2.12.2014 11:29

«Φρένο στην πολιτική εξαθλίωσης των ΑμεΑ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

Μέτωπο αντίστασης απέναντι στις «νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές αποκλεισμού, της εξαθλίωσης και της φτωχοποίησης των ΑμεΑ», προτείνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, παγκόσμια κι εθνική ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

 «Για 6η συνεχή χρονιά οι πολίτες με αναπηρία και οι οικογένειές τους βιώνουν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα τη χειρότερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε ρολό υποτακτικού μαθητή και με τις ευλογίες της τρόικα εφαρμόζει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές βαρβαρότητας, καταλύοντας πάγιες δημοκρατικές κατακτήσεις, ισοπεδώνοντας τις δημόσιες κοινωνικές δομές στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος οδηγώντας τους αναπήρους και τις οικογένειές τους στην ανεργία στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην απόλυτη φτωχοποίηση και στην κοινωνική και βιολογική τους εξόντωση.

Ορατά πλέον και βιωματικά είναι τα αποτελέσματα των αναπηροκτόνων μνημονιακών πολιτικών για όλους τους ανθρώπους  με αναπηρία και τις οικογένειές τους:

 • Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των ΑμεΑ
 • Υποβάθμιση σημαντικών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.
 • Εκτίναξη ανεργίας ΑμεΑ σε ποσοστά ρεκόρ του 80% και επικίνδυνη αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση καθώς και των γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία
 • Πλήρης κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας.
 • Μετατροπή των Κέντρων  Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε κοινωνικά «σφαγεία»,
 • Πρωτοφανής μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, και εκτίναξη της ιδιωτικής δαπάνης.
 • Ανεπαρκής χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
 • Επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης
 • Συνεχής και συνειδητή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της ειδικής εκπαίδευσης.
 • Εργασιακή ανασφάλεια και απλήρωτη εργασία στους  εργαζόμενους στην ειδική εκπαίδευση και τις προνοιακές δομές.
 • Δραστική μείωση του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να εφαρμόσει στην πράξη τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ανθρώπων με Αναπηρία  καθώς και το προαιρετικό πρωτόκολλό της χωρίς καμιά επιφύλαξη και  αφετέρου  να προβεί σε άμεσα και επαρκή μέτρα για την έμπρακτη άρση των διακρίσεων, της περιθωριοποίησης και των αποκλεισμών των ανθρώπων με αναπηρία από την εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας και την πρόσβαση και συμμετοχή τους στην καθημερινότητα της ζωής (μεταφορές, δημόσια κτίρια, δημόσιοι χώροι κλπ).

Επιτακτική είναι η ανάγκη της άμεσης ανατροπής αυτής της καταστροφικής πολιτικής και η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο και μια διαφορετική πορεία της χώρας.

Καλούμε όλες και όλους τους πολίτες με αναπηρία. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συντονίσουν το βήμα τους με όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις συλλογικότητες που αγωνίζονται για την ανατροπή των ακραίων νεοφιλελευθέρων μνημονικών πολιτικών.

Η υγεία, η ζωή, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική προστασία και τα δικαιώματά των ΑμεΑ θεωρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ απαράγραπτα και αδιαπραγμάτευτα σήμερα και ως βασικές προτεραιότητες μία αριστερής κυβέρνησης αύριο», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ