1.7.2016 18:47

Γιορτή σούμας, όπως ρουκετοπόλεμος

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗΓ ΑΠΟΣΤΑΞΗ

Άλλο ένα έθιμο, αυτό της γιορτής σούμας στον Αγ. Γιώργη, στα Λεπτόποδα  και στα Μεστά απειλείται από τη γραφειοκρατία και την ανικανότητα αν μη τι άλλο της πολιτείας να δείξει ταχύτητα και ευελιξία. Η απόσταξη της σούμας επιτρέπεται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Κατ' εξαίρεση τα προηγούμενα χρόνια δίνονταν άδεια για το καζάνισμα στα παραπάνω χωριά τις ημερομηνίες πραγματοποίησης των εκδηλώσεων των τριών συλλόγων.

Η άδεια δίνονταν μέχρι το 2013. Τα δυο τελευταία χρόνια δεν δόθηκε άδεια για καζάνισμα με αποτέλεσμα το έθιμο να χάσει τη ζωντάνια που το χαρακτήριζε και να απειλείται με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ντόπιους αλλά κυρίβς για την τουριστική κίνησ στα χωριά.

Οι τοπικοί σύλλογοι επανέφεραν το ζήτημα ζητώντας εκ νέου φέτος άδεια και προωθώντας σχετική επιστολή στον βουλευτή Ν. Μηταράκη. Ο τελευταίος κατέθεσε και σχετική αναφορά στη Βουλή.Τώρα αν θα απαντηθεί φέτος ή τον επόμενο χρόνο, αυτό θα κρίνει και την τύχη του εθίμου αν θα συνεχιστεί ή αν θα διακοπεί ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ