16.3.2012 9:32

Γιατροί όπου υπάρχει… δίκτυο

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Πηγαίνουν στο αγροτικό ιατρείο να γράψουν φάρμακα και φεύγουν με άδεια χέρια. Δεκάδες κάτοικοι χωριών αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα φαρμακευτικής κάλυψης μετά την απόφαση του υπουργείου υγείας να επιβάλλει πρόστιμα στους γιατρούς για τις χειρόγραφες συνταγές. Η «καμπάνα» χτυπά για τους αγροτικούς ιατρούς οι οποίοι μην έχοντας υπολογιστή, σύνδεση με το διαδίκτυο και εκτυπωτή στο ιατρείο, έγραφαν χειρόγραφες συνταγές προκειμένου να μπορέσουν οι ασθενείς να αγοράσουν τα φάρμακα τους.
Με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, καθιερώνεται το πρόστιμο ενός ευρώ στους γιατρούς, για κάθε χειρόγραφη συνταγή, που θα εκδίδουν, καθώς τα φαρμακεία θα εκτελούν μόνον ηλεκτρονικές συνταγές.
 
Λειτουργούν μόνο τα ιατρεία που έχουν σύνδεση
Όπως αναφέρουν οι γιατροί, στην πλειονότητα των κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων δεν υπάρχει υποδομή για ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την απόφαση, οι γιατροί να υποχρεωθούν να πληρώνουν πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ τον μήνα (όσος είναι περίπου ο μέσος όρος συνταγών, που γράφει ένας αγροτικός σ’ αυτό το χρονικό διάστημα) για να κάνουν τη δουλειά τους.
Τοπικά η υπάρχουσα κατάσταση έχει μειώσει τον αριθμό των αγροτικών ιατρείων που λειτουργούν, αφού οι γιατροί πηγαίνουν όπου υπάρχει… δίκτυο. Όπως εξήγησε ο αγροτικός γιατρός Αντ. Ρούσσος, «Μέχρι πρότινος έπρεπε να λειτουργούμε τα ιατρεία της Λαγκάδας της Συκιάδας των Καρυών και των Αυγωνύμων. Σύνδεση στο internet υπάρχει μόνο στη Λαγκάδα, οπότε εκεί μπορούμε μόνο να συνταγογραφούμε κι εκεί πηγαίνουμε».
Από τους γιατρούς σε κεντρικό επίπεδο, εξετάζεται στο επόμενο διάστημα η παράδοση των συνταγολογιών τους, πράγμα που θα ακυρώνει το λόγο ύπαρξης των ιατρείων στα χωριά και ταυτόχρονα θα σημαίνει ότι οι κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι συνταξιούχοι κάτοικοι των χωριών, ή θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στην πόλη για να «γράψουν» τα φάρμακα τους, ή να πηγαίνουν στο φαρμακείο και να αγοράζουν τα φάρμακα που θα τους συνταγογραφούν οι γιατροί σε λευκά χαρτιά.
 
Πρόβλημα και με τους ιδιώτες
Γενικότερα πάντως το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «σέρνεται». Είναι δεκάδες τα παράπονα των ιδιωτών γιατρών για την αργή ταχύτητα με την οποία λειτουργεί το σύστημα ειδικά στις αρχές κάθε μήνα και στις Δευτέρες. «Υπάρχει μέρα που μπορεί να κάνεις και δέκα λεπτά να γράψεις μια συνταγή, ή άλλες φορές πάλι πάνω που έχεις ολοκληρώσει, το φάρμακο που συνταγογράφησες να έχει αντικατασταθεί και να πρέπει να ακυρώσεις τη συνταγή και να κάνεις όλη τη διαδικασία από την αρχή», σημειώνουν οι γιατροί.
Κι αν υπάρχει καθυστέρηση στη συνταγογράφηση φαρμάκων, το να «γράψεις» αναλύσεις είναι μια πονεμένη ιστορία η οποία μετά από πολλούς κόπους και βάσανα φτάνει σε αποτέλεσμα.
Για ακόμη μια φορά το κράτος είναι ο μεγάλος «ασθενής» και οι αποφάσεις του που παίρνονται εντελώς στο «πόδι» έχουν τραυματικές επιπτώσεις στους πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ