15.3.2012 9:27

Φυσικό αέριο και στα νησιά;

ΣΧΕΔΙΟ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Δύο μικρά πλοία, με σκοπό να εφοδιάζει με φυσικό αέριο τα νησιά, σε πρώτη φάση τα μικρά, εξετάζει να αγοράσει ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού για αναβάθμιση του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη νησίδα Ρεβυθούσα, ανοιχτά των Μεγάρων, η διοίκηση του παρουσίασε ένα σχέδιο εφοδιασμού με φυσικό αέριο νησιών και απομακρυσμένων περιοχών, με μικρά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Προϋπόθεση για να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου είναι να συμφωνήσει η ΔΕΗ, προκειμένου η παραγωγή ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά να γίνεται με φυσικό αέριο αντί για πετρέλαιο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κατανάλωση ικανών ποσοτήτων φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν υπάρξει συζητήσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.
Στόχος των επενδύσεων είναι να αυξηθεί η ασφάλεια της ελληνικής αγοράς, προκειμένου να αντιμετωπίζονται κρίσεις εφοδιασμού όπως αυτή που ξέσπασε πρόσφατα στα Βαλκάνια με αφορμή την κακοκαιρία και την αυξημένη ζήτηση για αέριο και ρεύμα, αλλά και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση της αγοράς και ο ανταγωνισμός.
Η προοπτική αυτή ίσως ανοίγει παράθυρο εφοδιασμού με φυσικό αέριο και των νησιών μας, σε πρώτο στάδιο Ψαρών και Οινουσσών, πάντως για πρώτη φορά ανοίγει το διάλογο για τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο νησιωτικό χώρο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ