3.4.2012 10:52

Χιώτικη Αίγλη στη Δάφνη

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΧΙΟΣ ΤΟ ΑΓΙΟΝΗΣΙ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Γράφει ο ΜΙΧ. Γ. ΚΑΡΙΑΜΗΣ
Συνταξιούχος Πλοίαρχος Ε.Ν.
 
Άφοβα θα μπορούσα να πω ότι χθες το απόγευμα, όσοι τυχεροί παραβρεθήκαμε στην ενοριακή αίθουσα του Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας στη Δάφνη την εκδήλωση «ΧΙΟΣ ΤΟ ΑΓΙΟΝΗΣΙ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», παρακολουθήσαμε μια από τις αρτιότερες εκδηλώσεις των τελευταίων ετών. Διοργανωτής ήταν ο Σύνδεσμος «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ». Σκοπός : Η προβολή της ιστορίας – φυσιογνωμίας – πολιτισμού και τις προοπτικές ανάπτυξης του Μυροβόλου νησιού μας.  Ένας φανταστικός νέος άνθρωπος, ο συμπατριώτης μας Σιδερής Παχνουδάκης, άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων στο ρόλο  συντονιστή – παρουσιαστή.
Το λαμπρό πάνελ των ομιλητών κοσμούσαν και «λάμπρυναν» με την παρουσία τους  δύο τεράστια ονόματα του πολιτισμού της Χίου  και  ένας Φερέλπιδας  πολιτικός.                                                                     
Μετά τον σύντομο χαιρετισμό του συντονιστή και την παρουσίαση ενός εκάστου των ομιλητών, η διακεκριμένη συγγραφεύς Πόπη Χαλκιά – Στεφάνου, γνωστή για το «τεράστιο έργο» της αλλά και τα «σωστά ελληνικά» της, μας πήρε από το χέρι και με τη βοήθεια όμορφων φωτογραφιών μας ξενάγησε στο «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΟΠΟΥ ΧΙΟΥ». Συνέχεια στο όνειρο έδωσε η «Μεγάλη κυρία της τέχνης» και «Γυναίκα της Ευρώπης»  Μαίρη Παπακωνσταντίνου. Με τον πάντα σφριγηλό και θερμό λόγο της μας έκανε «Μύστες» και «Κοινωνούς» στο θέμα «ΧΙΟΣ – ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».
Δίκαια, ο τ. Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χίου – Περιφερειακός . Σύμβουλος Β. Αιγαίου και όχι μόνον,  Σταμάτης Κάρμαντζης, εξέφρασε την αμηχανία του στο πως θα φανεί αντάξιος συν- ομιλητής, αυτών των δύο «Ιερών Συμβόλων της Χίου» μας. Παρ όλα αυτά, ο αγαπητός φίλος μου, κατέθεσε με ευφράδεια τις σκέψεις και τα πιστεύω του σε ότι έχει σχέση με : «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟ». Το τέλος του λόγου του, σήμανε την απαρχή εκδηλώσεων λατρείας και σχολείων από τους τυχερούς ακροατές που δε σκέφθηκαν Χρόνο και Αποστάσεις στο χάος των Αθηνών. Ευχαριστίες, για όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη εκδήλωση. Καλή τύχη στο «Νέο Ελπιδοφόρο Ξεκίνημα» του Σταμάτη. Το Συγκινητικό των εκδηλώσεων, κυρίως από «Φίλους της Χίου», λειτούργησε σαν έναυσμα ώστε παρεμβαίνοντας να αναφερθώ σε τρία  επίκαιρα περιστατικά από τη μεγάλη ιστορική και συνάμα μοναδική διαδρομή του νησιού μας . Την πρώτη στον κόσμο καταγεγραμμένη «Κοινωνική Επανάσταση». Την «Μεγάλη Χιακή Ρήτρα», το πρώτο ψήγμα νόμων για την Δημοκρατία Παγκοσμίως . Αλλά και τη συμβολή των Χίων στις αποφράδες μέρες των «Στερνών της Πόλης».    
Σαν επίλογο καταθέτω τις ευχαριστίες μου σε όσες και όσους συνέβαλαν σε αυτή την απλόχερη «Δωρεά Γνώσης» αλλά και τη «Μαγεία λόγου» που κοινωνήσαμε.
Καλή τύχη στον φίλο αλλά και συνοδοιπόρο της «ΧΙΑΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» Σταμάτη Κάρμαντζη

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ