4.2.2013 13:13

Φόρος έως 20% στα τυχερά κέρδη

Σε ξαφνική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη που προκύπτουν από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ (KINO, Πάμε Στοίχημα, Τζόκερ κ.ά.) προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Μπορεί να επαναφέρει μετά από μόλις έναν μήνα το αφορολόγητο για κέρδη έως 100 ευρώ, όμως αυξάνει τους συντελεστές για ποσά από 101 ευρώ και πάνω, θεσμοθετώντας υψηλούς συντελεστές φορολόγησης οι οποίοι φθάνουν έως και το 20% (από 10% έως και 15% που ίσχυαν με το προηγούμενο καθεστώς).
Συγκεκριμένα, χθες το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε πως με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, τροποποιείται το καθεστώς φορολόγησης των κερδών των παικτών του ΟΠΑΠ. Πλέον με τη νέα ρύθμιση η φορολογία θα είναι μηδενική για τα κέρδη κάτω των 100 ευρώ, θα φθάνει το 15% για κέρδη μεταξύ των 101 και των 500 ευρώ και στο 20% για τα κέρδη από 501 ευρώ και άνω.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση αυτή έρχεται με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία -σε σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών- απάντησε θετικά.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους είχε τεθεί σε ισχύ σύστημα φορολόγησης των κερδών που θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2012 με το πολυνομοσχέδιο το οποίο περιείχε σειρά προαπαιτουμένων δράσεων για το Μνημόνιο.
Σύμφωνα λοιπόν με τροπολογία που είχε ενταχθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Δεν υπήρχε καμία διαβάθμιση συντελεστών ανάλογα με το ποσό.
Έτσι, πλήρωναν φόρο οι παίκτες που κέρδιζαν μικροποσά κάτω από 100 ευρώ, ενώ τώρα δεν θα καταβάλλουν φόρο. Ομως για ποσά πάνω από τα 500 ευρώ ο φόρος διπλασιάζεται καθώς ο συντελεστής από το 10% πάει στο 20%.
Θα πρέπει να τονιστεί πως το καθεστώς που ίσχυε πριν από την κατάθεση της τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο ήταν πιο ευνοϊκό για τους παίκτες από αυτό που σχεδιάζει να εισαγάγει το υπουργείο Οικονομικών.
Και αυτό καθώς προέβλεπε αφορολόγητο για τα πρώτα 100 ευρώ και συντελεστές 10% για τα ποσά από 101 έως 1.000 ευρώ και 15% για κέρδη από 1.001 ευρώ και πάνω.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ