13.5.2015 13:18

Γυάλινος στόχος για την ανακύκλωση

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΔΟΙ, ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Η ΑΠΟΚΟΜΜΙΔΗ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ανακύκλωσης του γυαλιού από τον Δήμο Χίου, με τα συνεργεία της υπηρεσίας καθαριότητας να τελειώνουν εντός των ημερών τη διαδικασία συναρμολόγησης των νέων κάδων που θα τοποθετηθούν σε κάθε γωνιά του νησιού δίπλα στους ήδη υπάρχοντες κάδους ανακύκλωσης.

Αξιοποίηση της ΒΙ.ΑΛ.

Ταυτόχρονα με την έναρξη της ανακύκλωσης του γυαλιού που αναμένεται να επιφέρει σημαντικά έσοδα στο δημοτικό ταμείο, ο Δήμος ξεκίνησε και τη διαδικασία αδειοδότησης του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών.

Μάλιστα σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Μπελέγρη, η αδειοδότηση αναμένεται να δοθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την ανακύκλωση γυαλιού.

Η διαδικασία

Όπως εξήγησε ο κ. Μπελέγρης η διαδικασία συλλογής του γυαλιού θα γίνεται με ίδια μέσα από τα συνεργεία της υπηρεσίας καθαριότητας. Τα συνεργεία θα μεταφέρουν τις ανακυκλώσιμες ποσότητες στο εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. όπου θα μεταφορτώνονται σε νταλίκες και θα οδηγούνται με τα πλοία της γραμμής σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Αθήνα.

«Αυτό γίνεται γιατί εμείς ως Δήμος δεν έχουμε τις δυνάμεις να κάνουμε διαλογή από μόνοι μας. Η τελική εταιρεία που θα δέχεται τα υλικά, θέτει ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα τον διαχωρισμό του γυαλιού ανάλογα με το χρώμα, να έχουν αφαιρεθεί τα πλαστικά περιλαίμια αλλά και οι ετικέτες», εξήγησε ο κ. Μπελέγρης.

Από το Κ.Δ.Α.Υ. το ανακυκλώσιμο υλικό θα προωθείται στην εταιρία ΓΙΟΥΛΑ Α.Ε. τη μοναδική πιστοποιημένη εταιρεία ανακύκλωσης γυαλιού από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης.

Τα οφέλη

Από τη διαδικασία ανακύκλωσης του γυαλιού ο Δήμος θα λαμβάνει 160 ευρώ ανά πιστοποιημένο τόνο ανακυκλώσιμου γυαλιού από την ΓΙΟΥΛΑ Α.Ε. ενώ μέσα στο ποσό επιδότησης συμπεριλαμβάνεται και το κόστος μεταφοράς από τη Χίο στην Αθήνα.

Το μεγάλο στοίχημα

Όπως πάντως εξήγησε ο κ. Μπελέγρης ο βασικός γενικότερος στόχος του Δήμου είναι από 21 Ιουλίου, οπότε και λήγει η σύμβαση με την εταιρία «Οικόπολις», ο Δήμος να συνεχίσει την ανακύκλωση με δικά του μέσα.

«Μέχρι τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η παραλαβή 700 κάδων ανακύκλωσης και δύο απορριμματοφόρων. Έτσι θα έχουμε ένα δίμηνο περίπου ώστε να τους τοποθετήσουμε σε όλο το νησί και να ξεκινήσουμε τη δική μας ανακύκλωση», κατέληξε ο κ. Μπελέγρης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ