7.3.2012 14:13

«Φύτρωσε» ο σπόρος

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η ισχυρή απαίτηση των καταναλωτών και η εξίσου ισχυρή ανταπόκριση των παραγωγών στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία λαϊκής αγοράς στο νησί, οδήγησε σε άμεσα αποτελέσματα.
Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πάσα πιθανότατα έκτακτο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Π. Στεφάνου, θα καταθέσει προς συζήτηση το θέμα, προκειμένου να τοποθετηθεί το σώμα και να υπάρχει απόφαση που θα περιλαμβάνει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.
Οι πρώτες εκτιμήσεις του Π. Στεφάνου κάνουν λόγο για λειτουργία της λαϊκής δυο φορές την εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα Τρίτη και Σάββατο αρχικά μόνο στην πόλη της Χίου, με δυνατότητα επέκτασης της και στην περιφέρεια.
Οι χώροι
Η Δημοτική Ενότητα Χίου θα προτείνει χώρους όπου θα λειτουργεί η λαϊκή αγορά, με τους επικρατέστερους μέχρι στιγμή να είναι στην Αγ. Άννα Καπέλα, δίπλα στο πάρκινγκ του Δήμου (στο παρκάκι) και στην Εθνικής Αντιστάσεως στον Καμένο Πύργο, όπου κι εκεί υπάρχει ανάλογος χώρος στάθμευσης του Δήμου για την εξυπηρέτηση των οδηγών.
Μάλιστα υπάρχει η πρόθεση για εκ περιτροπής λειτουργία της λαϊκής, μια φορά την εβδομάδα στον ένα χώρο και μια φορά στον άλλο.
Οι προϋποθέσεις
Η δημοτική αρχή επιθυμεί να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της λαϊκής αγοράς γι αυτό και θέτει εξ’ αρχής κανόνες και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παραγωγών σε αυτήν. Χωρίς να λάβει την τελική του μορφή ο σχεδιασμός, είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους όλοι οι παραγωγοί, εφόσον το δηλώσουν στο Δήμο, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, αφού ο στόχος ήταν και είναι να υπάρχει ποικιλία αγροτικών προϊόντων σε φθηνότερες τιμές. Παράλληλα, πάλι κατόπιν αιτήσεως, θα υπάρχει η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στη λαϊκή οι πλανόδιοι μανάβηδες και ψαράδες, όπως και οι μικροπωλητές, εφόσον έχουν άδεια, ενώ δεν αποκλείονται και οι ντόπιες οικοτεχνίες (ζυμαρικά, παστέλια κ.λπ.).
Ανησυχία στην αγορά
Στην αγορά ήδη καταγράφεται αυξημένη ανησυχία λόγω των τελευταίων εξελίξεων, μια ανησυχία που αφορά όχι στη λειτουργία της λαϊκής αγοράς αλλά στη συχνότητα της, με τους εμπόρους να υποστηρίζουν ότι τα μαγαζιά δε θα αντέξουν μια λαϊκή που θα δουλεύει πάνω από δυο φορές την εβδομάδα.
Τα προαναφερθέντα πρέπει να συνθέσει η δημοτική αρχή, πρωτίστως διασφαλίζοντας τη σωστή και νόμιμη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, θωρακίζοντας την με αυτόν τον τρόπο σε οποιεσδήποτε μελλοντικές… κακοτοπιές.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ