23.9.2016 12:02

Χιακή Συμπολιτεία: "Δημοκρατία σημαίνει επώνυμη πρόσκληση σε κινητοποιήσεις"

«Δημοκρατία σημαίνει επώνυμη πρόσκληση σε κινητοποιήσεις» επισημαίνει με ανακοίνωσή της η «Χιακή Συμπολιτεία», υπενθυμίζοντας συνάμα τις θέσεις της σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

«Η Χιακή Συμπολιτεία όλους αυτούς τους μήνες με σταθερότητα και συνέπεια έχει υποστηρίξει υπεύθυνα, επώνυμα και δημόσια :  

  • να μην παραχωρηθεί η ΒΙΑΛ, γιατί διαφαινόταν η θλιβερή εξέλιξη των πραγμάτων  
  • να μην εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες σε στρατόπεδα-φυλακές στο νησί,
  • να μην ισχύσει η ανήθικη και ανεφάρμοστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας,
  • να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες αναλογικά σε όλη τη χώρα με τρόπο που δεν θα παράγει γκέτο και θα επιτρέπει να μην στερηθούν τα δοκιμασμένα από τόσα βάσανα προσφυγόπουλα το καθολικό δικαίωμα στο σχολειό,
  • να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία στη διαχείριση όλων των κονδυλίων,
  • να πρωταγωνιστήσουν αιρετές αρχές στην οργάνωση της αλληλεγγύης με βάση σχέδια και κατανομή πόρων που θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και θα δίνουν τον πρώτο λόγο σε όσους προσφέρουν ανιδιοτελώς,
  • στην υπαγωγή των ΜΚΟ στους διαφανείς σχεδιασμούς των τοπικών κοινωνιών και όχι το αντίστροφο».

Η «Χιακή Συμπολιτεία»  τονίζει μεταξύ άλλων ότι όλο αυτό τον καιρό: «έχει πρωταγωνιστήσει στην ορθή ιεράρχηση των ευθυνών, που δεν αθωώνει τους τοπικούς αιρετούς για ακατανόητους, αντιφατικούς και ελλειμματικούς χειρισμούς, χωρίς εμπιστοσύνη στην τοπική κοινωνία και τους δημοκρατικούς θεσμούς της.

Ιεράρχηση όμως που αναδεικνύει τις κομβικές ευθύνες της κυβέρνησης, του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή, των τοπικών στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που σε αυτό το θέμα απουσιάζουν εντελώς.  

Με τη στάση μας αυτή, θεωρούμε ότι έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να προτείνουμε στην κοινωνία της Χίου να παραμείνει στο δρόμο της δημοκρατίας στις δικαιότατες (για τους πρόσφυγες και την τοπική κοινωνία) διεκδικήσεις κι αγώνες για να σταματήσει το κυβερνητικό παιχνίδι με ξεριζωμένους ανθρώπους, για να σταματήσει ο εμπαιγμός των πολιτών της Χίου. Δημοκρατία σημαίνει επώνυμη πρόσκληση σε κινητοποιήσεις, διαφάνεια, ανάληψη ευθύνης».  

Τέλος με αφορμή τις προηγούμενες αλλά και επερχόμενες κινητοποιήσεις στις οποίες δεν γίνεται γνωστό το όνομα του διοργανωτή η «Χιακή Συμπολιτεία» επισημαίνει ότι: «Η ανωνυμία που δίνει περιθώριο για ανεξέλεγκτη δράση δεν θα βγάλει σε καλό και πρέπει να απομονωθεί πλήρως. Εγρήγορση και ανυποχώρητες κινητοποιήσεις ναι, αυτό προτείνει εδώ και πολλούς μήνες η Χιακή Συμπολιτεία, χωρίς όμως να παρασυρθεί ούτε ένας από μειοψηφίες που ψαρεύοντας σε θολά νερά, εκμεταλλεύονται την ανωνυμία για τους ακραία επικίνδυνους δικούς τους σκοπούς».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ