21.3.2016 9:45

Χιακή Συμπολιτεία: Η συμφωνία για τη ΒΙΑΛ καταπατήθηκε: Να αναιρεθεί τώρα η παραχώρησή της

Για καταπάτηση της συμφωνίας της ΒΙΑΛ κάνει λόγο η Χιακή Συμπολιτεία η οποία την παρομοιάζει με φυλακή. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

H συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για μαζική επιστροφή στη γείτονα προσφύγων και μεταναστών, η λειτουργία της ΒΙΑΛ ως φυλακής και η παρουσία, μεταξύ άλλων, και  Τούρκων αστυνομικών, καθιστούν άκυρη τη συμφωνία παραχώρησης της ΒΙΑΛ.

Μπορεί η ΕΕ και η κυβέρνηση να πανηγυρίζουν, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, όμως, αποτελεί για μια σειρά από διεθνείς οργανισμούς ένα «ιστορικό πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα». Οι υποσχέσεις για σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου μοιάζουν, όπως τονίζει η Διεθνή Αμνηστία, «σα μια εξωτερική στρώση ζάχαρης στο κυανιούχο χάπι που η Ευρώπη μόλις υποχρεώθηκε να καταπιεί».

Όσο για τις δεσμεύσεις «για σχολαστικό σεβασμό του διεθνούς δικαίου, αυτές είναι ασύμβατες με την ανακοινωθείσα έναρξη, από την Κυριακή, της επιστροφής στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών. Η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα για πρόσφυγες και μετανάστες κι επομένως κάθε διαδικασία επιστροφής που υποθέτει ότι είναι θα αποδειχθεί εσφαλμένη, παράνομη και ανήθικη – όποιες δεσμεύσεις φαντάσματα κι αν προηγηθούν αυτού του προδιαγεγραμμένου αποτελέσματος».

Η χρήση της ΒΙΑΛ ως κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων με σκοπό την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας θα είναι επομένως ανήθικη και παράνομη. Η επιπλέον ανάθεση εποπτικού-ελεγκτικού ρόλου στη ΒΙΑΛ σε Τούρκους αστυνομικούς πολλαπλασιάζει ανεξέλεγκτα την ανηθικότητα και την παρανομία. Η Τουρκία παράγει η ίδια πολιτικούς πρόσφυγες λόγω υποχώρησης των δημοκρατικών θεσμών. Δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί ως επόπτης-ελεγκτής της προσφυγικής ιδιότητας για έναν ολόκληρο κόσμο ξεριζωμένων και κυνηγημένων. Φανταστείτε τι θα τύχη επιφυλάσσεται στους Κούρδους πρόσφυγες!

Όλοι στο νησί καταλαβαίνουν ότι έχει καταπατηθεί η συμφωνία στη βάση της οποίας το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου παραχώρησε τη ΒΙΑΛ ως ανοιχτό κέντρο καταγραφής κι όχι ως χώρο φυλάκισης (η Χιακή Συμπολιτεία είχε προειδοποιήσει και διαφωνήσει, αλλά δεν είναι τώρα αυτό το σημαντικό).

Ο Δήμος ενός νησιού, οι πολίτες του οποίου έχουν πρωταγωνιστήσει στην αλληλεγγύη, πρέπει να σταματήσει αμέσως  την παραχώρηση της ΒΙΑΛ. Δεν πρέπει να λειτουργήσει ως στρατόπεδο ανηθικότητας και παρανομίας και δεν πρέπει  να εγκατασταθεί αστυνομικός από την Τουρκία στο δημοτικό ακίνητο της ΒΙΑΛ πριν συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τι γίνεται μετά την καταπάτηση της συμφωνίας παραχώρησης από την κυβέρνηση.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ