8.7.2013 10:07

Φουλ του Άσσου ο Τσαυτάρης

- “ΞΟΔΕΨΤΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΣΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ” ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

Χαρμόσυνα νέα χτυπάνε την πόρτα των μαστιχοπαραγωγών αλλά και γενικότερα όσων επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2012 απο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υπουργό Αθαν. Τσαυτάρη.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χίου Κ. Τριαντάφυλλου στη Βουλή, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε ότι μετά από επίπονες και έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, η Ε.Ε. δια μέσου του προγράμματος ΠΣΕΑ, ενέκρινε αποζημιώσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ (μαστιχόδενδρα περίπου 7,5 εκατομμύρια και ελιές περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ), για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο του νησιού, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του τόπου.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι πριν δύο μέρες εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΠΣΕΑ του 2012 για τις πυρκαγιές τόσο της Χίου, όσο και για τις υπόλοιπες πυρκαγιές του τόπου μας, ύψους 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 ειδικά για τις πυρκαγιές της Χίου, στις περιοχές των Μαστιχοχωρίων, της Ιωνίας, των Καμποχώρων και της Ομηρούπολης και σε άλλα χωριά. Αυτό γίνεται πρώτη φορά. Δηλαδή είναι η πρώτη φορά που μέσα σε ένα πεντάμηνο έχουμε για λογαριασμό μας την έγκριση του ΠΣΕΑ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και στις λεπτομέρειές του. Αναφέρομαι στη Χίο, οι ζημιές όπως αποτιμήθηκαν απεδείχθη εκ των υστέρων- θυμάστε σε αυτή την αίθουσα σας είχα πει «περιμένετε γιατί ο μαστιχοφόρος θάμνος μπορεί να ξαναβλαστήσει όταν θα έρθει η Άνοιξη και πέσουν οι βροχές» και πραγματικά φαίνεται ότι μεγάλα κομμάτια έχουν αναβλαστήσει- ότι ευτυχώς δεν ήταν τόσο μεγάλες. Πάρα πολλοί όμως παραγωγοί περίμεναν,γιατί, όπως ξέρετε θα πρέπει ο παραγωγός να δει αν δεν πετάξει, έχει δύο λύσεις, ή να το ξηλώσει και να βάλει καινούριο ή να κάνει πιο βαθιά κοψίματα- κλαδέματα μπας και πετάξει. Αυτές οι δαπάνες είναι σημαντικές, είτε αφορούν στα κλαδέματα και τα εργατικά, είτε αφορούν στην επαναφύτευση των μαστιχόδενδρων.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή τη φορά ζητήσαμε, θυμηθείτε σας το είχα υποσχεθεί, να καλυφθούν και οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες όσον αφορά στις ζημιές σε μαστιχόδεντρα, που δεν καλύπτονταν από τις δηλώσεις του ΕΛΓΑ. Λέω λοιπόν ότι αμφότερα έχουν λυθεί και για πρώτη φορά μας δίνεται η δυνατότητα χάρις στην υποστήριξη που δώσαμε ειδικά για το μαστιχόδενδρο και αυτού του σημαντικού προϊόντος μας, που λέγεται μαστίχα Χίου”, τόνισε ο υπουργός στη Βουλή για το θέμα.

Ελάχιστα μένουν να γίνουν

Η ενθαρρυντική ανακοίνωση Τσαυτάρη είναι σχεδόν έτοιμη για εφαρμογή. Απομένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις προτραιότητες του ΕΛΓΑ.

Έχει απομείνει πλέον μόνο μια γραφειοκρατική διαδικασία όπου πρέπει ο ΕΛΓΑ να επισημάνει ποια δένδρα έχουν αντικατασταθεί, ποια δένδρα έχουν «πετάξει» κατά περιοχή και όπως δεσμεύεται, σύντομα θα πληρωθούν αφού περάσει πρώτα από το Λογιστήριο για να είναι σίγουρο ότι υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις.

«Δεν περιμέναμε να έρθουν τα ΠΣΕΑ για τους βοσκοτόπους. Θέλω να σας πω ότι έχω μεγάλη ευαισθησία γι’ αυτό το θέμα καθώς χάνονται, «σβήνουν» τα βοσκοτόπια των νησιών μας. Πριν εκδηλωθούν οι πυρκαγιές επισκεφθήκαμε τη Χίο και ειδικότερα τη Λήμνο, την Αστυπάλαια και τη Χίο και κάναμε τρεις πιλοτικές προσπάθειες. Δηλαδή βρήκαμε τρεις περιοχές που ήταν ξεροβούνια, πέτρες και έχουν τα βοσκοτόπια. Σε αυτές λοιπόν τις επιφάνειες εμείς για πρώτη φορά κάναμε αναζωογόνηση των βοσκοτόπων. Τα ερευνητικά μας κέντρα έχουν μαζέψει σπόρους από αυτό το υλικό, το μίγμα που είναι περίπου 70% ψυχανθές και μια σειρά άλλων βοσκοτόπων. Θέλετε να δείτε την ίδια εικόνα πέντε μήνες αργότερα;

Η γαλακτοπαραγωγή έχει ανέβει 100% και έρχεται η πάχυνση των ζώων τους. Δουλεύοντας με πιλότο τώρα αυτή την εμπειρία μας, πιστεύω θα γίνουν δοκιμαστικά και σε άλλα νησιά, όμως θα το κάνουμε ειδικά για τη Χίο, σε όλη τη Χίο, σε όλους τους βοσκοτόπους προκειμένου η Χίος ν’ αποτελέσει «πιλότο» για το πώς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αυτή η διεργασία σε όλη την επικράτεια».

 «Ασπρίσαν τα μαλιά μου με το Κόρης Γεφύρι»

Το «ρεσιτάλ» Τσαυτάρη αναφορικά με τις θετικές για το νησί εξελίξεις ολοκληρώθηκε στη Βουλή με την προτροπή του υπουργού προς τους βουλευτές (Τριαντάφυλλο- Μουσουρούλη) να παρακολουθούν όσο πιο έντονα γίνεται τις εργασίες στο «Κόρης Γφύρι».

"Θέλω να σας πω ότι λίγες από τις άσπρες τρίχες που προσετέθησαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός είναι για να λύσω αυτό το «γόρδιο δεσμό» του προγράμματος «Κόρης Γεφύρι». Ξέρετε πολύ καλά ότι ήταν ένα έργο της Γ’ προγραμματικής περιόδου, δηλαδή εντάχθηκε από το 2004 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη όπως και το άλλο στο οποίο αναφερθήκατε, καθώς έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού. Γνωρίζετε την ευαισθησία μου, ιδιαίτερα για τα νησιά, το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και να διαχειριστούμε σωστότερα και την τελευταία σταγόνα νερού.

Καταβάλλω μεγάλες προσπάθειες και χαίρομαι που σας λέω αυτή τη στιγμή ότι όλα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, έχει αναλάβει εργολάβος, ο οποίος εργάζεται εντατικά και στην πρόσφατη σύσκεψη που κάναμε στο υπουργείο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ζητήσατε να λυθεί το πρόβλημα με τον τεχνικό σύμβουλο. Σας δώσαμε χρήματα και γι’ αυτό κάνω έκκληση σε εσάς ως νέο βουλευτή και στους άλλους, να ξοδέψετε το μισό χρόνο από τη βουλευτική σας δραστηριότητα επιτόπου στο συγκεκριμένο έργο, «Κόρης Γεφύρι». Είναι η τελευταία ευκαιρία. Σας παρακαλώ λοιπόν και θα έρθω και εγώ ο ίδιος στο νησί σας σε λίγο καιρό, να το δω επιτόπου, γιατί θέλω να σιγουρέψω ότι στους λίγους μήνες που μένουν πρέπει να τελειώσουμε αυτό το τόσο σημαντικό, για το νησί σας, αρδευτικό σύστημα. Σε ότι αφορά στο άλλο έργο εξελίσσεται καλύτερα.

Η απορρόφησή του είναι κοντά στο 70% και είμαι σίγουρος ότι αν ακολουθηθούν αυτοί οι ρυθμοί- είναι βέβαια νέο έργο εξίσου σημαντικό, μικρότερο μεν, αλλά εξίσου σημαντικό για το νησί- και με τη δική σας βοήθεια και των υπηρεσιών μας, θα καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε σύντομα».

 

Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

«Θα παρακολουθούμε κάθε στάδιο»

Ο βουλευτής Χίου Κ. Τριαντάφυλλος, μετά την τοποθέτηση του υπουργού έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Μετά από έναν αγώνα δρόμου, πρωτοβουλίες, συναντήσεις και προτάσεις, αλλεπάλληλο κοινοβουλευτικό έλεγχο προς κάθε εμπλεκόμενο Υπουργείο και συντονισμένη συνεργασία, σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε αποτελέσματα. Δέκα εκατομμύρια ευρώ θα έρθουν στη Χίο, για να επουλώσουν τις πληγές στο φυτικό κεφάλαιο. Είναι ένα μεγάλο χρηματικό κεφάλαιο αποζημιώσεων που θα καλύψει μαστιχοπαραγωγούς και εκτός της απώλειας των μαστιχόδεντρων και την απώλεια παραγωγής πέντε ετών.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον κ. Υπουργό, καθώς, ο χρόνος αποπεράτωσης της διαδικασίας σε επίπεδο Ε.Ε. ήταν μικρότερος σε σχέση με παλαιότερες περιπτώσεις, αλλά και επέτυχε την συμπερίληψη στο πρόγραμμα για πρώτη φορά, τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες που έχουν πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά.

Τέλος, είναι σημαντικό ότι για την κτηνοτροφική μας παραγωγή, πετύχαμε για πρώτη φορά,  να εφαρμοσθεί πιλοτικό πρόγραμμα αναζωογόνησης των βοσκοτόπων.

Στις 18 Φεβρουαρίου, ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία για την κατάθεση του φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε., δήλωνα ότι θα παρακολουθώ στενά την πορεία του και ότι παραμένω σε εγρήγορση προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς. Αλλά, και ότι με συνεργασία, μεθοδικότητα, τεκμηρίωση και πίεση τα αποτελέσματα είναι απτά. Και σήμερα, συνεχίζω να έχω την ίδια πεποίθηση. Θα παρακολουθήσω κάθε στάδιο της καταβολής της αποζημίωσης στους δικαιούχους, προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί ομαλά».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ