3.3.2016 11:52

Χαράτσι –φρένο στην διακίνηση Τούρκων επισκεπτών εξετάζει η κυβέρνηση Ερντογάν

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΣΟΥ 100 ΛΙΡΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΒΙΖΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Μάχη με τους Τούρκους τουριστικούς πράκτορες δίνει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση Ερντογάν σε μια προσπάθεια να τονώσει, την ύστατη ώρα, το τουριστικό κλίμα στη γείτονα που δείχνει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Με αντίπαλο τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την ανοικτή αντιπαράθεση τη Ρωσία, το Κουρδικό και το προσφυγικό, η Τουρκία βλέπει τις κρατήσεις της στον τουρισμό να καταρρέουν για την τρέχουσα καλοκαιρινή σεζόν, την ίδια στιγμή που είναι έτοιμη να αναλάβει μέτρα που θα περιορίσουν το μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται.

Σύμφωνα και με όσα φθάνουν ως πληροφορίες στα ελληνικά νησιά, κυρίως στους πράκτορες, προς το παρών διασταυρωμένες  πληροφορίες θέλουν την Τουρκία να εξετάζει την επιβολή χαρατσιού της τάξης των 100 λιρών, σε όσους Τούρκους επιθυμούν να βγουν για λόγους αναψυχής εκτός του κράτους την καλοκαιρινή περίοδο, προσπαθώντας έτσι να ενισχύσει τον εσωτερικό της τουρισμό και δημιουργώντας ένα κλίμα συγκράτησης των κρατήσεων που καταρρέουν.

 Άμεσες επιπτώσεις

Η επιβολή ενός τέτοιου «φόρου», «τέλους» ή «μέτρου», είναι δεδομένο ότι θα αποθαρρύνει αισθητά την διακίνηση επισκεπτών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το μέτρο θα εφαρμοστεί πάνω στη βίζα, ωστόσο θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον τουρισμό των νησιών που εξαρτώνται άμεσα από την τουρκική διάθεση πολλαπλών επισκέψεων. Κι αν καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια εξορθολογισμού της τουρκικής βίζας τα τελευταία πέντε χρόνια, τώρα τα πάντα τινάζονται στον αέρα, με δεδομένο ότι η τουρκική ηγεσία δεν διαθέτει ιδιαίτερες «ευαισθησίες» σε ζητήματα με επιπτώσεις στην εθνική της οικονομία.  

 Έλαβε γνώση και το Επιμελητήριο Χίου

Τις σημαντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη επιβολή, από μέρους της Τουρκίας, ενός τέτοιου μέτρου, μετέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Χίου ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Χίου Δημ. Κιτριλάκης, ζητώντας σε πρώτη φάση να γίνει γνωστή η πρόθεση της τουρκικής ηγεσίας και δευτερευόντως να εξεταστούν οι όποιες δυνατότητες αντίδρασης υπάρχουν.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή πάντως, ο φόβος ότι ο τοπικός τουρισμούς που ήδη έχει δεχθεί πλήγμα από το προσφυγικό, κινδυνεύει να χάσει και το ενισχυμένο ρεύμα επισκεπτών από την Τουρκία εντείνεται και είναι δεδομένο ότι πολλά περιθώρια αντίδρασης δεν υπάρχουν.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ