20.9.2016 16:52

Γόνιμη Γραμμή για το Αιγαίο: «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»

Με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου παρομοιάζει με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «Γόνιμη Γραμμή για το Αιγαίο»,   τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μυτιλήνη και στη Χίο με αφορμή τις συγκεντρώσεις πολιτών  για την αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Με «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» μοιάζουν όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στα νησιά μας, με αποκορύφωμα τα χθεσινά δραματικά γεγονότα στη Μόρια, γεγονότα που αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και την επιτακτική ανάγκη για άμεση λύση στο προσφυγικό.

Ως παράταξη από την πρώτη στιγμή επισημάναμε το αυτονόητο: ότι οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, τόσο για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους σε λίγα τετραγωνικά γης, όσο και για τους πολίτες των νησιών μας που άνοιξαν απλόχερα την αγκαλιά τους για να ζεστάνουν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Οι κυβερνώντες επιτέλους ας αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα. Οι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 10.000 παγιδευμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στο Βόρειο Αιγαίο (5.302 στη Λέσβο, 3.726 στη Χίο και 1.156 στη Σάμο), με ελλιπείς υποδομές και αβέβαιο μέλλον, άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, άνθρωποι σε απόγνωση που αγωνιούν για το μέλλον τους επιβάλλεται τώρα να βρουν το «δρόμο τους»

 

Οι κυβερνώντες των «ναι σε όλα» ούτε τη διγλωσσία των 27 της Μπρατισλάβα δεν τολμούν να καταγγείλουν. Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την εφαρμογή ενός οδικού χάρτη… διάσωσης της ΕΕ, προτάσσοντας ως προτεραιότητες την τρομοκρατία και τη μετανάστευση. Μια αφήγηση, η οποία μετά την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μετά τα κλειστά σύνορα, καταφεύγει στις έξωθεν απειλές και την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας, τακτική που τεχνηέντως σπέρνει στο εσωτερικό κάθε χώρας-μέλους, το φόβο και το ρατσισμό, ενώ παράλληλα ενισχύει τον αποκλεισμό και τον διχασμό.

Η υλοποίηση αυτού του οδικού χάρτη- και μάλιστα μέχρι τον προσεχή Μάρτιο-, που περιλαμβάνει περισσότερη αστυνόμευση και στρατιωτική επιτήρηση στα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά τίποτα ρητό και συγκεκριμένο για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει την ασφυκτική πίεση πρωτίστως στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Τα μηνύματα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες τρέχουν ταχύτατα και φτάνουν μεγεθυμένα ή διαστρεβλωμένα στους ευαίσθητους πληθυσμούς των εγκλωβισμένων προσφύγων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στους καταυλισμούς των εκατομμυρίων στην Τουρκία. 

Οι κυβερνώντες πρέπει επιτέλους να πάψουν να είναι παρακολουθητές των σχεδίων της Ευρώπης που θέλει τη χώρα μας αποθήκη ψυχών και το Αιγαίο υγρό τάφο χιλιάδων ανθρώπων.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Μόρια και στην πόλη της Χίου αναδεικνύουν πόσο εκρηκτική είναι η κατάσταση. Αναδεικνύουν πώς σε τέτοιες συνθήκες βρίσκουν χώρο κάθε λογής ακροδεξιά… φυντάνια για να «πατήσουν» πάνω σε ένα πραγματικό πρόβλημα και να ξεδιπλώσουν δηλητηριώδεις στρατηγικές μίσους και ρατσισμού.

Επιπλέον, μια πανσπερμία τοπικών παραγόντων και πολιτευτών, όχι αποκλειστικά ακροδεξιών, βρίσκουν ευκαιρία πίεσης του πολιτικού συστήματος να εγκαταλείψει τον «καθωσπρεπισμό» της επίσημης ρητορικής για το προσφυγικό και να περάσει σε μια ανοικτά ρατσιστική, προσφυγο-διωκτική στάση. Ήδη, η εδραίωση της «παράτυπης μετανάστευσης» ως πρωταρχικού στόχου της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. αναβίωσε τον όρο «λαθρομετανάστες», που για πολύ καιρό είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

Τέλος, η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά, καθώς και η ναύλωση δύο πλοίων που θα μετατραπούν σε πλωτές φυλακές απελπισμένων ανθρώπων, όχι μόνο δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αντίθετα θα το κάνουν ακόμα πιο εκρηκτικό», καταλήγει η ανακοίνωση 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ