7.3.2013 9:14

Φωτογραφικός Διαγωνισμός από το Chios Nature

“ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΟΨΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ”

 

Ο περιβαλλοντικός οργανισμός CHIOS NATURE ανακοινώνει τον φετινό του Φωτογραφικό Διαγωνισμό, που, όπως και στις προηγούμενες τρεις χρονιές, θα είναι ανοικτός σε όλους. Θα γίνουν δεκτά έργα σε πέντε διαφορετικές θεματικές ενότητες, από τρεις ηλικιακές ομάδες. Όλες οι φωτογραφίες θα απεικονίζουν κάποιο στοιχείο της άγριας φύσης της Χίου, των Οινουσσών ή των Ψαρών.  Φέτος ο διαγωνισμός θα εστιαστεί  μερικώς στις συνέπιες για την φύση της μεγάλης πυρκαγιάς του περασμένου Αυγούστου.  

Ενότητες: Άγρια Τοπία (συμπεριλαμβάνονται και ‘Τα καμένα’), Πορτραίτα Ζώων, Άγρια Συμπεριφορά, Η Μαγεία των Φυτών, Η Ανθρώπινη Παρουσία στη Φύση.

Ηλικιακές Ομάδες: Μαθητές Δημοτικού, Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, Ενήλικες.

Οι συμμετοχές παραδίδονται αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικώς στον Γιάννη Βούλγαρη Βιβλιοπωλείο Πάπυρος, Απλωταριάς 42-44, Χίος 82100 μέχρι τα τέλη Μαΐου.  

Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στις 5 Αυγούστου. Σχεδιάζουμε  οι βραβευμένες λήψεις να παρουσιαστούν και πάλι σε έκθεση στο Citrus, στον Κάμπο της Χίο. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα.   

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν οφείλουν να ακολουθήσουν τις διαδικασίες και τους όρους συμμετοχής όπως τίθενται από τους διοργανωτές. Είναι σημαντική η απόκτηση του εγχειριδίου οδηγιών του διαγωνισμού.  Αυτό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.chiosnature.org και από τους συνδιοργανωτές: το Βιβλιοπωλείο Πάπυρος και το πολιτιστικό κέντρο, Citrus.  Ευχαριστούμε πάντα τη Φωτογραφική Λέσχη Χίου και τον ιστότοπο www.aplotaria.gr για την ευγενική και πολύτιμή τους υποστήριξη.

"Ο Chios Nature και οι συνδιοργανωτές ελπίζουν πως ο διαγωνισμός θα αποτελέσει ερέθισμα για τον καθένα να βγει με τη φωτογραφική μηχανή του, να απολαύσει από κοντά κάποιες πτυχές της άγριας ζωής των νησιών, και εν συνεχεία να τις μοιραστεί μαζί μας!", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Όροι Συμμετοχής
Κάθε υποψήφιος διαγωνιζόμενος οφείλει να τηρήσει τους παρακάτω όρους συμμετοχής.
 

Γενικές Οδηγίες
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος υποψήφιοι από κάθε μέρος του κόσμου. Παρόλα αυτά οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν τραβηχτεί στη Χίο, στις Οινούσσες ή στα Ψαρά. Οι φωτογραφίες θα υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή.Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει με έως τρεις φωτογραφίες σε κάθε θεματική ενότητα.  Εφόσον το επιτρέψει ο αριθμός των συμμετεχόντων θα υπάρξουν τρεις νικητές, ένας από κάθε ηλικιακή ομάδα, για κάθε μία από τις πέντε ενότητες – δηλαδή έως δεκαπέντε εν συνόλω .

 Η κριτική επιτροπή θα λάβει υπόψη της την τεχνική δεινότητα των φωτογράφων αλλά αυτή δεν θα αποτελέσει το μόνο κριτήριο επιλογής μιας φωτογραφίας. Η ιδιαιτερότητα, η θεατρικότητα, η ατμόσφαιρα… με άλλα λόγια οι καλλιτεχνικές δυνατότητες, θα ληφθούν υπόψη των κριτών σε κάθε ενότητα. Η σπανιότητα κάποιων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας δεν θα υπερτερήσει σε σχέση με πιο κοινά είδη, αλλά όλες οι φωτογραφίες πρέπει να αφορούν άγρια ζώα και φυτά και όχι οικόσιτα και κηπευτικά/καλλιεργήσιμα .
Οι φωτογραφίες δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιευτεί σε κανένα μέσο επικοινωνίας. (Εξαιρούνται τα online photo-sharing sites, όπως Facebook κλπ).
Οι φωτογραφίες μπορεί να έχουν τραβηχτεί οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν χωρίς να προορίζονται απαραίτητα για το συγκεκριμένο διαγωνισμό.
 

Ηλικιακές Ομάδες:
1.  Μαθητές Δημοτικού (όλα τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας που πηγαίνουν στο Δημοτικό την σχολική χρονιά 2012-13)
2.  Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου (όλοι οι έφηβοι οποιασδήποτε ηλικίας που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο την σχολική χρονιά 2012-13 ή οποιοσδήποτε νέος/α, μικρότερος/η των 18 χρονών την 1η Ιουνίου 2013)
3.  Ενήλικες
Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει μόνο σε μία ηλικιακή ομάδα. Κάθε ηλικιακή ομάδα μπορεί να συμμετέχει και στις πέντε θεματικές ενότητες με έως τρεις φωτογραφίες στην κάθε μία. Συνεπώς η συμμετοχή κάθε διαγωνιζόμενου δεν θα ξεπερνά τις 15 φωτογραφίες.

Ενότητες
1.  Άγρια Τοπία
Ατμοσφαιρικές λήψεις που δείχνουν την ποικιλία των τοπίων των νησιών. Θα είναι δεκτά και σημάδια ανθρώπινης παρουσίας. Οι κριτές θα αναζητήσουν την ομορφιά και τη θεατρικότητα. Οι αντιθέσεις, το φως και τα διάφορα καιρικά φαινόμενα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατηγορία. Φέτος θα θέλαμε να δούμε έμφαση στις επιπτώσεις της πυρκαγιάς του περασμένου Αυγούστου αλλά αυτό δεν αποκλείει άλλα θέματα. 
2.  Πορτραίτο Ζώου
Συνήθως απεικονίζεται ένα είδος. Οι κριτές θα ψάξουν για φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την ιδιαιτερότητα του ζώου.
3.  Άγρια Συμπεριφορά
Μια ευκαιρία να αποθανατιστεί η κίνηση και η προσωπικότητα, να αποκαλυφθεί πως (ή που) ζει το επιλεγμένο από τον φωτογράφο είδος, πως αντιδρά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του ή με άλλα είδη.  Διηγήσου μια ιστορία μέσα απ’ αυτήν τη φωτογραφία!
4.  Η Μαγεία των Φυτών
Οι κριτές θέλουν λήψεις στις οποίες θα δίνεται έμφαση στην ομορφιά, στο μυστήριο και στην ουσία  των φυτών, χωρίς αυτά να αποτελούν απαραίτητα εικόνες που θα χρησιμοποιούσε για αναγνώριση ή καταγραφή ένας βοτανολόγος – αν και τέτοιες είναι ευπρόσδεκτες .
5.  Η Ανθρώπινη Παρουσία στη Φύση
Όσο και αν προσπαθούμε να ελέγξουμε και να υποτάξουμε τη φύση, εκείνη βρίσκει πάντα τον τρόπο να μας ξεφύγει και να μπει απρόσκλητη μέσα στα ανθρώπινα έργα, να τα χρησιμοποιήσει, να εισβάλλει προσωρινά σε αυτά ή να τα εποικήσει για πάντα αφότου τα εγκαταλείψουμε. Οι φωτογραφίες αυτής της ενότητας θα δείξουν αυτήν την πλευρά της Φύσης. Φυτά και/ή ζώα μπορούν να είναι κύρια θέματα σε αυτήν την ενότητα στην οποία μπορούν να εμφανίζονται και άνθρωποι. 

 

Ημερομηνίες
Καταθέσεις γίνονται μόνο εντός του Μαΐου, 2013.  Οι συμμετοχές πρέπει να κατατεθούν στην παρακάτω διεύθυνση έως το τέλος του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων την Παρασκευή 31 Μαΐου. Καμία συμμετοχή δεν θα γίνει δεκτή πέρα από αυτήν την ώρα και ημερομηνία.
Οι συμμετοχές μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικά η να παραδοθούν ιδιοχείρως στο:
Υπ’ όψιν Κυρίου Γιάννη Βούλγαρη, Βιβλιοπωλείο Πάπυρος, Απλωταριάς 42-44, Χίος 82100.
Τηλέφωνο 22710  21550

Στο πακέτο παράδοσης πρέπει να αναγράφεται: “Chios Nature. Φωτογραφικός Διαγωνισμός, 2013”.
Οι νικητές θα ενημερωθούν από την κριτική επιτροπή αλλά και από δελτίο τύπου στις 5 Αυγούστου 2013. Θα αναρτηθεί επίσης σχετικό κείμενο στην  ιστοσελίδα του CHIOS NATURE.
Σχεδιάζουμε να πραγματοποιηθεί έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών κάθε ενότητας με τίτλο «Μια ματιά στην άγρια όψη της Χίου» στο Citrus στον Κάμπο της Χίου, και σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στη σελίδα μας στο Facebook.
 

Κριτική Επιτροπή
Η κριτική επιτροπή θα επιλεγεί από την Chios Nature. Η επιτροπή ενδέχεται να προσαρμόσει τις θεματικές ενότητες ή τις ηλικιακές ομάδες, εάν χρειαστεί, και οι αποφάσεις της σε αυτό και οποιοδήποτε άλλο θέμα θα είναι οι τελικές.
Η κριτική επιτροπή έχει το δικαίωμα να αποκλείσει φωτογραφίες από το διαγωνισμό που τυχαίνει να: μην υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, να είναι χωρίς ή με ανεπαρκή τίτλο, να είναι ακατάλληλες ή άσχετες με τα θέματα του διαγωνισμού.  
 

Γλώσσα
Οι συμμετοχές μπορούν να τεκμηριώνονται στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά.
 

Συμμετοχές
Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει από μία έως δεκαπέντε ψηφιακές φωτογραφίες. Η μέγιστη δυνατή συμμετοχή σε κάθε μία από τις πέντε προαναφερθείσες θεματικές ενότητες δεν πρέπει να ξεπερνά τις τρεις φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι αποτέλεσμα εργασίας του διαγωνιζόμενου, και μόνο αυτού. 
Οι διαγωνιζόμενοι θα υποβάλλουν τις συμμετοχές τους σε ένα ψηφιακό δίσκο.
Μέγεθος φακέλων: Οι ψηφιακές φωτογραφίες πρέπει να είναι σε JPG format και μεγέθους ιδανικά περί τα 2MB.  (Πιθανόν να ζητηθεί από τους νικητές να παραδώσουν τις βραβευμένες τους φωτογραφίες με την υψηλότερη δυνατή ανάλυση ώστε να εκτυπωθούν για την έκθεση  «Μια Ματιά στην Άγρια Όψη της Χίου».  Βλέπε παρακάτω).
Κάθε συμμετοχή είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από τις πληροφορίες που σημειώνονται με αστερίσκο *, αλλά, προαιρετικά, μπορούν επιπροσθέτως να δοθούν κι άλλες πληροφορίες.

Ο δίσκος που περιέχει τις φωτογραφίες πρέπει να φέρει στο εξωτερικό του μόνο:
• Το όνομα διαγωνιζόμενου και ηλικιακή ομάδα *
Στον τίτλο αρχείου κάθε φωτογραφίας πρέπει να φαίνονται με αυτή τη σειρά τα παρακάτω στοιχεία:
• Θεματική ενότητα στην οποία συμμετέχει η φωτογραφία *
• Ηλικιακή Ομάδα *
• Τίτλος φωτογραφίας * (Κατά προτίμηση θα περιλαμβάνει και το κοινό ή και το λατινικό όνομα του απεικονιζόμενου είδους, εάν αυτό είναι γνωστό).  Σε περίπτωση τοπίου, υποδεικνύεται η τοποθεσία. Φωτογραφίες χωρίς τίτλο δεν θα γίνονται δεκτές.  Παρακαλούμε να δίνεται τίτλος σε κάθε περίπτωση… όχι μόνο αριθμός.
• Τα όνομα του διαγωνιζόμενου δεν πρέπει να φαίνεται στο αρχείο ή στον τίτλο της φωτογραφίας.
• Καμία άλλη πληροφορία δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στο αρχείο κάθε φωτογραφίας.
   (Παράδειγμα:  Πορτραίτο Ζώου, Λύκειο, Αράχνη με τη λεία της.jpg)

Γραπτώς, σε χαρτί, που θα συνοδεύει τον ψηφιακό δίσκο, αλλά και σε έγγραφο Word Document που θα περιλαμβάνεται στο δίσκο:

• Όνομα διεύθυνση και τηλεφωνικοί αριθμοί διαγωνιζόμενου *
• Ηλεκτρονική διεύθυνση διαγωνιζόμενου *
• Ηλικία διαγωνιζόμενου κατά την ημέρα λήξης της υποβολής των συμμετοχών.  (Για τους άνω των 18, «ενήλικας» αρκεί) *
• Λίστα με τους τίτλους όλων των φωτογραφιών που υποβάλλονται, ταξινομημένους κατά θεματική ενότητα *
• Προαιρετικά, ημερομηνία, τόπος και ώρα που λήφθηκε κάθε φωτογραφία, (τουλάχιστο όσα απ’ αυτά είναι γνωστά)
• Προαιρετικά, κείμενο (πέντε σειρές περίπου) όπου θα περιγράφονται οι συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η κάθε φωτογραφία

 

Ανήλικοι Διαγωνιζόμενοι
Διαγωνιζόμενοι κάτω των 18 ετών πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον την έγγραφη και υπογεγραμμένη Έγκριση του Κηδεμόνα τους, (δείτε παρακάτω το σχετικό έγγραφο) που δηλώνει πως ο ανήλικος έχει την άδειά του για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, και ότι συμφωνεί με τους όρους της διαδικασίας εκ μέρους του.
 

Επιστροφή Υλικού
Οι κατατεθέντες δίσκοι δεν θα επιστραφούν και οι διοργανωτές του διαγωνισμού δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν απώλειες ή καταστροφή του κατατεθέντος υλικού.  Συνίσταται οι διαγωνιζόμενοι να μεριμνήσουν για τη φύλαξη αντιγράφων των φωτογραφιών τους. 
Οι τυπωμένες φωτογραφίες των νικητών παραμένουν στην ιδιοκτησία του Chios Nature. 
 

Δικαιώματα Αναπαραγωγής
Ο διαγωνιζόμενος συμφωνεί πως οι διοργανωτές του διαγωνισμού (Chios Nature, Φωτογραφική Λέσχη Χίου, Βιβλιοπωλείο Πάπυρος και Citrus) έχουν το δικαίωμα να αναπαράγουν τη δουλειά του με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο προκειμένου να προωθηθεί το έργο τους, ο διαγωνισμός και η έκθεση κατά τη τρέχουσα χρονιά και στο μέλλον.  Καμία εμπορική χρήση των φωτογραφιών δεν θα γίνει χωρίς την άδεια του φωτογράφου.
 

Περιορισμοί Συμμετοχών
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Chios Nature, εργαζόμενοι στο Βιβλιοπωλείο Πάπυρος, και στο Citrus δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, καθώς ούτε μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός τους.

Περεταίρω Διευκρινίσεις
Ελπίζουμε να είναι ξεκάθαροι και κατανοητοί οι παραπάνω όροι συμμετοχής. Παρόλα αυτά εάν προκύψει οποιοδήποτε θέμα που δεν καλύπτεται από τα ανωτέρω, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον διοργανωτή – Chios Nature –  στέλνοντας ένα email στη διεύθυνση natureinfo@chiosnature.org
Οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού θα αποφασιστεί οριστικά από τον οργανισμό Chios Nature.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ