25.6.2012 11:40

Γιόρτασαν το ολοκαύτωμα οι ψαριανοί

Παρουσία του Υπουργού Αιγαίου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Αρχηγού Στόλου και τριών Μητροπολιτών η 188η επέτειος από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του υπουργού Εμπορικής ναυτιλίας κ. Μουσουρούλη, σε εκδήλωση πρέπει να ήταν η προχθεσινή στα Ψαρά όπου σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και με την παρουσία του Μητροπολίτη Χίου τιμήθηκαν οι ήρωες των Ψαρών.
Το πρωί της Κυριακής με Δοξολογία στον Ιερό Ναό μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Ψαρά και κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων, δόθηκε η πρέπουσα τιμή για την 188η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ψαρών.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Πέμπτη, με έκθεση φωτογραφίας και παλαιών λαογραφικών αντικειμένων από το Μορφωτικό & εξωραϊστικό Σύλλογο Ψαρών στην αίθουσα του Δημοτικού Ξενώνα Ψαρών.
Την Παρασκευή ο Δήμος Ψαρών βράβευσε το Δημήτρη Ανδριάνα για την προσφορά του στην τοπική ιστορία, ενώ έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ανδριάνα «100 χρόνια Φάρου Ψαρών 1909-2009».
Το Σάββατο το απόγευμα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαμπαδηδρομία και ρίψη πυροτεχνημάτων.
 
Ο κ. Μουσουρούλης παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Ψαρών, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου Μάρκος και κατέθεσε στεφάνι στην Πλατεία Ηρώων.
Ανοιχτά του λιμανιού είχε καταπλεύσει σημαιοστολισμένη προς απόδοση τιμών η φρεγάτα ‘Ψαρά’, ενώ ξεχωριστό χρώμα έδωσαν οι εκδηλώσεις που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου Ψαρών.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε: «Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους πεσόντες Ψαριανούς, τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, που μετά από 188 χρόνια εξακολουθούν να αποτελούν ηρωικό παράδειγμα.
Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τη θυσία των συμπατριωτών μας, τους αγώνες των Ελλήνων για ελευθερία, ομοψυχία και προκοπή, και στέλνουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, οι Έλληνες θα βαδίσουν και πάλι στο δρόμο της προόδου.
Η επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας με το Λιμενικό Σώμα στις τάξεις του, ήταν μια δέσμευσή μας που υλοποιήθηκε από την πρώτη ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός. Ως Βουλευτής Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου θέλω να υπενθυμίσω ότι η ναυτοσύνη των Ελλήνων είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας, που πρέπει να αξιοποιηθεί, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, για το καλό της πατρίδας μας.
Υπόσχομαι από εδώ, από τα Ψαρά μας, να κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε η Ναυτιλία μας να γίνει ακόμη πιο ισχυρή και οι Έλληνες Ναυτικοί να συνεχίσουν να είναι υπερήφανοι, όπως είμαστε εμείς για αυτούς».
 
Το παρόν έδωσαν ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρία Αλέξανδρος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΝ κ. Χρηστίδης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τριαντάφυλλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Γανιάρης και ο Δήμαρχος Ψαρών κ. Βρασάνος.
 
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ iReporter.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ