4.8.2016 16:54

Γρίφος η συμμετοχή του Δήμου στην «αναστημένη» Ε.Ν.Α.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΝΥΞΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στα λόγια μέχρι νεοτέρας παραμένει η στήριξη της δημοτικής αρχής Βουρνού, στο εγχείρημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ανασύσταση της αναπτυξιακής εταιρίας «Ε.Ν.Α. Χίου».

Παρότι ο Δήμος αποτελούσε έναν από τους βασικούς μετόχους της εταιρίας, πριν τα προβλήματα την οδηγήσουν σε «πάγωμα» των δραστηριοτήτων της, η συμμετοχή του στο νέο μετοχικό σχήμα συνεχίζει να παραμένει αίολη.

Κανείς από την πλειοψηφία δεν είναι σε θέση να απαντήσει με σιγουριά αν τελικά ο Δήμος θα ανταποκριθεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του παρελθόντος, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά μέχρι και την Παρασκευή οπότε και το θέμα θα συζητηθεί στην πρωινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Μ. Βουρνού στον «π» ότι: «η συμμετοχή του Δήμου στο νέο Δ.Σ. της εταιρίας αποτελεί συλλογική απόφαση του συνδυασμού και όχι προσωπική».

«Ναι μεν αλλά…»

Αναγνωρίζοντας και ο ίδιος την αναγκαιότητα ύπαρξης μίας αναπτυξιακής εταιρίας με περιφερειακό και όχι τοπικό ρόλο ο δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της ανασύστασης της εταιρίας χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει εάν θα διαθέσει τα χρήματα που αναλογούν στον Δήμο για τη συμμετοχή του στη νέα διοίκηση.

«Προσωπικά σαν πολίτης αναγνωρίζω την αναγκαιότητα ύπαρξης της Ε.Ν.Α. με την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Έχουμε γνώση του σχεδίου της Περιφέρειας, γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει όμως το αν θα συμμετέχουμε ή όχι εξαρτάται από την άποψη του συνδυασμού μας», ανέφερε ο κ. Βουρνούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η επικρατέστερη εισήγηση είναι ο Δήμος να στηρίξει την ανασύσταση της εταιρίας χωρίς όμως να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Θα συνεχίσουν χωρίς τον Δήμο;

Γνωρίζοντας πάντως εκ των προτέρων τη δυσπιστία που επικρατεί από την πλευρά του Δήμου Χίου, οι αιρετοί της Περιφέρειας υπογραμμίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η ανάγκη ύπαρξης ενός «εργαλείου» για την αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων που θα «ανοίξουν» στο επόμενο διάστημα είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Γι’ αυτό και η απόφαση της Περιφέρειας είναι ότι σε περίπτωση που οι άλλοι εταίροι που συμμετέχουν στην Ε.Ν.Α. Χίου (π.χ. Δήμος Χίου) δεν συμφωνήσουν στην αναβίωση της εταιρείας, η Περιφέρεια είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μόνη της τη διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι θα καλύψει εξ ολοκλήρου την απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ