14.10.2014 10:19

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από τις φήμες για «ταμείο εξαγοράς βουλευτών»

«Δηλητηριάζουν» το πολιτικό κλίμα και πυροδοτούν μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση οι φήμες περί απόπειρας  εξαγοράς βουλευτών που διακινούνται τέσσερις μήνες προτού να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η υιοθέτηση της φημολογίας από θεσμικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αλλά και την αντεπίθεση των κυβερνητικών εταίρων που καταγγέλλουν την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της για υποκίνηση πολιτικής ανωμαλίας, επειδή βλέπει ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δίδοντας συνέχεια στα όσα είπε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο αρχηγός του για «πρακτικές του 1965» επικαλέστηκε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση επιχειρηματίες δημιουργούν «ταμείο για εξαγορά βουλευτών».

Με αυστηρή γλώσσα, ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε ότι αν συνοδευτούν οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ από στοιχεία και ονόματα, τότε ο κ. Τσίπρας «αποκαλύπτεται ως παράγοντας αποσταθεροποίησης και υποκινητής πολιτικής ανωμαλίας, σε κρίσιμες για τον τόπο στιγμές». 

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε «την παρέμβαση των δικαστικών αρχών για τα άθλια υπονοούμενα του ΣΥΡΙΖΑ» και επανέλαβε όσα είχε πει την περασμένη Παρασκευή «για πρωτοφανή απόπειρα τρομοκράτησης του φρονήματος και σπίλωσης της συνείδησης όσων βουλευτών θα ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Σε ανάλογο πνεύμα, νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει δικονομικά και θεσμικά επιβεβλημένη την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προκειμένου να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της δωροδοκίας βουλευτή, αναθέτοντας τη σχετική έρευνα σε αντιεισαγγελέα Εφετών. 

«Θα αποκαλύψει το μέγεθος της θεσμικής αθλιότητας εκείνων που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή τη στρατηγική της εφόδου για την ποθητή κατάληψη της εξουσίας», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Σκουρλέτης: Εγώ διάβασα…

Η σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε όταν ο κ. Σκουρλέτης σε τηλεοπτική αντιπαράθεση που είχε στο Mega με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε: «Εγώ διάβασα πριν από τρεις βδομάδες σε μια κυριακάτικη εφημερίδα (σ.σ.: Κόντρα Νιούς) ότι υπάρχουν κάποιοι φίλοι σας επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν βγάλει κουμπαρά υπέρ αυτού του σκοπού. Για να μαζέψουν τους 180. Έτσι διάβασα».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στις απόψεις του και δεν πείστηκε από τους συνομιλητές του που τον κάλεσαν να μην υιοθετεί τέτοιους ισχυρισμούς, ενώ αργότερα κάλυψη στα λεγόμενα του παρέσχε ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. «Ο κ. Σκουρλέτης έκανε μια αναφορά πάνω σε ένα δημοσίευμα, το οποίο νομίζω ότι έχει και αυτό την αξία του», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο, διότι ήταν πάρα πολύ ακριβής και μελετημένη η τοποθέτησή του. Κινήθηκε όπως θα έπρεπε και έχει την απόλυτη στήριξή μας πάνω σ' αυτή την αποστροφή».

«Τους παραδίδουμε στην περιφρόνηση του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες βουλευτές ούτε εκβιάζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε εξαγοράζονται από κανέναν. Και ο τελευταίος Έλληνας πια έμαθε ότι ο "κουμπαράς" του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτος μόνο με ψεύδη, συκοφαντίες και ύποπτες "καταγγελίες"», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
«Ευελπιστούμε πως η ετεροχρονισμένη εισαγγελική έρευνα θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Θεωρούμε πως ο πρωθυπουργός θα γίνει αρωγός της ανεξάρτητης δικαιοσύνης,  έτσι ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Προηγήθηκε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος

Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στην πολιτική αγορά διακινούνται σενάρια για επικείμενες εξαγοράς. Πριν από αρκετό διάστημα, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» είχε υποστηρίξει. «Γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες για να μη γίνουν εκλογές, με πιέσεις, υποσχέσεις, παροχές και ανταλλάγματα που θυμίζουν παλιές, αμαρτωλές εποχές».

Στα λεγόμενα του κ. Κωνσταντόπουλου δεν είχε υπάρξει τότε καμία αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τώρα που τα όσα είπε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού υιοθετήθηκαν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.  

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για την «έσχατη προσπάθεια που καταβάλει η Κουμουνδούρου να εκβιάσει τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο για να μην κατηγορούν ως αργυρώνητοι όσοι δεν αποδέχονται τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν πρόωρες εκλογές».

Συνδέουν, μάλιστα, τους υπαινιγμούς του κ. Τσίπρα και τα λεγόμενα του κ. Σκουρλέτη με τα όσα έγιναν κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης, οπότε, όπως υποστηρίζουν, δεν μετεβλήθη η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, οι περισσότεροι από τους οποίους ξεκαθάρισαν ότι δεν πρέπει να προδικάζεται η ψήφος τους στην προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου, επειδή είχαν «όχι» στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ