χάσει το 40% των εισοδημάτων τους και συνεχίζουν με την πολιτική του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ να χάνουν άρα τα παχιά λόγια για μειώσεις αφορούν σε ληγμένα προϊόντα.
 
γ)Εκτός από την ακριβή τιμή του νερού τι άλλο συμβάλλει σ’ αυτή την πραγματικότητα; Μα το ειδικό τέλος και ο διπλός ΦΠΑ -16%  επί του ειδικού τέλους. Στα υποκριτικά «μα τι να κάνουμε το λέει ο νόμος» τους απαντάμε ότι για μας νόμος είναι το δίκιο και οι ανάγκες του λαού μας.
Με νόμο μας κόβουν τους μισθούς.
Με νόμο τις συντάξεις.
Με νόμο απολύουν , με νόμο οι ελαστικές σχέσεις εργασίας . Νόμοι είναι η αθλιότητα των μνημονίων .
Με νόμο έκλεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις με δεξιά ή αριστερά δεκανίκια για να υπηρετήσουν το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
 
Για να δούμε όμως και την υποκρισία του πράγματος . Με νόμο οι υπηρεσίες  του δήμου εποπτεύουν τους παιδικούς σταθμούς , τα σχολεία, τους δρόμους, την καθαριότητα και δεκάδες αρμοδιότητες που δεν παρέχονται και υπολειτουργούν. Νόμος λέει το νερό να είναι ποιοτικό αλλά πίνουμε νερό που όταν τους παρουσιάσαμε τη φιάλη που μας ενεχείρισε συνδημότης μας , μόνοι τους ρωτούσαν αν είναι κρασί ή πορτοκαλάδα, βλέποντας το κόκκινο χρώμα του!
 
 Η ΔΕΥΑΧ και η Δημοτική αρχή  θυμούνται τη νομιμότητα μόνο όταν είναι να αρπάξουν φορολογικό προϊόν, μόνο για να πληρώσει ο κόσμος.
 
 Νομιμότητα για τη ΔΕΥΑΧ, νομιμότητα για τη δημοτική αρχή και τις κυβερνήσεις που υπηρετεί είναι η υποταγή στα χαράτσια ,  θυμίζοντας το Μοντεσκέ:
 
«Δεν υπάρχει σκληρότερη τυραννία από εκείνη που διενεργείται κάτω από τη σκιά των νόμων και τα προσχήματα της δικαιοσύνης.»
 
Εμείς λοιπόν απέναντι στην πολιτική αυτή λέμε και πάλι απειθαρχία – ανυπακοή, ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΑΘΛΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟ, γι αυτό και καταψηφίσαμε για άλλη μια χρονιά την τιμολογιακή  πολιτική της εταιρίας.
 
Τι προτείνουμε:
·        Κατάργηση της ΔΕΥΑΧ και μετατροπή της σε υπηρεσία Ύδρευσης με υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών, φθηνή τιμολογιακή πολιτική από την οποία λόγω της κατάργησής της θα απουσιάζει το ειδικό τέλος και ο διπλός ΦΠΑ.
·        Πέρασμα των εργαζομένων στο σώμα των δημοτικών υπαλλήλων με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
·        Απαλλαγή των ανέργων, ΑΜΕΑ, πυρόπληκτων οικισμών  και πολυτέκνων από όλα τα τέλη και τις εισφορές και όχι μόνο μειώσεις.
Κλείνοντας, και επειδή ο Πασοκικός Δήμαρχος δεν έχει καταλάβει την κατρακύλα του κόμματός του και κομπάζει αντικομουνιστικά, τους θυμίζουμε αυτό που έλεγε ο Ρήγας Φεραίος που αφορά τους ίδιους και τις κυβερνήσεις τους.
 
«‘Όταν η διοίκησης βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονα του, το να κάμει τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάσταση, ν’ αρπάζει τα άρματα για να τιμωρήσει τους τυράννους του είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο από όλα τα χρέη του.»
Όσο πιο γρήγορα ο λαός μας τραβήξει αυτό το δρόμο τόσο πιο γρήγορα θα απολαύει τους καρπούς της λευτεριάς του και των κόπων του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ