21.11.2012 15:20

Γράφει τον επίλογο του εορτασμού ο Κων. Σβολόπουλος

ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΟΡΑΗ

Με την παρουσία και εισήγηση του Ακαδημαϊκού Κων. Σβολόπουλου κορυφόνονται μέσα στο Δεκέμβριο οι εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων απελευθέρωσης του νησιού από τη Βιβλιοθήκη «Κοραή».
Ο διακεκριμένος Ακαδημαϊκός θα δώσει διάλεξη με θέμα:  «ΧΙΟΣ το νησί της μαστίχας - ο παράδεισος της Ανατολής» την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 19.00 στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης. Η εκδήλωση θα συνδυαστεί με απαγγελία ποιημάτων και αποσπασμάτων από την ηθοποιό  Κατερίνα Χέλμη, τον καλλιτεχνικό διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Γιάννη Ζαφείρη και το δάσκαλο-ηθοποιό Χαράλαμπο Σαχτούρη, με παράλληλη προβολή αρχειακού υλικού. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η  Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χίου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αντώνη Βερβέρη, ενώ θα ακουστούν  παραδοσιακά τραγούδια με πολεμικούς στίχους, διαμορφωμένους στην περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.
Σημαντικά τεκμήρια
Παράλληλα ήδη στο Μουσείο Αργέντη πραγματοποιείται, με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, έκθεση, ανοικτή για το κοινό μέχρι 31/12/2013. Η έκθεση  περιλαμβάνει πρωτογενείς ιστορικές πηγές (τα φερόμενα ως σπαθί και «τηλέφωνο» του Τούρκου στρατιωτικού Διοικητή Ζιχνή, την πρώτη σημαία της απελευθέρωσης που υψώθηκε στο συσταθέν Φρουραρχείο της ελεύθερης Χίου κ. ά.), καθώς και αντίστοιχο έντυπο αρχειακό υλικό  (φωτογραφίες, εφημερίδες, περιοδικά εποχής κ.λπ.), του 1912 και εντεύθεν. Την έκθεση μπορούν να επισκέπτονται ήδη οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το ντοκιμαντέρ της Μ. Ηλιού
Το Εφορευτικό Συμβούλιο προαναγγέλλει ήδη την προβολή, για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, του    καταπληκτικoύ και ιστορικά τεκμηριωμένου ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού: «Σμύρνη: η καταστροφή μιας    κοσμοπολίτικης  πόλης, 1900 - 1922», σχετικά με την ιστορική εποχή και τα γεγονότα που τιμούμε και γιορτάζουμε.
Μετά την ολοκλήρωση των προβολών, η Βιβλιοθήκη προτίθεται – σε συνεργασία με τους υπεύθυνους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης –  να διεξάγει ιστορικό μαθητικό  διαγωνισμό, σε χώρο της Βιβλιοθήκης,  με γνωστικό αντικείμενο «Μέρες Απελευθέρωσης». Η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από  δύο ιστορικούς, δύο φιλόλογους και ένα συγγραφέα. Η βράβευση θα γίνει στα πλαίσια ειδικής τελετής, όπου οι υπουργοί Παιδείας και  Εμπορικής Ναυτιλίας  θα απονείμουν  βραβεία, καθώς και χρηματικά έπαθλα. Ως χρόνος υλοποίησης προβλέπεται το Α’ τρίμηνο του 2013.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ