7.6.2016 16:22

Χιακή Συμπολιτεία: «Καμιά ανοχή στην ακροδεξιά, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»

Στην απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων που σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Σούδα, τόσο κατά του Δ. Κουτσοδόντη όσο και κατά μεταναστών, προχωρά με ανακοίνωσή της η «Χιακή Συμπολιτεία» καλώντας την αστυνομία «να μην παραμένει απλός θεατής αλλά να πράξει το καθήκον της».

«H πυρκαγιά στον καταυλισμό της Σούδας, απόρροια των εκρηκτικών συνθηκών που δημιουργεί ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων στη Χίο επί μήνες, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τους γνωστούς κύκλους της ντόπιας ακροδεξιάς (με τους γνωστούς πρωταγωνιστές) που επιτέθηκαν και βιαιοπράγησαν εις βάρος προσφύγων, αλληλέγγυων πολιτών ακόμα και εις βάρος υπαλλήλου του Νοσοκομείου Χίου σε εντεταλμένη υπηρεσία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις αυτές, που επιπλέον έλαβαν χώρα μπροστά στα μάτια των αστυνομικών οργάνων. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στα θύματα των επιθέσεων.

Καλούμε την αστυνομία να μην παραμένει απλός θεατής αλλά, επιτέλους, να πράξει το καθήκον της.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να κατανοήσει τη νέα κατάσταση και να πράξει άμεσα: στο νησί υπάρχουν 2.500 αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους 1.100 παιδιά. Ας σταματήσει να προσπαθεί να κρύψει αυτό που θεωρεί πρόβλημα, και ας ορίσει εξ αρχής ένα σχέδιο διαχείρισης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Καλούμε, τέλος, την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αυτονόητο δικαίωμα των προσφύγων για εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετακίνηση προς την ηπειρωτική χώρα. Μόνο τότε θα εκλείψουν οι παραβατικές συμπεριφορές και τα αίτια που τις γεννούν. Θυμίζουμε πως το προηγούμενο διάστημα πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες από το νησί μας χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό, ακριβώς γιατί είχαν δικαίωμα μετακίνησης».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ