19.6.2013 14:47

Φουλ για τη μαρίνα όσο υπάρχει χρόνος

- ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Κινητικότητα και μάλιστα ιδιαίτερα έντονη παρουσιάζεται τις τελευταίες ώρες στο θέμα της παραχώρησης προς αξιοποίηση και χρήση της μαρίνας στο Καστέλο, καθώς η ανακοίνωση ότι επίκειται ανασχηματισμός, αμέσως μετά το συνέδριο της Ν.Δ., επισπεύδει τις εξελίξεις υπό το φόβο της καθυστέρησης που θα παρουσιαστεί στα συναρμόδια για το θέμα υπουργεία.

Ήδη αναπτύσσονται διάφορες συζητήσεις μεταξύ θεσμικών φορέων στους οποίους παρουσιάζεται το σχέδιο παραχώρησης που περιλαμβάνει, βάση πληροφοριών, το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει προς στιγμή τρεις όμιλοι εταιριών, που θέτουν όμως σχεδόν ως προαπαιτούμενο, τη μαρίνα στο Καστέλο να συνοδεύει και ο χώρος νότια του λιμένα της Χίου για την παράλληλη χρήση του ως χώρο φιλοξενίας τουριστικών σκαφών. Η τελευταία διευκρίνηση βρίσκει σύμφωνο και το ΤΑΙΠΕΔ που κινείται προς αυτή ακριβώς την κατέυθυνση, την ίδια ώρα που το αντάρτικο Δήμου Χίου- Λιμενικού Ταμείου για μηδενική αξιοποίηση του υφιστάμενου λιμένα συνεχίζεται.

Οι τρεις ενδιαφερόμενοι

Λίγα έχουν γίνει γνωστά αναφορικά με το ενδιαφέρον των επενδυτικών σχημάτων που έχουν μπει στη διαδικασία να ανακινήσουν το ζήτημα παραχώρησης της μαρίνας στο Καστέλο. Στο πρώτο σχήμα εμφανίζεται μεγάλος επενδυτικός ελληνικός όμιλος που βρίσκεται σε συνεργασία με αντίστοιχο τούρκικο. Στο δέυτερο σχήμα παρουσιάζεται μεγάλος γαλλικός επιχειρηματικός όμιλος που που επίσης συνεργάζεται με τουρικικό και εμπλέκεται στο σχήμα και η μαρίνα του Τσεσμέ. Στο τρίτο σχήμα, που δείχνει να συγκεντρώνει και το μικρότερο ενδιαφέρον, εμπέκονται τοπικοί επιχερηματίες.

Το εμπόδιο του ΤΑΙΠΕΔ

Στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας Δημοσίου ο φάκελος της μαρίνας δεν περιλαμβάνει μόνο τα σχέδια για το Καστέλο. Έχουν ενσωματωθεί και οι αποτυπώσεις του κεντρικού λιμένα και συγκεκριμένα του χώρου νότια (μπροστά από το Χανδρής και μέχρι την συμβολή με την οδό Κουντουριώτη) που συζητιέται να δοθεί ως «μπόνους» σε όποιον κατοχυρωθεί η η μαρίνα- εργοτάξιο. Το ΤΑΙΠΕΔ δείχνει να έχει καταλήξει στο γεγονός ότι χώρος στο κεντρικό λιμένα θα παραχωρηθεί, διαφορετικά ο διαγωνισμός δεν πρόκειται να έχει αποτελέσμα. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση το ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει υπόψη του συγκεκριμένες παραμέτρους. Για παράδειγμα είναι ήδη γνωστό ότι η μαρίνα στο καστέλο δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα σκάφη, εξαιτίας της αδυναμίας ελιγμών  τους εντός της λιμενολεκάνης της μαρίνας. Επιπλέον, το κίνητρο ανάπτυξης και ανάδειξης της λιμενικής ζώνης στο λιμάνι της Χίου από την αξιοποίηση που θα προκύψει είναι ισχυρό και δεδομένο. Άρα η προοπτική, οι τοπικοί φορείς να γυρίσουν «πλάτη» στην αξιοποίηση, θα προκαλέσει τριγμούς που θα έχουν συνέπειες.

Το αντάρτικο

Η πολιτική της μηδενικής αξιοποίησης του κεντρικού λιμένα που προωθεί το Λιμενικό Ταμείο και κατ’ επέκταση ο πολιτικός προϊστάμενος Δήμος Χίου (ουσιαστικά αντιδρώντας σε κάθε ενέργεια αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης- χωρίς εναλλακτικές λύσεις),  δείχνει να εγκλωβίζει εν μέρη τις προσπάθειες που καταβάλλονται και που ωστόσο μάλλον θα ξεπεραστούν. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το υπουργείο Ναυτιλίας έχει εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία προωθώντας σειρά παρεμβάσεων, είτε με την σύμφωνη γνώμη του Λιμενικού Ταμείου που βρίσκεται σε ρόλο παρατηρητή, είτε χωρίς αυτήν από τις διαδικασίες παρέμβασης του ΤΑΙΠΕΔ και από τις δυνατότητες που του δίνει ο Νόμος.

Πρώτη επαφή με Επιμελητήριο

Σχεδόν τρίωρη ήταν η άτυπη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της διοικούσας επιτροπής του Επιμελητηρίου και το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Κ. Μουσουρούλη. Ο Χρ. Καραχάλιος παρουσίασε στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου την διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο, ενώ παράλληλα τους ζήτησε να εκφέρουν από την πλευρά τους τις σκέψεις τους για το θέμα. Παράλληλα, αποφασίστηκε με παρέμβαση Μουσουρούλη να επισκεφθεί τεχνικό κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ το Επιμελητήριο και να ακολουθήσει ευρεία ενημέρωση, κάτι που ο Γ. Γεωργούλης και τα υπόλοιπα μέλη της διοικούσας αποδέχθηκαν, δεσμευόμενοι εκ των υστέρων να εκφέρουν την άποψή τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ